• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.04.2018

20:12

KINA STALA UZ RUSIJU, TRAMP PODVIO REP! Šef Bele kuće više nije tako siguran da će KRENUTI U NAPAD NA SIRIJU?!

Vesti

KINA STALA UZ RUSIJU, TRAMP PODVIO REP! Šef Bele kuće više nije tako siguran da će KRENUTI U NAPAD NA SIRIJU?!

Podeli vest

Predsednik SAD se, nakon otvorene pretnje da će napasti Siriju, predomislio. To je uradio nakon što je Kina najavila da će staviti svoje ratne brodove u Mediteranu pod rusku komandu u slučaju agresije na Siriju

Američki predsednik Donald Tramp, nakon otvorene pretnje Rusiji da će napasti njene trupe u Siriji, juče se predomislio. On se povukao nakon vesti da će Kina, u slučaju napada SAD na Siriju, staviti svoje ratne brodove u Mediteranu pod komandu ruske vojske.

Francuzi i Britanci uz SAD

Tramp je, dan nakon što je digao ceo svet na noge porukom Rusiji da se spremi jer stižu američke rakete, naveo da nije tako mislio.

- Nikad nisam rekao kad će napad na Siriju da se dogodi.

Saveznici

Britanija već poslala podmornice ka Siriji, a Francuska se sprema za vojnu intervenciju

Može biti uskoro ili uopšte ne tako brzo! U svakom slučaju, SAD su pod mojom administracijom uradile odličan posao jer su oslobodile region od ISIS. Gde je: "Hvala ti, Ameriko" - napisao je juče Tramp na Tviteru.

Ta poruka je usledila nakon što se pojavila vest da je kineski predsednik Si Đinping naredio svojim vojnim brodovima u Mediteranu da se pridruže ruskoj mornarici u slučaju zapadnog napada na Siriju.

- Svi kineski brodovi koji se trenutno nalaze u Mediteranu u slučaju napada na Siriju trebalo bi da krenu ka ruskoj pomorskoj bazi Tartus. Dobili su naređenje da se tamo podrede komandi ruske mornarice - naveli su francuski izvori.

Predsedavajući Komisije za harmonizaciju međuetničkih i međureligijskih odnosa Josif Diskin naveo je da to pokazuje spremnost Kine da se suprotstavi SAD.

- Iz ovoga

Tviter

Nikad nisam rekao kad će napad na Siriju da se dogodi. Može biti uskoro ili uopšte ne tako brzo! U svakom slučaju, SAD su pod mojom administracijom uradile odličan posao jer su oslobodile region od ISIS. Gde je: "Hvala ti, Ameriko"

vidimo da Kina zajedno sa Rusijom ima želju da deluje kao garant mira i bezbednosti međunarodne zajednice, budući da se SAD svakim danom ponašaju sve nepredvidljivije - smatra Diskin i ističe da napad na Siriju sasvim sigurno neće proći bez učešća kineske vojske.

Osim toga, ruska i sirijska armija podigle su borbenu gotovost na najviši nivo, a sa njima i iranska vojska. Vlasti u Teheranu naredile su potpunu borbenu spremnost za slučaj američkog napada na Siriju.

S druge strane, Britanija i Francuska nameravaju da priskoče u pomoć Trampu, ukoliko odluči da napadne Siriju. Britanska premijerka Tereza Mej naložila je da se britanske podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku. Dodatno, francuski predsednik Emanuel Makron juče je izjavio da ima dokaze da se zaista dogodio hemijski napad u Dumi, u istočnoj Guti, za koji Zapad krivi sirijskog predsednika Bašara el Asada. Pariz je, prema njegovim rečima, takođe spreman za vojnu intervenciju u Siriji.

Borbena grupa stiže

Eventualni blokovi u slučaju napada na Siriju

Ruski blok - Rusija, Kina i Iran
Američki blok - SAD, Francuska, Britanija, Izrael, Saudijska Arabija
Neutralni - Nemačka i Turska

Prethodno je Tramp u sredu iz Norfolka u Virdžiniji uputio pomorsku borbenu grupu ka Siriji. Nju sačinjavaju nosač aviona "USS Hari Truman" sa 6.500 vojnika, krstarica sa navođenim raketama i četiri razarača. Kod obala Sirije trebalo bi da im se pridruže još četiri američka razarača, od kojih svaki nosi po 60 krstarećih raketa "tomahavk". Budući da se sada američki predsednik predomislio u vezi sa napadom na Siriju, nije isključeno da će se borbena grupa stacionirati u Mediteranu, ali podalje od obala te bliskoistočne zemlje.

Podsetimo, najnovije tenzije između Rusije i SAD oko Sirije počele su u subotu nakon navodnog hemijskog napada u Dumi u istočnoj Guti. Amerika bez ikakvih dokaza tvrdi da je za napad odgovoran Asad. Rusija, s druge strane, nije našla nikakve dokaze da je hemijski napad izveden i tvrdi da su u pitanju fabrikovani izveštaji koji treba da posluže Vašingtonu za još jednu vojnu intervenciju. To potvrđuje činjenica da su optužbe na račun Asada iznete u trenutku kad je njegova vojska u potpunosti očistila istočnu Gutu od militanata, koje SAD sve vreme podržavaju.

Merkelova: Nećemo napasti Siriju

Nemačka kancelarka Angela Merkel nema nameru da podrži Trampa i zajedno s njim napadne Siriju.

Matis: Nemamo dokaze o hemijskom napadu

Američki sekretar odbrane Džejms Matis juče je izjavio pred Kongresom da Pentagon nema dokaze da se hemijski napad u Dumi, u istočnoj Guti, uopšte dogodio.

- Nemamo tamo trupe, pa nemamo ni dokaze da je korišćen hlor ili sarin. Postoje samo brojni indikatori da se dogodio hemijski napad na društvenim mrežama - naveo je Matis.

- Nemačka neće učestvovati u vojnim akcijama protiv Sirije. Podržaćemo i učiniti sve kako bi se uputio signal da je neprihvatljivo korišćenje hemijskog naoružanja - navela je juče Merkelova.

Erdogan: Sarađivaću i sa SAD, i sa Rusijom, i sa Iranom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja nema nameru da prekida saradnju s Rusijom, SAD ili Iranom zbog napetosti oko Sirije.

- Niko nema pravo da u Sredozemlju i u Siriji raspiruje požar vojnog i političkog sukoba. Turska nema nameru da napusti zajednički rad sa saveznicima SAD, strateške odnose s Rusijom ili saradnju s Iranom - naveo je Erdogan.

Asad: Zapad se kladio na pobunjenike i izgubio

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je juče da su pretnje zapadnih sila napadima na njegovu zemlju zbog navoda o hemijskom napadu zasnovane na lažima i da žele da potkopaju napredovanje sirijske vojske nedaleko od Damaska.

- Zapadne zemlje prete jer su izgubile opkladu na opozicione snage u istočnoj Guti - rekao je Asad.

On je naglasio da zapadne pretnje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost i da bi vojna akcija jedino doprinela daljoj destabilizaciji regiona.

On je dodao da Ankara želi da ostavi po strani teatralni nastup u Siriji i Iraku.

- Zbog tog regiona svet se sreo s ozbiljnom opasnošću - ocenio je turski lider.

ŠOK USRED RATA! TRAMP POKLONIO PUTINU MILIJARDE: Moskva trlja ruke, nikad nije imala TAKO 'GENIJALNOG' SAVEZNIKA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pik

pre 6 godina

E sada je i tramp svatio ko kosi a ko vodu nosi, od danas nema vise tog svetskog policajca koj je radio sta je hteo

Ljubo

pre 6 godina

...pa mozda je president mislio " stizu nove rakete" o vojnoj prodaji jednog kontigenta raketa -Made in USA za Siriju ......kako bilo da bilo ,ali uklonite one onakve tipove iz javnih rasprava po novinama i tv,kao sto su Trifunovic strucnjak i njemu slicni ,povraca nam se od njih vise ,hvala !...

baki

pre 6 godina

citam ove komentare hahaahah i sta bi sad bombardovase siriju a rusija ni makac tako se brani sirija saveznik i to sto rusi imaju korist od njih sta bi bilo s nama gde nemaju korist .

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija