• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

04.05.2018

00:00

PREDSEDNIK ČEŠKE MILOŠ ZEMAN: Zašto da lažemo, OTROVNI AGENS NOVIČOK JE proizveden u Češkoj!

Vesti

PREDSEDNIK ČEŠKE MILOŠ ZEMAN: Zašto da lažemo, OTROVNI AGENS NOVIČOK JE proizveden u Češkoj!

Podeli vest

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da je u Češkoj proizvedena i testirana mala količina otrova novičok

Bezbednosna informativna služba kojoj je dao zadatak da istraži češki trag afere sa trovanjem bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala konstatovala da toga nije bilo.

- U novembru prošle godine u istraživačkom vojnom institutu Ministarstva odbrane u Brnu testiran je nervni otrov označen kao A230. Količina proizvedenog otrova je bila relativno mala a nakon testiranja je taj otrov uništen. Vojni institut i državni institut za nuklearnu bezbednost tvrde da to nije bo novičok. Ali dobio sam izveštaj vojne odbrambene sužbe gde se izričito kaže da je novičok - kazao je Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu TV Barandov. 

Češki predsednik zaključio je da vojne obaveštajne službe bolje poznaju taj problem od civilne kontraobaveštajne službe BIS i priklonio se njihovom mišljenju. 
- Zaključio sam. Kod nas je bio proizveden i testiran novičok, u maloj količini i zatim uništen. Znamo gde, znamo kada i licemerje je da se pretvaramo da toga kod nas nije bilo. Nema potrebe za lažima. Nisam pitao zašto je proučavan, ali znam da je testiranje obustavljeno i nije dalje nastavljeno - rekao je Zeman. 

Predsednik Češke odbio je ranije kao klevete, kao i ostali češki najviši zvaničnici optužbe Rusije da su Skripalj i njegova ćerka u Solsberiju otrovani materijom poznatom kao novičok a koja ne mora da bude iz Rusije već možda iz Češke. 
Zeman je, međutim, u martu zatražio od BIS da mu ipak u roku od mesec dana podnese izveštaj da li ima istine u ruskim optužbama i da li se u Češkoj proizvodio, skladištio i testirao otrov novičok. 

- Ne bi mi smetalo da je novičok kod nas testiran zato što imamo sjajnu hemijsku jedinicu - kazao je danas Zeman. 

Šef Vojnog komiteta NATO, general Petr Pavel rekao je danas Češkom radiju, pre Zemanovog intervjua, da mu ne smeta što je predsednik Zeman zatražio od obaveštajnih službi da ispitaju da li je u Češkoj ranije proizveden i testiran otrov iz afere Skripal ali da nije u redu što je o tome govorio u medijima. 

- Mi kao saveznici bi trebalo da podržimo Veliku Britaniju i u trenutku kada sami nemamo jasne dokaze da u tome ima prste Ruska Federacija. Ako smo jednom odlučili da budemo deo neke porodice, porodice zapadnih zemalja - porodica treba da bude jedinstvena- kazao je češki general Pavel.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59