• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

14.04.2018

17:53

RUSIJA NIJE REAGOVALA JER SU AMERI GAĐALI BESMISLENE METE Asadova vojska je nedirnuta i na putu je da ostvari svoje ciljeve!

Vesti

RUSIJA NIJE REAGOVALA JER SU AMERI GAĐALI BESMISLENE METE Asadova vojska je nedirnuta i na putu je da ostvari svoje ciljeve!

Podeli vest

Američko, britansko i francusko bombardovanje Sirije bilo je vrlo ograničenog obima i praktično nije pogođeno ništa što bi iole izmenilo stanje na terenu, tako da nije bilo potrebe da Rusija reaguje vojno. Asadova vojska sa svojim saveznicima trenutno je na jako dobrom putu da ostvari svoje ciljeve 

Diplomatija će se nastaviti svojim tokom. Rusija, Iran i Turska će u trilateralnom formatu nastaviti da razgovaraju o sirijskom sukobu, a na terenu, kako sad stvari stoje, američki napad neće ništa promeniti.

Ako bude još napada… 

Američko, britansko i francusko bombardovanje Sirije bilo je vrlo ograničenog obima i praktično nije pogođeno ništa što bi iole izmenilo stanje na terenu, tako da se tu, prema tumačenju Vladimira Trapare sa Insituta za međunarodnu politiku i privredu, ne javlja potreba da Rusija reaguje vojno

Sad ostaje da vidimo da li će iza ovog napada uslediti još neki i ukoliko bi Amerika nastavila sa napadima i počela da menja stanje na terenu tako da nanese određene gubitke u tehnici i ljudstvu sirijskoj vojsci, Trapara je mišljenja da bi Rusija morala da reaguje i da to spreči i svede na meru koja neće prouzrokovati da ona počne da gubi ono što je dosad ostvarila u Siriji.

- Nadam se da neće biti potrebe za tim i noćašnji napad smatram nekom vrstom opipavanja pulsa Rusije, koja, srećom, nije ishitreno reagovala i ne ide na eskalaciju sukoba bez preke potrebe i mislim da će tako biti i nadalje. Tek kad bi Amerikanci prešli tu crvenu liniju i počeli da nanose gubitke sirijskoj vojsci, možda i samim Rusima, ako bi menjali stanje na terenu, onda bi se pojavila potreba da Rusija reaguje - rezonuje on za Sputnjik.

Sukob Amerike i Rusije odvija se relativno daleko od primarne zone njihovog geopolitičkog sukobljavanja, što je, prema Traparinom mišljenju, Istočna Evropa i na tom tlu je malo verovatno da može da dođe do rata Rusije i SAD baš zbog toga što postoji nuklearni činilac.

pixabay.com/Fotomontaža

Vrlo lako bi bilo koji sukob, oko Ukrajine na primer, čak i malog intenziteta mogao da eskalira ka nekom širem sukobu koji bi uključio upotrebu nuklearnog oružja. Međutim, čini mi se da to u Siriji nije slučaj baš zato što se ona nalazi pomalo skrajnuto od te primarne zone geopolitičkog sukoba i tu Rusija i SAD mogu sebi da priušte neku vrstu ograničenog sukoba. Što ne znači da će do tog sukoba i doći jer bi sam konvencionalni sukob gde bi stradali američki brodovi, ruske baze u Siriji i tako dalje, bio jako skup za obe supersile, ali i za samu Siriju i njeno stanovništvo -precizira Trapara.

Vašington neće uvlačiti Iran u sukob

Odgovornost je pre svega na Americi, od čijih daljih poteza, ističe analitičar, zavisi da li će Rusija morati da reaguje i da li će doći do eskalacije sukoba.

(LIVESTREAM) SAD, BRITANIJA I FRANCUSKA NOĆAS BRUTALNO NAPALE SIRIJU! Svet u šoku i strahu, RUSIJA I KINA OŠTRO OSUDILE KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA!

Reakcija Irana u ovom slučaju je očekivana jer su tamošnji zvaničnici i najavljivali da se protive bilo kakvom napadu SAD i da će ukoliko iranske snage na terenu budu ugrožene reagovati, podseća Trapara. Što se tiče Turske, kaže, ona jeste pozdravila napad, ali je to prema njegovom mišljenju čisto verbalno pozdravljanje.

Turska je poodavno nezavisan igrač u Siriji, dakle deluje potpuno samostalno od SAD u skladu sa sopstvenim interesom, sporazumeva se sa Rusijom mnogo bolje nego što to čine Amerikanci, pa je zato Trapara mišljenja da ukoliko bi došlo do neke eskalacije i otvorenog rusko-američkog sukoba u Siriji, da se Turska ne bi stavila na stranu Amerike, odnosno bila bi neutralna. To automatski znači daleko povoljniju poziciju za Rusiju što se tiče ishoda tog sukoba. 

SAVET BEZBEDNOSTI UN: Rusija predložila rezoluciju za osudu "agresije u Siriji"

- Smatram da će ovo što se dešava u Siriji i ostati ograničeno na Siriju. Ne vidim neke implikacije za širi region. Činjenica jeste da su razni analitičari, pogotovu sa Zapada, govorili o mogućnosti da SAD nakon započinjanja napada u Siriji krenu i sa nekom akcijom protiv Irana, ali bi prema mom mišljenju to bila vrlo rizična akcija za koju ne postoji realno opravdanje. Ne postoji za to nekakav izgovor kao u ovom slučaju navodni napad hemijskim oružjem. Tako da ne verujem da bi Amerikanci išli na tu eskalaciju - analizira Trapara.

Public

Diplomatija će biti nastavljena svojim tokom, konstatuje taj analitičar, Rusija, Iran i Turska će u svom trilateralnom formatu nastaviti da razgovaraju o sirijskom sukobu, a na terenu, kako stvari stoje, taj američki napad neće ništa promeniti.

(FOTO) 'SIRIJSKI BUĐANOVCI': Ostaci oborenih raketa pokazuju da TRAMP I EKIPA OPASNO LAŽU?!

- Sirijska vojska sa svojim saveznicima trenutno je na jako dobrom putu da ostvari svoje ciljeve i obezbedi za sebe najveći deo teritorije zemlje - zaključuje Trapara.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Damir

pre 6 godina

Obecanje ludo radovanje kao I do sad kad su nas bombardovali

jozo daj vode

pre 6 godina

dadada ovi svi ludi samo oni pametni.LJUDI TESKO ONOM KOGA GRCI HRANE I RUSI BRANE !!!

Dragi

pre 6 godina

Rusi su se pokatali kao i njihove prazne pretnje da će nešto kao da obaraju rakete sa s400.. tako bi i nas zaštitili braćo Srbi, kao i Jeljcin 1999 godine!

deki

pre 6 godina

Ne pisite gluposti.Rusija ce reagovati samo kada napadaju Rusiju nikad zbog neke druge drzave

Brut

pre 6 godina

Sila koja ne može da zaštiti svoje saveznike nije sila. Rusi su po ko zna koji put okrenuli glavu na drugu stranu.

Ramo

pre 6 godina

Ovaj putin je 0 od covjeka ta nesmije da upotrebi taj svoj sistem s400 on samo prica u prazno

GAGA

pre 6 godina

RUSIJA NIJE REAGOVALA JER SU AMERI GAĐALI BESMISLENE METE Asadova vojska je nedirnuta i na putu je da ostvari svoje ciljeve! HA HA HA Abracadabra

Ramo

pre 6 godina

Pa ta rusija mema m..a da reaguje na to jer njihov prtin prica u prazno samo

vlah alija

pre 6 godina

ma bre rusi prde u prasinu uvek imaju neko opravdanje da prikriju svoju nesposobnost ,rekli su da ce srusit svaku raketu i zestoko odgovoriti na svaki napad a oni absolutno nista , pateticno

PETAR 1

pre 6 godina

Znaci i nas nesto tako ceka (rusko objasnjenje) ukoliko zapad resi da nas ponovo oplave.

Marko Trilic

pre 6 godina

Ma vazi.Dosta vise o bezgresnim Rusima. Preterujete ovako ne pisu ni pro-vladini mediji u Rusiji.

Aleksandar

pre 6 godina

Ma da znali oni.....Što su onda pretili obaranjem i potapanjem?Jako veliki auto gol Rusije pretnjama iz prazne puške.Tramp što reče to i učini...Ja na njih ne računam više,žali bože što uzesmo i ove avione od njih.

papundek

pre 6 godina

Kerovi laju a karavani prolaze! Nije u pitanju sta su pogodili vec da Rusi nisu imali autoritet i snagu da to sprece i sada to opravdavaju sa nesuvislim opravdanjima!

Aha

pre 6 godina

Posle ovog Ruskog čina treba podhitno da se prikljucimo u Nato jer moze da se desi da mi budemo sledeca meta jer nas u zadnje vreme Rusi mnogo hvale i tapsu po ramenu namazani su ovim su pokazali da su kukavice i nemojte braco da nas branite jer ako nemozemo sami da se odbranimo onda nam vi zaista netrebate.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Ne ofiraj polozaj...! To je bila samo mala sitna, provokacija...!!

Branko

pre 6 godina

Bravo, jedini normalan komentar koji je povezan sa stvarnosti!!!??? Zasto Zapad i NATO cuci na Ruskoj granici, zasti ne krene kad ima mu*a!!!!??? Pa Tram ne sme ni S. Koreju da takne, toliko o tom zapadnom zlocinackom savezu!!!!???

David

pre 6 godina

Informer kad napise to sigurno ima veze sa istinom..hahaha i to tako sto znam da je istina sve suprotno od onoga sto informer kaze

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija