• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.05.2018

18:36

LAVROV UPOZORAVA: TRAMP ĆE NAS UVUĆI U NUKLEARNI RAT: Kremlj strahuje da bi Bela kuća mogla da UGROZI CEO SVET!

Vesti

LAVROV UPOZORAVA: TRAMP ĆE NAS UVUĆI U NUKLEARNI RAT: Kremlj strahuje da bi Bela kuća mogla da UGROZI CEO SVET!

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp mogao bi sve da nas uvuče u nuklearni rat, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je, komentarišući Trampove najave da će se povući iz iranskog nuklearnog sporazuma, naveo da je to opasno po ceo svet jer neće postojati ništa što bi Teheran sprečilo da napravi atomsku bombu

Lavrov je objasnio da Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCAP), takozvani nuklearni sporazum, potpisan 2015. između vlade u Teheranu i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Nemačke, obezbeđuje međunarodnoj zajednici sigurnost. Ukoliko Tramp izađe iz tog sporazuma, sve će se promeniti.

Ozbiljne posledice

- Ako predsednik Tramp 12. maja objavi da se povlači iz sporazuma, onda će cela međunarodna zajednica izgubiti jedan od najvažnijih mehanizama koji garantuju neširenje oružja za masovno uništenje - rekao je Lavrov.

Iran neće pregovarati

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif juče je poručio da Iran neće ponovo pregovarati sa svetskim silama o sporazumu iz 2015.
- Iran neće ponovo da pregovara o onome što je dogovoreno pre nekoliko godina i što je dosad bilo sprovođeno. Takođe, odbacićemo bilo kakvu njegovu ratifikaciju - rekao je Zarif i dodao da su SAD stalno kršile nuklearni sporazum, posebno zastrašivanjem drugih da bi sprečile da se poslovi vrate u Iran.

On je istakao da bi to moglo da dovede i do nuklearnog rata na Bliskom istoku, u koji bi ceo svet bio uvučen. 

Njegova strahovanja potvrđuju i pretnje iranskih zvaničnika. Šef Organizacije za atomsku energiju u Teheranu Ali Akbar Salehi zapretio je da će, ukoliko se Tramp povuče iz sporazuma, Iran odmah početi da pravi nuklearnu bombu.

- Mi ne blefiramo. Tehnički smo u potpunosti spremni da obogaćujemo uranijum do mnogo višeg nivoa nego ranije. Nadam se da će se Tramp dozvati pameti i da se neće povući iz sporazuma - rekao je Salehi.

I iranski državni vrh upozorio je Ameriku na ozbiljne posledice ukoliko se povuče iz sporazuma. Predsednik Hasan Rohani naveo je da će njegova zemlja oštro reagovati. 

"MILOSRDNI" NATO TVRDI: Osiromašeni uranijum nije uzrok zdravstvenih rizika?!

- Kažem onima u Beloj kući da će iranska vlada snažno reagovati ukoliko ne budu mogli da se pridržavaju svojih obaveza. Ako se bilo ko povuče iz dogovora, treba da zna da će se suočiti sa teškim posledicama - zapretio je Rohani. 

AP

Iran je inače, sve dok nije potpisan sporazum, obogaćivao uranijum do nivoa od 20 odsto. Teheran je tvrdio da to radi u civilne svrhe, međutim, nivo obogaćivanja uranijuma je bio mnogo veći od pet procenata, koliko je potrebno za gorivo za nuklearne elektrane. Ipak, Teheran nije bio u mogućnosti da napravi nuklearnu bombu, budući da je za nju potreban uranijum obogaćen do nivoa od 80 do 90 odsto. Nakon potpisanog sporazuma, Iran se obavezao da neće obogaćivati uranijum više od nivoa 3,67 procenata.

Kratak period

Međutim, Trampu to nije dovoljno. On tvrdi da je iranski nuklearni sporazum pun mana, ali nikad nije konkretno naveo koje su to mane u pitanju. Rekao je samo da je kratak period na koji se bliskoistočna zemlja obavezala da će obustaviti svoj nuklearni program. Američki predsednik zato je svojim kolegama iz EU dao rok do 12. maja da sastave novi, bolji predlog sporazuma, a u suprotnom, zapretio je da će se povući iz njega. 

KO NA KRIM KRENE IZ MESTA JE NA*EBO! Na rusko poluostrvo stiže S-400!

To znači da neće poštovati dogovor i ukinuti sankcije Iranu, već će ih verovatno pooštriti. Iran je, međutim, sve uradio zbog ukidanja sankcija, čime bi mu bilo odmrznuto 100 milijardi dolara u inostranstvu i nesmetano bi mogao da izvozi naftu. Ukoliko Tramp ne bude poštovao sporazum, neće ga poštovati ni Iran, te svi predviđaju novi haos na Bliskom istoku, a verovatno i nuklearni rat. 

Ključne tačke sporazuma s Iranom

- sporazum je posle skoro deset godina pregovora potpisan 14. jula 2015. u Beču između Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Nemačke. Cilj je bio da spreči Iran da napravi nuklearno oružje, odnosno da smanji obogaćivanje uranijuma sa nivoa od 20 odsto
- Iran će smanjiti broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma sa 9.000 na 6.104, ali nijedno nuklearno postrojenje neće prestati sa radom
- do 2030. Iran neće obogaćivati uranijum preko nivoa od 3,67 odsto. Zalihe će smanjiti sa 10.000 na 300 kilograma
- Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) imaće pristup svim nuklearnim objektima i rudnicima uranijuma do 2040. godine. Imaće pristup proizvodnji centrifuga i skladištima do 2035.
- nakon što IAEA potvrdi da je Iran ispunio sve na šta se obavezao, SAD i EU će ukinuti sankcije Teheranu. Ukoliko Iran ikad bude prekršio dogovor, sankcije će ponovo biti nametnute
- kad Iran bude ispoštovao dogovor, Savet bezbednosti UN ukinuće sve rezolucije u vezi s nuklearnim programom, osim onih u vezi s embargom na uvoz oružja. Sankcije na uvoz oružja ostaće na snazi do 2020, a zabrana kupovine raketne tehnologije do 2023. Ukoliko se Teheran ne bude pridržavao dogovora, sankcije UN biće vraćene na snagu.

ONI SU SLEDEĆA AMERIČKA META?! SAD traže od Irana da plati ŠEST MILIJARDI DOLARA za 11. septembar!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 5 godina

Iran nazalost nece stici da napravi neku nuklearku.Izraelu se zuri u rat a sa sobom imaju Ameriku.

Dzontra Volta

pre 5 godina

Mislis Americi se zuri u rat a pion Izrael koga je Amerika stvorila i koga finansira bice samo izvrsilac

Riki

pre 5 godina

Ne mogu da verujem da ko god dodje za predsednika SAD podstakne neki rat, ubije na stotine nedužnih ljudi i dobije Nobelovu nagradu za mir !!!!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija