• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logično.com

27.04.2018

19:48

KIJEV HTEO SUKOBI RUSE I NEMCE, ALI JE BERLIN PROVALIO ZAVERU: Paklena laž, zbog "Severnog toka 2" izbiće veliki rat!

Vesti

KIJEV HTEO SUKOBI RUSE I NEMCE, ALI JE BERLIN PROVALIO ZAVERU: Paklena laž, zbog "Severnog toka 2" izbiće veliki rat!

Podeli vest

Stratezi iz Kijeva pokušavaju da uvere Evropu, a pre svega Nemačku, da će zbog izgradnje "Severnog toka 2" izbiti veliki rat. Rusija će, navodno, ako izgradi alternativne pravce za isporuke gasa Evropi, bez imalo milosti i promišljanja okupirati Ukrajinu

Evropski birokrati, koji hladno gledaju brojke i paze da profit bude veći od gubitaka, znaju da su ove izjave jeftina propaganda utopljenika koji se hvata za slamku.

Da li treba okupirati tu Ukrajinu, pita se i ruski novinar Anton Kirilov.

- Uspešna deca poznatih osoba uvek moraju da dokazuju da su uspeh ostvarili sami i da im roditelji ni na koji način nisu pomogli. To je posebno teško kada roditelji i deca imaju radikalno oprečne političke stavove - pojašnjava Kirilov.

Komercijalni direktor ukrajinskog Naftogaza Jurij Vitrenko na početku svoje karijere je redovno morao da dokazuje da ne deli stav svoje majke Natalije Vitrenko, ugledne liderke Socijalističke partije Ukrajine.

Natalija Vitrenko se, naime, zalaže za uejdinjenje Ruske Federacije, Ukrajine i Belorusije, što su posle 2014. za ukrajinske državljane bile vrlo opasne izjave.

Za razliku od mnogih drugih "prijatelja Rusije", koji su se nakon državnog udara preodenuli u ukrajinske nacionaliste, ona i dalje redovno daje izjave zbog kojih bi u današnjoj Ukrajini mogla da završi na robiji.

Jurij Vitrenko, sudeći prema njegovim porukama, godinama je daleko od politike, ali je to u ukrajinskoj stvarnosti gotovo nemoguće. Teoretski, komercijalni direktor trebalo bi da se bavi isključivo privredom, ali to nije slučaj u Ukrajini.

Govoreći za televizijski kanal 112, Jurij Vitrenko je rekao: "Ako nema tranzita gasa preko ukrajinske teritorije, tada se povećava i verovatnoća sukoba između Rusije i Ukrajine. Posebno iznosimo ovu ideju evropskim političarima, koji moraju da razumeju ne samo ekonomske posledice za Ukrajinu, nego i geopolitičke posledice za celi svet".

Poruke komercijalnog direktora Naftogaza nisu nove, jer Kijev već duže vreme tvrdi kako je ukrajinski gasovod jedina stvar koja Moskvu drži podalje od Kijeva i da ruska armada ne okupira celu Ukrajinu.

Reuters/Ap/Fotomontaža

Andrej Kobolev je 9. aprila za Dojče Vele rekao istu stvar: "Evropska unija gasovodom "Severni tok 2" otvara put ruskoj vojsci u Ukrajinu".

Dakle, Naftogaz pokušava da uveriti Evropu da je ukrajinski gasni tranzitni sistem ključan za sprečavanje sveopšteg rata u kojem bi Rusija prvo okupirala Ukrajinu, a zatim bi počela da pretiti drugim istočnoeuropskim zemljama, dugoročno i Nemačkoj.

Ideja je fantastična, ali je sasvim neprihvatljiva u svetu koji je spreman da veruje da je rusko rukovodstvo uticalo na američke predsedničke izbore, naredilo trovanje zaboravljenog prebega u britanskoj provinciji, da ne govorimo o ruskoj pomoći sirijskom vođi koji je opet koristio bojne otrove protiv civila.

SRPSKA VOJSKA NIJE SAMO OKUPIRALA CRNU GORU već je PRISILJAVALA Crnogorce da se PRESELE u Beograd na Dedinje!

Rukovodstvo ukrajinskog Naftogaza, Kobolev i Vitrenko, uveravaju zapadne političare da samo gasovod koji treba Gazpromu zadržava rusku vojsku da ne okupira Ukrajinu.

Sada pogledajmo brojke. Troškovi oba "Severna toka" iznose oko 16 milijardi evra. Trošak "Turskog toka" je sedam milijardi evra. Ostale milijarde evra su gubici zbog nerealizovanih projekata, kao što je "Južni tok" koji nije izgrađen zbog američkog pritiska na Bugarsku.

Dakle, Gazprom bi minimalno trebalo da potroši 24 milijarde evra da se reši tranzita preko Ukrajine. Zapravo, više gasovoda ima na teritoriji Rusije, koji takođe nešto vrede. Ruski domaći gasovodi vrede gotovo 2.000 milijardi rubalja. U slučaju Ukrajine su i jedina preostala materijalna vrednost koja barem malo može da zanima Rusiju.

Ako Rusija je odlučila potrošiti toliki novac za izgradnju novih gasovoda, zašto ne napasti i okupirati Ukrajinu, zajedno s gasovodima?

AMERI HTELI DODIKOM DA PREVARE SRBE, ALI SU ONI NASAMARENI: Vašington pobeđen njihovim najajčim oružjem - PREVAROM!

Možda je Ukrajina potajno postavila mine duž cele trase gasovoda na svojoj  teritoriji? Možda je to razlog zašto Rusija mora da traži obilazne putove isporuke? Ali takva tajna 'eksplozivna priča' je problematična i neka ostane u sferi apsolutno nedokazivih teorija zavere. 
Bolje bi se bilo prisetiti koliko su SAD potrošile na vojne operacije u Iraku, zemlji koja ima manje stanovnika od Ukrajine. 

Službeno je Pentagon potrošio 918 milijona dolara. Ali, SAD su moral da prebace trupe preko okeana, dok je Rusiji za rat s Ukrajinom dovoljno preći granicu.

Dakle, zašto Rusija gradi gasovode koji zaobilaze Ukrajinu, ako je spremna na vojno rešenje problema ukrajinskog tranzita? 

Drugi scenarij je puno lakši i dovoljno je iskoristiti očiglednu slabost ukrajinskih vojnika i njihovu tehničku zaostalost, namećući Kijevu rešenje silom.

Ako sagledamo celu sliku, pokušaji Kijeva da uveri Evropu u ovu istinu izgledaju prilično žalosno. Naftogaz u svom sadašnjem obliku može preživeti do kraja iduće godine, pa rukovodstvo kompanije pokušava nešto da zaradi na histeričnoj rusofobiji koju šire zapadni mediji.

USTAŠE, BOLJE ĆUTITE! KRSTIČEVIĆ ODGOVORAN ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U BIH?! Linta: Beograd zabranio ulazak u Srbiju čoveku kome su "ruke baš krvave"!

Problem je u tome što Nemačka nije spremna da ovisi o dobroj volji tranzitnih zemalja i već je dala sve potrebne dozvole za "Severni tok 2". Turska savršeno razume sve koristi ako "Turskim tokom" postane gasno čvorište za jugoistočnu Evropu. 

AP/fotomontaža

I što je najvažnije, Rusija neće napasti Ukrajinu. Ruska i ukrajinska vojska se neće susresti, osim ako Kijev u očaju ne počne koristiti sve raspoloživo oružje protiv civila i milicija u Donbasu.

Osim toga, rukovodstvo ukrajinskog Naftogaza je brojkama i argumentima demantovao zamenik direktora Gazproma Aleksandar Medvedev koji je nedavno rekao da će Rusija graditi i "Severni tok 3", ako bude potrebno, a trebaće.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija