• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

17.04.2018

22:42

TRAMP U RAT U SIRIJU ŠALJE SUDIJCE: Zašto da ginu Amerikanci kad mogu Arapi?!

Vesti

TRAMP U RAT U SIRIJU ŠALJE SUDIJCE: Zašto da ginu Amerikanci kad mogu Arapi?!

Podeli vest

Bela kuća planira da vojnici arapskih država zamene Amerikance u Siriji radi stabilizacije situacije na severoistoku zemlje, piše „Volstrit dšurnal", pozivajući se na američke činovnike

Dok zapadni eksperti smatraju da je to teško ostvariva ideja, ruski stručnjaci veruju da je stvaranje „arapskog NATO-a" moguće, ali da bi to bio manji kontigent sastavljen od jedinica za specijalne namene. 

Kako navodi izvor američkog lista, savetnik za nacionalnu odbranu SAD DŽon Bolton nedavno je pozvao vršioca dužnosti šefa Obaveštajne službe Egipta, generala Abasa Kamela, kako bi saznao da li Egipat hoće da pomogne u realizaciji plana. List navodi da se administracija SAD ranije obratila Saudijskoj Arabiji, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa molbom da izdvoje milijarde dolara za obnovu severnog dela Sirije. Prema podacima činovnika, rukovodstvo zemlje takođe želi da arapske zemlje pošalju vojnike u region.

Neimenovani izvor je naveo i da je sa Saudijskom Arabijom, Katarom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima uspostavljen kontakt o finansijskoj podršci i širem učešću.

Nova inicijativa administracije SAD usmerena je na to da se izbegne „vakuum u oblasti bezbednosti" u Siriji, koji militantima terorističke organizacije DAEŠ može da omogući da se vrate u region.

Ruski analitičari podsećaju da je Vašington i ranije pokušavao da angažuje arapske vojnike, čiji bi zadatak bio ostvarivanje američkih ciljeva u Siriji i regionu.

(VIDEO) OVAKO BI IZGLEDAO NUKLEARNI NAPAD NA VAŠINGTON: Stanvnici prestonice SAD sada znaju šta im se može desiti!

- SAD su i ranije pokušavale da stvore u regionu neku arapsku proameričku koaliciju, koju su mediji ranije nazvali 'arapskim NATO-om', ali dosad im to nije polazilo za rukom. Sada vidimo da ponovo pokušavaju da organizuju nešto slično. Cilj je realizacija zadataka koje SAD sebi postavljaju u Siriji. Konkretno, to se odnosi na promenu režima i moguće rasparčavanje Sirije. Amerikanci pokušavaju da za to pridobiju zemlje kao što su Saudijska Arabija, Jordan, Katar, a moguće i druge arapske države Persijskog zaliva. Pokušavali su da u te svrhe angažuju i Egipat, ali u tome nisu uspeli - rekao je za Sputnjik analitičar Boris Dolgov. 

Prema njegovom mišljenju, Vašington u svakom slučaju neće uspeti da ubedi arapske zemlje da pošalju značajne kontingente vojske u Siriju.

PANIKA U BRITANIJI, PUTIN POČEO NAPAD: Odmazda za Siriju biće strašna, Rusi udaraju preko TELEFONA, RAČUNARA I INTERNETA!

- Direktno učešće oružanih snaga arapskih zemalja u borbama u Siriji teško da je moguće, jer bi po standardima arapskog sveta to bila direktna intervencija. Međutim, učešće jedinica za specijalne namene je već moguće. Između ostalog, na tu temu već je bilo nekih zvanično nepotvrđenih saopštenja. Ako arapski specijalci budu poslati, oni bi mogli da odigraju određenu ulogu u postizanju američkih ciljeva u Siriji i u obezbeđivanju kontrole nad onim teritorijama na kojima su prisutni Amerikanci i naoružane formacije, koje su pod njihovim okriljem - rekao je Dolgov.

AP

Analitičar Instituta za Bliski istok Čarls Lister smatra da je ta inicijativa malo ostvariva, jer su „Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati prisutni u Jemenu, dok Egipat štiti teritoriju koju ne kontroliše Bašar el Asad". 

TRAMP NAPAO SIRIJU DA SAKRIJE SEKS - SKANDALE: Kad se liderima SAD ljulja fotelja, oni uvek krenu u krvavi rat!

Prema njegovim rečima, arapske države neće pristati da pošalju u Siriju snage ako SAD ne pristanu da tamo ostave jedan broj svojih vojnika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija