• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.04.2018

21:16

RUSKA VOJSKA: Nema tragova hemijskog napada u Dumi!

Vesti

RUSKA VOJSKA: Nema tragova hemijskog napada u Dumi!

Podeli vest

Ruska vojska danas je saopštila da nije otkrila tragove hemijskog napada u sirijskom gradu Dumi u kome su desetine ljudi poginule, izvestila je danas novinska agencija Interfaks

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su lekari ruske vojske ispitali pacijente u bolnici u Dumi i da nisu otkrili simptome trovanja hemijskim oružjem, prenosi Rojters.

Duma je poslednji grad u oblasti istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska voska pokrenula žestok napad, pri čemu je poginulo na desetine ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa "Džaiš al Islam" optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi i navela da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.

Zapadni mediji preneli su da je desetine osoba ubijeno u tom navodnom napadu hemijskim oružjem. Sirijska vlada je, međutim, navode o tom napadu nazvala "izmišljotinama".

Agencije AP i Rojters javile su da je broj mrtvih manji, oko 40 njih, a Bi-Bi-Si je naveo da ima čak 70 mrtvih, naglašavajući da niko nezavisno nije potvrdio navode o napadu hemijskim oružjem.

U Njujorku se danas očekuju čak dva sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto su Rusija i SAD uputile "rivalske" zahteve za održavanje hitne sednice tog tela svetske organizacije, nakon tvrdnji o hemijskom napadu u Siriji.

Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN zbog "međunarodnih pretnji miru i bezbednosti", iako precizna tema nije još saopštena, javio je danas Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore.

Nekoliko minuta kasnije, SAD i još osam zemalja zatražile su sastanak na kome bi se diskutovalo o navodnom napadu hemijskim oružjem u Siriji.

Kako je Rojters preneo, pozivajući se na britansku misiju u UN, hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zatražili su SAD, Velika Britanija, Francuska, Poljska, Holandija, Švedska, Kuvajt, Peru i Obala Slonovače.

Predsedavajući Savetu bezbednosti, predstavnik Perua, najpre je zakazao sastanak po američkom zahtevu za danas pre podne po lokalnom vremenu, a po ruskom zahtevu za po podne.

Rusija je, međutim, insistirala da se sastanak po njenom zahtevu održi prvi, pošto ga je prva i zatražila.

SAD i Evropska unija su u nedleju optužili sirijsku vladu da je izvela napad hemijskim oružjem na Dumu, grad u istočnoj Guti koji je pod kontrolom pobunjenika. 

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da će sirijski predsednik Bašar el Asad platiti "visoku cenu" za "bezumni hemijski napad".

Sirijska vlada je odbacila da je izvela bilo kakav napad hemijskim oružjem.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su navodi o hemijskom napadu u Siriji lažni i da bi svaka vojna akcija preduzeta na osnovu tako "izmišljenih i isfabrikovanih izgovora" mogla dovesti do teških posledica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija