• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Gardijan/Informer.rs

03.05.2018

20:16

GARDIJAN OTKRIVA:  Putin pokušava da nas obmane,  Velika Britanija će udvostručiti snage u formiranju ANTIRUSKE ALIJANSE!

Vesti

GARDIJAN OTKRIVA: Putin pokušava da nas obmane, Velika Britanija će udvostručiti snage u formiranju ANTIRUSKE ALIJANSE!

Podeli vest

Kako piše Gardijan, Velika Britanija planira da ove godine iskoristi niz međunarodnih sastanaka kako bi pozvala na sveobuhvatnu strategiju u borbi protiv Rusije, pozvajući partnere da još jednom promisle o diplomatskom dijalogu sa Moskvom, pogotovo posle agresivne kampanje Kremlja u negiranju upotrebe hemijskog oružja u Velikoj Britaniji i Siriji 

Britanske diplomate planiraju da ove godine iskoriste četiri glavna samita - G7, G20, NATO i Evropska unija - kako bi pokušali ojačati savez protiv Rusije, koji je iniciran nakon trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Solisberiju tokom marta meseca.

Ministar spoljnih poslova smatra odgovor Rusije na dešavanja u Dumi i Solisberiju kao prekretnicu i ističe da tim povodom postoji međunarodna podrška da se učini više u pokušaju da se suzbiju "ruske dezinformacije", kao i pronalaženju mehanizma za sprovođenje odgovornosti za upotrebu hemijskog oružja- naveo je zvaničnik Vajthola. 

Bivši zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova priznaju da je postojala institucionalna nespremnost da se Rusija nazove "pravim imenom", ali je ta nedorečenost isparila posle trovanja Skripala i njegove ćerke, Julije.

Tim povodom u britanskom parlamentu razvio se međusobni savez, koji pitanje ruske korupcije ne vidi više kroz prizmu finansija, već kroz prizmu spoljne politike i bezbednosne pretnje, zahtevajući nove sankcije, čak i ako one dovedu do kratkoročne ekonomske štete za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ministri žele da iniciraju širu anti-rusku strategiju na predstojećim samitima koji se tiču sajber sigurnosti, vojnog stava NATO, kao i sankcije protiv "oligarha Vladimira Putina".

Informer

Naime Velika Britanija tvrdi da rusko poricanje u slučajevima navodne upotrebe hemijskog oružja u Solisberiju i Dumi otkriva državu koja nije zainteresovana za saradnju kako bi postigla zajednički stav u utvrđivanju istine. Umesto toga kako ističe Gardijan, Rusi koriste oba slučaja kako bi sistematski podelili zemlje Zapada i posejali sumnju.

Ališja Kerns, koja je vodila  kancelariju Za strateške komunikacije u Siriji i Iraku, smatra da je Rusija jedinstvena u svojoj spremnosti da sakrije istinu.
- Kada se bavimo državama ili čak terorističkim grupama, očekuje se da će element istine smanjti efikasnost njihove dezinformacije, ali kod Rusije je sve u potopunosti drugačije- rekla je za Gardian. 

- Naprimer prvih 10 dana u Siriji, Rusija je kroz veliku propagandnu kampanju tvrdila da su njeni avioni samo bombardovali položaje Islamske države, što kategorički nije bilo tačno.

Putin vodi informacioni rat protiv Zapadne slobode govora

Kritičari Rusije ističu da se od slučaja do slučaja - obaranja Malezijskog boinga MH17 u 2014. godini, uloge ruskih snaga unutar Ukrajine, ubistva bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka na tlu Britanije, ponovljene upotrebe hemijskog oružja od strane sirijske vlade, destabilizacije Zapadnog Balkana i ponavljanje sajber-napada - Zapad "svađa" sa Rusijom ne samo zbog ideologije i interesa, već i poricanja Moskve o svemu onome što zapadne vlade smatraju nespornim činjenicama.

- Putin vodi informacioni rat koji je osmišljen da okrene našu najjaču tekovinu - slobodu govora - protiv nas. Rusija pokušava da nas obmane - rekao je Tom Tudžentat, predsednik odbora za spoljne poslove. On tvrdi da Putin će odgovarati samo u slučaju da se zapadne države udruže protiv njega.


- Neki tvrde da je ovakva karakterizacija rusofobična. Istina se uvek osporava u međunarodnim odnosima. Diplomate su, uostalom, bile samo "dobri momci poslani u inostranstvo da lažu za svoju zemlju- američki predsednik Donald Trump opisao je bivšeg direktor CIA-a Džejmsa Komija kao "neupućenog u istinu"

Tanjug

Kancelarka Nemačke Angela Merkel, koja je s Putinom razgovarala telefonom više od 40 puta godišnje - ističe da Putin živi u drugom svetu. 

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron je jednom prilikom otkrio prijateljima da su razgovori sa Putinom drugačiji od razgovora s bilo kojim drugim liderom.

On je rekao svojim kolegama da je normalna pretpostavka da njegovi sagovornici govore svoju verziju istine. 

- Ali sa Putinom ste završili telefonski razgovor i niste bili sigurni da je i on sam verovao u ono što je rekao- trdi Kameron.

Demonizacija Rusije katastrofalna strategija

Međutim, za neke stare diplomate u Ministarstvu spoljnih poslova sa dubokim iskustvom o Rusiji, demonizacija Rusije je katastrofalna strategija. 

Ser Entoni Brenton, britanski ambasador u Rusiji od 2004. do 2008. godine, insistira na tome da je plodan zajednički program sa Moskvom o pitanjima poput nuklearnog razoružavanja, islamskog terorizma i sajber-vojnog rata još uvek moguć 

- Šta je trebalo ministarki spoljnih poslova njenog veličanstva, da uporedi Svetsko prvenstvo u Rusiji sa Hitlerovim olimpijskim igrama 1936. godine? - zapitao se Brenton.

- Diplomatija se vodi na drugačiji način i mi se s Rusima moramo vratiti na to-konstatovao je Ser Antoni Brenton.

Brenton strahuje da bi britanski napad na Rusiju odveo Moskvu u naručje Kine, i time naneo dugoročnu stratešku grešku Evropi, pogotovo ako se ima uvid u pozadinu Bregzita.

PUTIN JE PUKAO OD SMEHA POSLE PORUKE KOMANDANTA NATO: Rusija je nesrećna što Zapad ima demokratiju i NATO!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Gardijan otkriva novi...TROJNI PAKT....USA...Great Britan ... and Franse....Na drugoj strani...Slobodarski demokratski svet i... - Putin...!

Felix

pre 5 godina

Malo izopačeno ostrvo puno kompleksa koje pati biti svetska sila.

Ljubo

pre 5 godina

Sta znaci ovo " razgovor sa Putinom je mnogo drugaciji od razgovora sa drugim predsednicima " ?...pa valjda on nije porobljen i zbog toga je teze razgovarati .Kako su ih razmazili ovi sto su im guzice odavno dali i legli .,

Stojan

pre 5 godina

Da, ono sto su radili sa Jugoslavijom i Srbima je bila kao neka predigra onome sto rade i sto ce raditi Rusima. Ti Englezi nikako da shvate da je njihovo vreme proslo, davno proslo i da se nikad nece vratiti. Nazalost mogu jos da nanesu stete jer imaju kauboje da sa njima muvaju.

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije
Politika

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je danas Lazara Kovačevića, strelca kluba „Jagodina 92“, koji je prošle nedelje u Rio De Žanieru u Brazilu na kvalifkacionom turniru za Olimpijske igre osvojio prvo mesto u pucanju vazdušnom puškom na 10 metara i plasirao se na Olimpijske igre koje će ovog leta biti održane u Parizu.

24.04.2024

11:45

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija