• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vostok

28.04.2018

16:53

PUTIN NALOŽIO DA SE NAPRAVI NOVI ATLAS SVETA: Moskvi prekipelo da se nipodaštavaju RUSKI NAZIVI U KORIST ENGLESKIH!

Vesti

PUTIN NALOŽIO DA SE NAPRAVI NOVI ATLAS SVETA: Moskvi prekipelo da se nipodaštavaju RUSKI NAZIVI U KORIST ENGLESKIH!

Podeli vest

Predsednik Putin naložio je Ruskoj državnoj službi za registraciju, katastar, i kartografiju registru i Ruskom geografskom društvu da napravi novi geografski atlas bez iskrivljivanja podataka. Danas samo poneko zna da je prvo istorijsko ime ostrva Smit - Borodino, Snou - Malojaroslavec, Livingstona - Smolensk

Materijale treba sastaviti pod nadzorom Ministarstva odbrane. Prema rečima predsednika, odeljenje treba da obezbedi pristup kartama "u formatu savremenih kompjuterskih tehnologija" ne samo izrađivačima atlasa, već i turistima.

Po rečima predsednika, Rusija nema nameru nikome ništa da nameće, ali nije spremna ni da toleriše iskrivljivanje istorijskih geografskih podataka što je, po njegovom mišljenju, u mnogome uslovljeno odsustvom dostupnih savremenih ruskih karti. Putin je takođe istakao da je veo tajne koji se nalazi na mnogim kartama već zastareo.

(VIDEO) RUSI ONESPOSOBILI NAJBOLJI AVION SAD ZA ELEKTRONSKI RAT: Pentagon svakodnevno doživi neki šok u Siriji!

- Suočavamo se sa situacijom kada ruski nazivi koji su dati još u prošlom veku, decenije rada naših istraživača i putnika, postepeno se istiskuju sa karata sveta. Naglašavam, tim samim se briše i sećanje na doprinos Rusije u proučavanju planete i u razvoju nauke - rekao je predsednik.

Po njegovim rečima, to je posebno primetno na Antarktiku, gde su imena prvih pronalazača Fadeja Belinsgauzena i Mihaila Lazareva skoro prestala da se koriste.

(VIDEO) RUSI NAPRAVILI IZLOŽBU OBORENIH TOMAHAVKA U SIRIJI: Ovo su Trampovi LEPI I PAMETNI PROJEKTILI!

- Danas samo poneko zna da je prvo istorijsko ime ostrva Smit - Borodino, Snou - Malojaroslavec, Livingstona - Smolensk - naveo je Putin primere.

On je dodao da ovakvih promena naziva ima i bliže Rusiji i naglasio da toponimi zahtevaju posebnu pažnju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 5 godina

A sta ce Srbija ,sva se u engleski pretvorila ,i spredabi sa zada ...

Apsurdistan

pre 5 godina

За почетак пиши ћирилицом!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija