• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.04.2018

22:08

ZAPAD U STRAHU OD PUTINOVE OSVETE! Moskva sprema silovit odgovor zbog agresije na Siriju!

Vesti

ZAPAD U STRAHU OD PUTINOVE OSVETE! Moskva sprema silovit odgovor zbog agresije na Siriju!

Podeli vest

Britanija, Francuska i SAD u pripravnosti su nakon što su ruski borbeni brodovi prepuni tenkova i druge vojne opreme primećeni kako se kreću ka Mediteranu. Čekaju odgovor ruskog lidera na napade na Siriju

Zapad je u paničnom strahu od osvete ruskog predsednika Vladimira Putina zbog napada SAD, Britanije i Francuske na Siriju. Te zemlje NATO izdale su upozorenje nakon što su ruski borbeni brodovi prepuni tenkova i druge vojne opreme primećeni kako se kreću u pravcu Mediterana i obala Sirije.

Gomilanje vojske

Štampa na Zapadu objavila je fotografije brodova ruske Crnomorske flote "Orsk" i "Aleksandar Tkačenko" sa Bosfora kako se kreću ka ruskoj pomorskoj bazi Tartus u Siriji. Kako je navedeno, opasno naoružani ruski brodovi isplovili su iz svojih baza da bi se pridružili ostatku flote u Mediteranu.

- Ruski borbeni brod "Orsk 148" viđen je u nedelju kako

Biće posledica

Odgovorićemo na najnoviji napad zapadnih vojnih snaga. Sasvim sigurno će biti posledica

Sergej Lavrov

plovi kroz Bosfor na putu na Siriji. Brod je natovaren moćnim sovjetskim tenkovima BTR-80, oklopnim vozilima "kamaz" i radarima "pelena-1", koji se koriste za lociranje i uništenje improvizovanih eksplozivnih naprava - naveli su britanski mediji.

Oni su dodali da su, pored tog plovila, Rusi u Mediteran poslali i brod "Aleksandar Tkačenko" pun vojnog tovara.

- Borbeni brod uslikan je kako prevozi brze patrolne čamce BMK-T, koji se koriste pri izgradnji privremenih vojnih mostova, kao i nekoliko oklopnih vozila "tigar" punih naoružanja i drugu vojnu opremu - istakla je britanska štampa.

To je četvrta misija tih vojnih brodova u Siriji, što je deo šire ruske vojne operacije s ciljem da se naoružaju i potpuno opreme baze Tartus i Hmejmim, koje Moskva koristi u bliskoistočnoj zemlji.

Strah Zapada od Putinove žestoke osvete za udare na Siriju juče je još više podstakao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Odgovorićemo na najnoviji napad američkih, britanskih i francuskih vojnih snaga. Sasvim sigurno će biti posledica. Gubimo poverenje u naše zapadne "partnere" - poručio je Lavrov, ističući da su odnosi Vašingtona i Moskve gori nego tokom Hladnog rata.

SAD uvode nove sankcije Rusiji

Amerika je najavila uvođenje novih sankcija Rusiji zbog podrške Siriji. Bela kuća nije precizirala šta će novi set sankcija obuhvatati, ali je Moskva veoma burno reagovala na najave.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da je embargo ekonomski napad i da će Rusi odgovoriti na njega u skladu sa svojim interesima.

- Sankcije protiv Rusije su postale fiks ideja. Smatramo ih nelegalnim - rekao je Peskov.

On je dodao da je uveren da je u pitanju pokušaj nelojalne konkurencije.

- Ovo je pokušaj da se ruske kompanije istisnu sa međunarodnog tržišta. Naši poslanici spremaju odgovor Amerikancima, a o tome će raspravljati 15. maja - naveo je Peskov.

Da Rusija ozbiljno razmatra da reaguje na agresiju na Siriju, potvrdio je i ruski vojni stručnjak Vitalij Naumkin.

- SAD su počinile ozbiljnu grešku kad su napale Siriju. Posledice njihove agresije će se tek videti. Očekuje se oštar odgovor Moskve. To potvrđuje i činjenica da Rusi gomilaju snage na Bliskom istoku - naveo je Naumkin.

Veliki sukob

Putinovu osvetu očekuju i Amerikanci. Vojni komentator SAD Samjuel Bendet smatra da haos u Siriji tek počinje.

- Plašim se da je napad u subotu, koji su izvele SAD zajedno sa Britanijom i Francuskom, tek početak. Sad su Rusi na potezu. Sudeći po broju njihovih vojnih brodova u Mediteranu, spremili su nešto žestoko. Nadam se da se varam, ali sve liči na pripremu za veliki sukob - zaključio je Bendet.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17