• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.04.2018

20:37

LAVROV PORUČIO AMERIKANCIMA: Ako SAD napadnu Siriju ZARATIĆE SA RUSIJOM!

Vesti

LAVROV PORUČIO AMERIKANCIMA: Ako SAD napadnu Siriju ZARATIĆE SA RUSIJOM!

Podeli vest

Šef ruske diplomatije poručio Donaldu Trampu da se ne usudi na vojnu intervenciju protiv Damaska jer Moskva ima obavezu da brani svog saveznika Bašara el Asada i da za to ima spreman plan

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zapretio je juče Amerikancima da se ne usude da napadnu Siriju, jer će u tom slučaju ući u rat protiv Rusije. On je predsedniku SAD Donaldu Trampu, koji razmatra vojnu intervenciju protiv režima u Damasku, poručio da je Moskva u obavezi da brani svog saveznika predsednika Bašara el Asada.

Zapadna propaganda

Lavrov je reagovao nakon što su SAD bez dokaza optužile Asada da je u subotu izveo hemijski napad hlorom na svoj narod i ubio 42 osobe u gradu Duma, u Istočnoj Guti.

 Šef ruske diplomatije je istakao da su navodi o tom napadu fabrikovani i da Rusija ima spreman odgovor na eventualno američko bombardovanje Sirije.

- Naša vojska je čula pretnje SAD i razradila plan. Imamo obaveze prema Damasku, zasnovane na legitimnom dogovoru sa sirijskom vladom i liderom Bašarom el Asadom. Obećali smo da ćemo braniti naše partnere u svim situacijama i od toga nećemo odustati - naveo je Lavrov.

On je dodao da se Rusija zalaže za nezavisnu istragu,

Odbrana saveznika

Naša vojska je čula pretnje SAD i razradila plan. Imamo obaveze prema Damasku

Sergej Lavrov

a ne za nalaženje krivca bez ikakvih dokaza.

- Ako je cilj da se dokaže da je "Asad sve uradio uz pomoć Vladimira Putina", tu onda nema ozbiljnog razgovora - naglasio je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Zapad je opet započeo propagandnu kampanju, koja je svima dobro poznata.

- Kažu: "Naravno da je režim to uradio, a budući da ga Rusija podržava, onda je Rusija takođe kriva." Siguran sam da je mnogo ljudi videlo slike navodno otrovane dece i odraslih kako ih spasioci polivaju vodom iz kofa. Problem je, međutim, što žrtvama takozvani Beli šlemovi pomažu bez maski, koje bi ih zaštitile od dodira sa opasnom otrovnom supstancom - rekao je Lavrov.

Međutim, lider SAD Donald Tramp i njegova administracija ne odustaju od optužbi na račun Asada i Rusije.

- Mnogo je mrtvih, uključujući žene i decu, u besmislenom hemijskom napadu u Siriji. Mesto krvoprolića je nepristupačno, opkolila ga je sirijska vojska i onemogućila prilaz spoljnom svetu. Predsednik Putin, Rusija i Iran su odgovorni jer podržavaju životinju Asada. Odmah omogućite prilaz istražiteljima i lekarima. Ovo je još jedna humanitarna katastrofa bez razloga. Bolesno - napisao je Tramp na Tviteru.

Njegov sekretar odbrane Džejms Matis saopštio je da SAD ozbiljno razmatraju napade na položaje sirijske vojske zbog napada u Dumi.

- U ovom trenutku ne isključujem bombardovanje sirijske vojske. Rusija je bila garant uklanjanja hemijskog oružja iz Sirije, pa ćemo u dogovoru sa našim saveznicima od NATO do Katara videti šta ćemo dalje uraditi - naveo je Matis.

Beli šlemovi s teroristima

Inače, navodni napad hemijskim oružjem u Dumi

Uvrede

Predsednik Putin, Rusija i Iran su odgovorni jer podržavaju životinju Asada

Donald Tramp

dogodio se nakon što su sirijske vladine snage završile operaciju oslobođenja skoro celog regiona Istočne Gute od islamskih militanata. Napad su prijavili Beli šlemovi, kontroverzna grupa koju stalno optužuju da ima veze s teroristima. S druge strane, hemijski incident nisu mogli da potvrde lekari Crvenog polumeseca, koji su na terenu u Istočnoj Guti.

Beli šlemovi su i ranije optuživali Asada za hemijske napade, za koje se ispostavilo da nema dokaza. Ipak, ta grupa je prošle godine u aprilu uspela da izdejstvuje američki napad na sirijski aerodrom u Homsu. Tada su optužili Asada da koristi hemijsko oružje, pa je Tramp bacio više od 50 raketa "tomahavk" na vojni aerodrom sa kog su navodno poleteli avioni sa otrovom.

Izrael bombardovao bazu u Siriji, najmanje 14 mrtvih

Najmanje 14 osoba stradalo je juče u napadu izraelske vojske na najveću sirijsku vazduhoplovnu bazu T4 u provinciji Homs. Dva izraelska borbena aviona F-15 gađala su bazu sa osam navođenih projektila, ali je sirijska protivvazdušna odbrana oborila pet raketa, pa su samo tri pogodile cilj.

Prema navodima ruskog ministarstva odbrane, izraelski avioni nisu ušli u sirijski vazdušni prostor.

- Ispalili su rakete dok su leteli iznad Libana. Tri projektila pogodila su zapadni deo baze. Nijedan ruski vojnik koji boravi u Siriji nije povređen u napadu - saopštilo je ministarstvo.

Ovo, inače, nije prvi napad Izraela na bazu T4. Izraelci su je gađali i u februaru, i to zato što je navodno iranski dron poleteo sa tog mesta i narušio izraelski vazdušni prostor. Prema dostupnim podacima, Izraelci su od 2012. gađali Siriju najmanje 100 puta, a opravdanje je najčešće bilo to da su gađani konvoji oružja namenjeni libanskoj militantnoj grupi Hezbolah.

KRITIČNO: AMERI POSLALI UDARNU GRUPU PREMA SIRIJI: Predvodi je nosač aviona Hari Truman, PRATI GA 8 KRSTARICA I RAZARAČA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dea

pre 6 godina

Šef ruske diplomatije poručio Donaldu Trampu da se ne usudi na vojnu intervenciju protiv Damaska jer Moskva ima obavezu da brani svog saveznika Bašara el Asada i da za to ima spreman plan a TO JE BEZI BEZI BEZI rusiju dolazi MEDVJED

baki

pre 6 godina

Siguran dam da će ameri i njihova potrčkala ,belosvetska bulamenta,podviti rep i neće napasti Siriju jer to bi značilo napasti Rusiju . Znaju oni da ovog puta nemaju šanse jer se uspavani medved probudio mnogo jači od svih njih.

Dejan

pre 6 godina

Tako je Tramp slao brodove i na S.Koreju... i sta se desilo? Tresla se gora, rodio se mis.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija