• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs/Informer.rs

02.05.2018

12:38

ONI SU SLEDEĆA AMERIČKA META?! SAD traže od Irana da plati ŠEST MILIJARDI DOLARA za 11. septembar!

Vesti

ONI SU SLEDEĆA AMERIČKA META?! SAD traže od Irana da plati ŠEST MILIJARDI DOLARA za 11. septembar!

Podeli vest

Federalni sud Njujorka presudio je da Iran treba da plati milijarde dolara porodicama poginulih u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine, javila je televizija "Ej-Bi-Si njuz", pozivajući se na sudska dokumenta

Prema presudi, Islamska Republika Iran, Korpus čuvara iranske revolucije i Centralna banka Irana su odgovorni za pogibiju 1.008 ljudi.

Zbog toga, Iran je obavezan da plati 12,6 miliona dolara svakom supružniku, po 8,5 miliona dolara roditelju i po 4,25 miliona bratu/sestri poginulih. Ukupna suma iznosi više od šest milijardi dolara.

Bez obzira na to što specijalna komisija za istragu terorističkog napada 11. septembra nije prethodno našla direktne dokaze umešanosti Irana u napade, sud u Njujorku je dovoljnim za donošenje presude smatrao zaključke da je Teheran navodno pružao materijalnu pomoć terorističkoj organizaciji Al Kaida.

Rođaci poginulih u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine u Njujorku podneli su 2004. godine tužbu protiv vlasti Irana.

Kako piše američki list „Hil“, malo je verovatno da će Teheran platiti navedenu sumu. Bez obzira na to, rođaci žrtava mogu da traže da im se isplati novac sa američkih računa iranskih građana i kompanija.

Na jesen 2016. godine Kongres SAD je usvojio zakon kojim se dozvoljava američkim sudovima da za terorizam sude celim državama.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 5 godina

Koliko milijardi bi trebalo nama da plati Amerika za 1999?

Ivan5815

pre 5 godina

Može, ali i da priznaju recipročne presude drugih država i njihovih pravosuđa.

Maja

pre 5 godina

Odlično,Amerika i njena koalicija da plati Srbiji za bomvardovanje1999.bar 200 milijardi.

Marcco

pre 5 godina

Paz da nije Iran. Osama bin Laden je Vehabista a Iranci su Šiiti. Još će sutra Srbiju da okrive za zločine Katoličke crkve.

Ljube

pre 5 godina

Bože mili, ima li nekoga da zaustavi tu bandu? Čuj ti njih, sudu je bilo dovoljno što je Iran "navodno" podržavao Al Kaidu pa bi još da na silu otimaju pare Iranskih kompanija i ljudi, ni krivih ni dužnih !!! Pa barabe jedane, zar mislite da je ceo svet totalno izlapeo? Ceo svet ZNA ko je stvorio Bin Ladena i ko ga je finansirao dok mu je trebao. Ovaj svet je zreo za totalno uništenje ...

Sasa

pre 5 godina

Amerika je ceo svet proglasila za svoje vlasnistvo. Tuze i sude koga hoce, uspostavljaju eticke, pravne, ekonomske, isve druge norme po svom modelu. Sve koji se ne potcine proglasavaju diktatorima, montiraju im ubistva trovanja, pa im uvode sankcije i bombarduju ih. Zlo se siri na planeti i zove se Amerika.

ARiki

pre 5 godina

Alo OLOŠI, koliko vi treba da platite za bombardovanje Srbije. Vi znate da ispostavite račun, a kad se vama ispostavi račun pravite se budale, pardon vi se uopšte ne pravite budalama vi ortodoksne BUDALE I LUDACI koji žive nekažnjeno ali doći će i kod vas konobar da naplati račun.

DEDA RAKA

pre 5 godina

Kako li će kauboji da plate pogibije ljudu u Vijetnamu...Iraku....Libiji.. Srbiji.... ! Kuku, lele, postaće golje, pametnije da su ćutali - bilo bi im bolje !

Vladimir

pre 5 godina

...I to ce biti konacni povod za rat sa Iranom. Da se utrosi oruzje I proda neko novo, da se neko jos vise obogati I da se otmu naftne rezerve...

Dzimi

pre 5 godina

Strasno, traze odstetu za svoje delo, i budala zna da je sve iscenirano, nikakav avio nije postojao, foto montaza, neka raketa "DA", da je minirano "DA".

ZIKI

pre 5 godina

Dragi moji Jenki...da ne biste jos nesto uz...ma dao bih vam ja K..ac.. gilipteri belosvetski. Jel ste to apsolvirali u Kalabriji ili na Sicilija mamicu li vam vasu onu poganu bastardi !

Nebojsa

pre 5 godina

A kad i koliko treba vi da platite nasim majkama, ocevima, sestrama i braci za nasumicno bombardovanje i ubijanje njihovih najmilijih. Vasu decu ste vi sami pobili da bi ostvarili odredjene ciljeve. Idioti!

Garagan

pre 5 godina

Iran da tuži USA za smrt preko 500,000,00 dece koja su umrla zbog sankcija koje su kravari uveli ovoj državi. Baba Sotona Olbrajt je to priznala ustvrdivši da je to prihvatljiva cena za njenu zemlju. Ok. kontra tužba po istom modelu obračuna.

Bojan

pre 5 godina

Ako oni traze 6 milijardi...Koliko onda mi trebamo da trazimo od Amerikanaca I ostalih zemalja za bombardovanje 1999?!?

Dzoni

pre 5 godina

A ko ce nama da plati...i ne samo nama nego celom svetu zlo koje su naneli mislim na dusmanine amerikance.

Aleksandar

pre 5 godina

Gde su tužbe protiv NATO--a i SAD od strane srbije ko je ponizio Srpske žrtve dokle treba opraštati teroristima za voz , za ubijenu decu za vreme bombartovanj terorista , nevine ljude dali treba čekati da nas istrebe , netreba se boriti ratom oružjem več pravnim putem. Treba sustvo usmeriti ( naobrazovati za borbu protiv legalne teroriste) a ne protiv svog naroda , pokrenuti postupak protiv ratne zločince u jasenovcu i druga stradišta za vreme oluje, ako postoje školovanih sudija da obave sutske postupke a ne da se prepucavaju ko je gori i da se dokazuju kroz uterivače dugova i time koreste znamenje srbije koje im niko nije dozvolio

bubasvaba

pre 5 godina

Ko ce suditi za protiv pravnog bonbardovanja koje je SAD uradio 1999g nad srbima u svojoj drzavi srbiji KO CE SUDITI I KOLIKO DUGUJU SAD SRBIMA ZA MALU MILICU I SVE OSTALO

sumadinac neprskani

pre 5 godina

jel napravio neko od nas racun za te iste amerikance za 1999 godinu ?

Momo

pre 5 godina

Idiotizam.licemeri.genetski kriminakci,pa oni su tvorci genocida(gotovo su istrebili indijance arapsko proleće SRJ i ina oštećena ili uništena mesta)ama ima li kraja il leka tim zlotvorima? Naravno da tu spadaju i domaći bezumnici...

Kod Valjeva

pre 5 godina

Koliko tek oni treba da plate Srbiji.Za rusenje drzave,ubijanje zena, dece i ostalih civila,plus sporo ali dugotrajno trovanje?

Stojan

pre 5 godina

Dobro kakav je ovaj aricle. Pa zar nije dokazano da su teroristi bili iz Saud Arabije. Cak su i nekakve neizgorene pasose imali kao dokaz pocinioca. Kakve veze 11 septembar ima sa Iranom. Dali ste vi nesto pogresili ili oni otimaju novac od Irana. Prosto da covek ne veruje da ovako nesto pisete a opet ako je istinito oni su totalno ludi. Sada nece stati dok ne uniste Iran.

sashahamlet

pre 5 godina

Bagro bolesna,koliko ste štete nama naneli. Teška će vam sudbina biti

kiza

pre 5 godina

Predpostavljam da bi i nas sud mogao da donese presudu o steti nanesenoj bombardovanjem suverene zemlje sa odstetom od najmanje 40 milijardi dolara. Ali posto su jaci necemo dobiti nista. Prokleti da ste jenky

bubasvaba

pre 5 godina

Sami srusili pa traze od IRANA da im plati ostetu ZASTO???? KAD CETE VI FASISTI PLATITI STETU KOJU STE NAPRAVILI SRBIJI KKAADDD?????.

bubasvaba

pre 5 godina

Trzite povod da opravdate buduci rat ali ko ce vam poverovati i sto ne platite stetu koju ste naneli SRBIJI ?????kad ste postenjacine LOPURDE, LAZOVI,LICEMERI, I,T,D,.

tiko

pre 5 godina

kauboji su lopine bez premca. Jadno da za njihove sumanute ideje i nedela mora daplati neko drugi. Vec ptice na granama znaju ko je to uradio a logicno bi bilo da Bus plati odstete

Pomracenje uma

pre 5 godina

Pa ovo je sjajna vest. Hvala vam braco ameri. Ajmo potreban advokat da zastupa srpske porodice zbog bombardovanja 1999. IDEMOOOO

plava cigra

pre 5 godina

a ko ce SRBIJI da plati za nato bombardovanje,za rat u bivsoj jugoslaviji,ime im se ZATRLO=AMERIKANCI

zora

pre 5 godina

Neznam ko je to dokazao ali nisam sigurna da atentat dolazi spolja.Druga stvar je da li oni znaju koliko nevinih ljudi,zena i dece su Ameri poubijali sirom sveta.Kada bi sve platili oni vise nebi imali drzavu.Neznam zasto svet tolerise ovu bahatost.

Mario

pre 5 godina

Šerif tuži, šerif sudi. Šerif hara, šerif vara....

Ax

pre 5 godina

Što znači da bi oni nama trebalo da plate oko 30 milijardi.

Pera

pre 5 godina

Čim USA plate isto to za radnike u RTSu, putnike u vozu u Grdeličkoj klisuri, za trudnicu koju su ubili kasetnim bombama na pijaci u Nišu...

Mostarac

pre 5 godina

I dijete zna da ste pobili sami sebe. Isto kao sto ste znali u za Perl Harbur i svaki rat koji ste započeli

Aca

pre 5 godina

Onda i mi treba da tuzimo Amere da i nama isplate porodicama poginulih novcana sredstva plus troskove za bacanje osiromsenog uranijuma drzavi!

pero

pre 5 godina

Donose zakon kako im odgovara,bombarduju koga hoće i po njima oni su uvek u pravu,neće ni oni večno

Roki

pre 5 godina

A gde je odsteta za malu Milicu Rakic,i jos hiljade izginulih.Tako radi ozbiljna drzava,trazi milijarde za svoje stradale

srbIN

pre 5 godina

onda ce nasi sudovi da donesu presudu da je NATO zajedno sa Amerikom kriv za bombardovanje i stetu koju su naneli ljudima i infrastrukturi

Vid

pre 5 godina

Srbija i mi srbi treba da budemo srećni da američki su ne proglasi nas krivim čto su nas ubijali i rušili 1999.gog.i tomprilikom utrošili osiromašeni uranijum od koga bi Srbija mogla da napravi atomsku bombu.

NEKO

pre 5 godina

Malo sutra IRAN ima S300 i jos dosta ruskog noruzanja. Sto se tice 11 septembra pa losi ste reziseri kada prvo postavite kamere i onda rusite kule bliznakinje i zgradu CIA od 46 spratova ko kulu od karata. U Pentagon ulece boing 373-300 raspon krila 30 metara i nijedan prozor nije polomljen. Bas je zalosno ali je tada trebalo da se priblize Rusiji ali nisu sanjali da ce car PUTIN od RUSIJE stvoriti SVETSKU SILU BROJ . E SAD JOS DA OVI NATO ROBOVI OBJAVE OVAJ KOMENTAR.

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija