• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.04.2018

14:59

TREĆI SVETSKI RAT NA POMOLU?! Rusija čeka napad - PUTIN DIGAO CRNOMORSKU FLOTU!

Vesti

TREĆI SVETSKI RAT NA POMOLU?! Rusija čeka napad - PUTIN DIGAO CRNOMORSKU FLOTU!

Podeli vest

Vazdušna odbrana ruske flote na Crnom moru izdala je upozorenje za napad, preneo je švedski političar Karl Bilt na svom Tviter nalogu. Vest su preneli i drugi mediji, ali se čeka zvanična potvrda.

Pojedini mediji su preneli da je rusko Ministarstvo odbrane izdalo naredbu da se borbena gotovost ruske crnomorske flote podigne na najviši nivo i da je izdato upozorenje za eventualni napad nakon što je primećeno da su vojni brodovi koalicionih snaga na čelu sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, krenule ka Siriji.

Sirijske snage pod uzbunom zbog mogućeg napada SAD

Vojne snage sirijske vlade i njihovi saveznici su u stanju uzbune i preduzimaju "preventivne mere" širom Sirije usled strahovanja od američkog napada posle navodnog napada hemijskim oružjem na Dumu kod Damaska, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija je navela da je sirijska vojska od sinoć pod 72-časovnom uzbunom i da utvrdjuje položaje.

Šef Opservatorije Rami Abdurahman rekao je da je uzbuna data na svim položajima armije i u svim bazama, navodi Asošiejted pres.

Aktivistička "Organizacija za zvuk i sliku" (The Sound and Picture Organization) je navela da su se iranski borci i pripadnici libanskog Hezbolaha evakuisali u oblast Bukamal, kod granice Iraka.

Neimenovani libanski političar blizak sirijskoj vladi je potvrdio da vojska preduzima preventivne mere širom Sirije.

Dodao je da vlada u Damasku očekuje "ograničen napad", sličan prošlogodišnjem američkom napadu na vazduhoplovnu bazu Šajrat u provinciji Homs, posle napada hemijskim oružjem na severu Sirije za koji je Vašington okrivio sirijsku vladu.

Stanje uzbune i preduzimanje mera sirijske vojske poklopilo se s izjavom jednog visokog zvaničnika Irana koji je danas, po dolasku u Siriju, izjavio da "neće proći bez odgovora" jučerašnji izraelski raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu u kojem je poginulo sedam Iranaca.

Subotnji napad na Dumu gde je navodno upotrebljen otrovni gas, i jučerašnji raketni napad američkog saveznika Izraela na bazu u Siriji, još više su pojačali napetost na uzburkanom Bliskom istoku, i povećali mogućnost američke odmazde.

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je vojnom intervencijom protiv Sirije i obećao da će "snažno" odgovoriti na "očigledan napad hemijskim oružjem na civile u Dumi".

Upozorio je i da će za to "platiti" Rusija ili bilo koja druga zemlja, ako se pokaže da su odgovorne za napad.

Prema nekim informacijama, do napada bi moglo da dođe u naredna 24 sata.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp, zapretio je skorim vojnim udarom na Siriju zbog navodnog napada hemijskim oružjem na civile i upozorio da će Rusija, ili bilo koja druga zemlja, za koju se ustanovi da je odgovorna za taj napad, "platiti cenu". 

Mej će razgovarati sa Trampom o napadu u Siriji

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej rekla je da će da razgovara kasnije u toku dana sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o napadu hemijskim oružjem u Siriji.

- Nastaviću da razgovaram sa našim saveznicima i partnerima kao i do sada, razgovarala sam sa predsednikom (Francuske) Emanuelom Makronom, a kasnije danas razgovaraću sa predsednikom Trampom - rekla je premijerka novinarima u Kembridžširu u istočnoj Engleskoj, prenela je agencija Rojters.

Upitana da li će se Britanija pridružiti SAD ukoliko se Vašington odluči na dalju vojnu akciju u Siriji, Mej nije odgovorila direktno, ali je istakla da "oni koji su odgovorni treba da odgovaraju".

Ona je dodala da će predsedavati sastankom britanskog Nacionalnog veća bezbednosti.

- Napad koji se dogodio u Dumi je varvarski napad. Naravno da hitno radimo s našim saveznicima i partnerima na proceni šta se dogodilo na terenu - rekla je Mej.

Sa druge strane, ruski ambasador pri UN Vasili Nebenzja optužio je Vašington da namerno podstiče međunarodne tenzije pretnjama Rusiji tonom koji nije prihvatljiv čak ni za vreme Hladnog rata.

Kako javljaju strani mediji, sistemi raketne odbrane raspoređeni su oko predsedničke palate i ministarstva odbrane u Damasku, prema izvoru diplomatije UN.

Avion predsednika Sirije Bašara Al Asada je navodno prebačen u rusku bazu u blizini Latakije.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goca

pre 6 godina

Isto kao racak i markale. Prvo namestena laz a onda bombe. Zlo, najvece na svetu Amerika i Engleska. Kad pogledas pripreme koje se vrse oko Rusije, onda je jasno da je treci svetski rat na pomolu.

Djura

pre 6 godina

Da mi dignemo crnogorsku flotu i da odma ojjavimo rat Amerima

Ivan

pre 6 godina

Treba Rusi da za navek kazne Amere i Engleze da se nauce pameti za navek da im sve brodove potope raketama i da zapamte skim su imali posla a ne svuda su mirodjije

nindza

pre 6 godina

Rusija i Persija su drzave od nastanka covecanstva a Amerika drzava nastala nad Engleskom genocidu lokalnih Indijanaca.Kako sejes tako ces i da pozenjes.

Dado

pre 6 godina

E,vidi bolesnog naslova! Je l' to vi zazivate rat? Prizeljkujete ga??? Ne kontam!!!

Ljubo

pre 6 godina

Sa Bozijom pomoci ,uz bracu Ruse ,i sve one kojima je Amerika i njeni saveznici naneli zlo .Mmislim da je ovo kraj americke dominacije ,podvala ,ugnjetavanja ,....CCCC

Dusan

pre 6 godina

Ko je to napao Ameriku boli njih za Siriju samo ruse i ubijaju ljude u siriji.Koje licemerstvo amera samo neka napadne ruske interese.Samo zamerka rusima sto nisu u proslim sukobima imali interes.

Fisherman

pre 6 godina

Nista ovo ne valja.Amerikanci su totalno poludeli.

amigo

pre 6 godina

cackaju mecku,,na putu da budu zbrisani za sva vremena,,ovo je ocajnicki potez amerike u natojanju da sacuva postojeci odnos snaga ,,a koji,se vec razvija na njihovu stetu ,,pr ili kasnije bili bi,unisteni,,

Fingiranje

pre 6 godina

Ovo sa upotrebom hemijskog oruzja u Siriji i trovanjem ruskih agenata kao razloge za napad na Siriju (odnosno Rusiju) me podseca na Markale i Racak kao razloge za napad na nas.

Mira

pre 6 godina

Šta su Amerikanci uradili od Srbije. Osiromašeni uranijum šta je to ???? Posledice su katastrofa . Svakog dana umiru i mladi i stari.. Karcinom hara Srbijom.i susednim.zemljama nismo samo mi ugrozeni.vec i susedi.. Ma njih treba uništiti...

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17