• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

13.04.2018

10:53

OTKRIVENO ZAŠTO ANGELA MERKEL NE VOLI RUSE! Evo šta su joj sovjetski vojnici uradili kad je bila mala...

Vesti

OTKRIVENO ZAŠTO ANGELA MERKEL NE VOLI RUSE! Evo šta su joj sovjetski vojnici uradili kad je bila mala...

Podeli vest

Antipatije koje nemačka kancelarka Angela Merkel gaji prema Rusiji izazvane su time što joj je još u detinjstvu u Istočnoj Nemačkoj jedan sovjetski vojnik ukrao bicikl, objašnjava u svojoj knjizi "Podmukla staza" rukovodilac Ruskih železnica Vladimir Jakunjin

Kako obrazlaže, upravo mu je tim rečima jednom prilikom u Berlinu Merkelova lično objasnila svoj stav prema Rusiji.

- Sećam se kada sam još 2008. godine pitao predsednika korporacije 'Simens' Petera Lešera zašto na sastancima sa ruskim zvaničnicima Merkelova koristi prevodioce, kad je poznato da se rodila u Istočnoj Nemačkoj i da dobro vlada ruskim jezikom. Uvek sam se vodio mišlju da će neko koristiti strani jezik ako zna makar tri reči na njemu, samim tim sam stekao utisak da je kod Merkelove ipak u pitanju neka fobija - opisuje u svojoj knjizi Jakunjin.

Tanjug

Vladimir Jakunjin

Ubrzo nakon toga, nastavlja Jakunjin, bio je u prilici i da se susretne sa Merkelovom lično. Dočekala ga je u njenoj rezidenciji i rekla: 

- Gospodine Jakunjin, u pravu ste, zaista se bojim da pričam na ruskom, jer mi je, kada sam još bila dete, jedan sovjetski vojnik ukrao bicikl zbog čega i dan-danas osećam tu neku antipatiju prema Rusima.

- Odmah sam odgovorio: 'Gospođo Merkel, odmah iza ćoška je veliki tržni centar, kad bih i na sekund pomislio da bi to izlečilo vašu ranu, kupio bih vam i poklonio sve bicikle koji su u radnji, ali nisam siguran da bi to pomoglo - dodao je on.

JAKUNJIN PREDLAŽE: Super auto-put od Londona do Njujorka, PREKO RUSIJE I KANADE!

Jakunjin u svojoj knjizi navodi i jedan topao primer odnosa između njega i tadašnjeg kralja Španije Huana Karlosa Prvog.

- Kada sam početkom dvehiljaditih došao u Španiju kako bih pregovarao sa tamošnjom železnicom o kupovini vozova 'Talgo', pozvali su me na sastanak sa kraljem. U Rusiju sam se vratio sa snažnim utiskom o njegovoj neverovatnoj toplini i jednostavnosti, kao i o njegovim demokratskim manirima.

- Međutim, jednom prilikom nešto kasnije zazvonio mi je mobilni telefon. Nisam mogao da razaznam ko je bio na vezi, pa sam morao da pitam sa kim razgovaram. 'To sam ja, tvoj prijatelj Huan Karlos', odgovorio mi je - piše Jakunjin.

Jakunjin je veliki deo svoje knjige posvetio poznanstvu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sa kojim se, kako navodi, upoznao još devedesetih godina prošlog veka u Sankt Peterburgu, kada se bavio investicijama u tom delu Rusije, a Putin je tada bio na funkciji zamenika gradonačelnika.

ANGELA REKLA "NAJN": Nemačka neće učestvovati u napadu na Siriju!

- Ne mislim da je bilo ko od nas dvojice mogao tada da zamisli kakva nas budućnost čeka. Smatram da je Putin nakon preuzimanja funkcije predsednika Rusije pre svega uspeo da zaustavi raspad zemlje, da stvori stabilni politički sistem, formira jasnu upravljačku strukturu i reformira odnose između države i biznisa - ukazuje on.

Prema njegovim rečima, u doba Sovjetskog Saveza, malo je verovatno da bi neko iz Sankt Peterburga mogao uopšte da pretenduje na mesto lidera zemlje, budući da je tamošnje društvo važilo za demokratsko, sa jasnom težnjom ka slobodi. Međutim, Putin je imao jednu specijalnu osobinu koja ga je izdvajala od mnoštva njegovih kolega - uvek je držao svoju reč. Upravo to mu je omogućilo da postane predsednik, ističe Jakunjin.

Tanjug

Jedan od najboljih primera to što je Putin uspeo Ahmada Kadirova, nekadašnjeg lidera Čečenije, da pretvori u saveznika. 

- Kada je Kadirov bio uhapšen, Putin se brže-bolje sastao sa njim. Ne znam o čemu su pričali, ali, po svemu sudeći, Putin je uspeo da zadobije njegovo poverenje i da stvori odnos baziran na međusobnom poštovanju. Ubrzo zatim se i rat završio - priseća se on.

SVI PROTIV PUTINA! Merkelova i Makron se složili da je RUSIJA KRIVA za aferu Skripal!

Veliki deo knjige Jakunjin je posvetio i svom iskustvu na mestu predsednika Ruskih železnica (RŽD), jedne od najvećih transportnih kompanija na svetu koja zapošljava oko 900.000 ljudi, a kako je rekao, taj posao mu je postao glavni izazov u životu.

Najdramatičniji trenutak u njegovoj karijeri bio je, kako tvrdi, incident sa „Nevskim ekspresom" 2009. godine, kada je brzi voz na relaciji Moskva - Sankt Peterburg iskočio iz šina usled snažne eksplozije bombe koju su postavili teroristi. Tada je poginulo 28 ljudi, a ranjeno najmanje 132.

- Odmah sam otišao na mesto nesreće kako bih organizovao operaciju spasavanja preživelih. Potom sam saznao da su tadašnji ministar saobraćaja Igor Levitin i ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu zatražili od Putina da obiđu mesto gde se dogodila nesreća, ali kada je Putin saznao da sam ja već tu, rekao im je da nema potrebe da idu, da je dovoljno što sam ja tu, te da mi pomognu kako mogu da mi olakšaju spasavanje ljudi - navodi on.

Jakunjin je RŽD napustio 2015. godine, međutim, kako objašnjava, još 2013. je osetio da mu je vreme da se posveti drugim stvarima u životu. 

- Tada sam učestvovao na jednom sastanku sa ministrima i zamenicima predsednika, a bio je prisutan i Putin lično. Sa ministrom finansija imao sam žustru raspravu, nijedan od nas dvojice nije želeo da popusti ni trunku. Nakon toga osetio sam da gubim ovu bitku, što mi je dalo do znanja da je takva politička situacija da više ne odgovaram u potpunosti za mesto predsednika Ruskih železnica - zaključuje Jakunjin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 5 godina

Znači bicikl... a ja mislio video snimak KGB-a mlade Merkelove u "zagrljaju" dvojce kolega Kubanaca, na univerzitetu Karla Marksa u Lajpcigu... Pa nije KGB kriv što je iz STAZI-a kopija snimka završila kod njenih "prijatelja" u Lagleju, Virđiniji.

fisherman

pre 5 godina

Ma da,pamti kao mala da joj je Rus ukrao bicikl,ostoumno,nema sta. Ako ne pamti,neka joj neko kaze sta su njeni sunarodnici kroz istoriju,mada zna ona to odlicno.

branko m

pre 5 godina

a koliko tek Putin i ostali Rusi imaju antipatija prema Nemcima koji su zinili zla na putu od Brest Litovska do Moskve 1941????...za su mislili da ce proci nekaznjeno i bez osvete???

gagi

pre 5 godina

Razumem ja kancelarku Merkel,ali neznam da li će ona razumeti mene.Moj pokojni otac,djed,tetka i tetak nisu imali bicikli,bili su skromni Srpski seljaci dobri domaćini,i vredni ljudi.Deda,otac ili stric gospođe Merkel su došli u Semberska podmajevička sela i ubili mog strica,tetku,i tetka.Djeda su mi njemački saveznici iz drugog svjetskog rata ustaše,otjerali u logor i tamo ga ubili.Ja Pravoslavni Hrišćanin Srbin,Bogobojazan,nemam antipatije prema vašim sunarodnjacima NEMCIMA,ČAK NAPROTIV,jako vas poštujem.Ja gospođo Merkel ne mrzim ni Hrvatski narod,i nemam antipatije ni prema njima,a oni mi ubiše dedu.E sada moram biti iskren do kraja.Pokojnog mi oca, u Drugom svetskom ratu ČETNICI,moj narod Pravoslavni Hrišćani,Srbi su četiri puta ranili.Ostao je živ jer ga je Cvietin Mijatović Majo stavio na svog konja u Vukosavcima i poveo sa jedinicom.Hvala Maji.Ne mrzim ja nikoga,a nisam primetio ni da mene neko mrzi,djeca,ili unuci onih koje je moj pokojni otac zatvarao posle rata na goli otok,i druge kazamate,gdje igrom slučaja nije i sam završio jer ja volio Staljina.Tako je ovdje na Balkanu gospođo Kancelarko,i zato se ja plašim da vi nas ne razumete.Supruga mi je Muslimanka,najbolji prijatelj musliman nosi bradu i supruga mu je zamotana,ovdje,i tamo kod vas ih zovete Mudžahedini,teroristi i kako sve ne.Djeca,sinovi,dva baš i neznam šta su po vašim mjerilima,ali znam samo da su dobri ljudi.Svi nisu,neki jesu,kao i sve na svetu, šareno.Vi gospodine Jakunjin Vladimire ne vredi da kupujete bicikli,gospođi Merkel.Meni niko ništa nije kupio i ja ne mrzim i ne prezirem.Govorim i Ruski,i Nemački, i Engleski...i svi su mi podjednako dragi...a najviše volim SRPSKI.Moje poštovanje.D.S.,Da li me bar malo razumete? Potrudite se gospođo Merkel,možda onda bolje budete razumeli Srbe i Srbiju, i Kosovo,i Bosnu,i Hrvatsku,i...

Momo

pre 5 godina

ovu bi neko trebao podsetiti da su nemci ubili u drugom sveckom ratu 20 miliona rusa od toga namanje 10 miliona civila i zato nevidim razlog zasto bi vas nemce rusi volili.

pc

pre 5 godina

U II sv. ratu je poginulo oko 16.000.000 miliona civila u SSSR-u. Da su bili pametni trebali su barem x3 da pobiju nemce i onada bi ih voleli. Ovako je*es ovih 16.000.000 civila, oni su ukrali bicikl. Nazalost, sada ce mi svi reci kako sam nacista, ali sve sto sam rekao je istina, ako te ker jednom ujede i drugi put ce kada oseti da moze. Eto, primer Hrvata, pa neka mi neko kaze da nisam u pravu, neka mi neko kaze da je u II sv. ratu Hitler izgubio. Kada kazem Hitler direktno i indirektno mislim na katolicku crkvu i englesku masoneriju.

cica draza

pre 5 godina

imam ja jedan bajs u podrumu .pokloni cu angeli

deda Raša

pre 5 godina

Ona zbog bicikla. Sta bi onda Srbija mogla navesti protiv Nemacke. Srbija kratke pameti pa sve bryo zaboravlja.

Izbori 2024

Vesti

Srpska lista: Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je nagrada Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom!
Politika

Srpska lista: Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je nagrada Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom!

Srpska lista saopštila je danas da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi sa željom Prištine da bude primljena u članstvo te međunarodne organizacije, nagrada međunarodne zajednice Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom, brutalno fizičko i insitucionalno maltretiranje i obespravljivanje srpskog naroda na KiM.

28.03.2024

14:10

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!
Društvo

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je danas, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja od strane policije, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

28.03.2024

13:58

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija