• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.05.2018

22:21

EU OTKAČILA TRAMPA, NE IZLAZI IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA SA IRANOM: Brisel odlučan da zaštiti interese Evrope!

Vesti

EU OTKAČILA TRAMPA, NE IZLAZI IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA SA IRANOM: Brisel odlučan da zaštiti interese Evrope!

Podeli vest

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da će EU nastaviti da podržava punu implementaciju nuklearnog sporazuma sa Iranom 

Sporazum je funkcionalan i i ispunjava svoj cilj koji garantuje da Iran ne razvija nuklearno oružje. EU je odlučna da ga sačuva, poručila je Mogerini.

Federika Mogerini je neposredno posle odluke američkog predsednika DonaLda Trampa da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u svom vanrednom obraćanju medijima poručila da će dokle god se Iran bude pridržavao svojih obaveza, kao što to sada čini, EU nastaviti s punom primenom tog sporazuma.

- Nuklearni sporazum sa Iranom je kulminacija 12 godina diplomatskih aktivnosti. On pripada celoj međunarodnoj zajednici. Funkcionalan i ispunjava svoj cilj koji garantuje da Iran ne razvija nuklearno oružje. EU je odlučna u nameri da ga sačuva - izjavila je Mogerini.

Ocenila je da je iranski nuklearni sporazum "ključan za bezbednost regiona, Evrope i sveta" i pozvala ostatak međunarodne zajednice da nastavi da ispunjava svoj deo obaveza i obezbedi punu implementaciju sporazuma u cilju zajedničke bezbednosti. 

- U potpunosti verujemo radu, nadležnosti i autonomiji međunarodne Agencije za nuklearnu energiju koja je objavila 10 izveštaja koji potvrđuju da se Iran u potpunosti pridržava svojih obaveza - dodala je Federika Mogerini.

PREDSEDNIK ROHANI: Izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma, važno istorijsko iskustvo za Iran!

Šefica EU diplomatije je izrazila posebnu zabrinutost zbog najave američkog predsednika o podizanju novih sankcija protiv Irana. Mogerini je ocenila da je ukidanje sankcija povezanih sa nuklearnim programom značajan deo nuklearnog sporazuma sa Iranom i dodala da EU smatra da je ukidanje sankcija imalo pozitivan efekat ne samo na trgovinu i ekonomske odnose sa Iranom već je, na prvom mestu, donelo dobrobit iranskom narodu.

- EU želi da osigura da se to nastavi. Konsultovaćemo se sa svojim partnerima u narednim satima i danima. EU je odlučna da postupa u skladu sa svojim bezbednosnim interesima i zaštiti svoje ekonomske interese - rekla je Mogerini.

DONALD TRAMP PRELOMIO: SAD izlaze iz nuklearnog SPORAZUMA SA IRANOM!

Federika Mogeri je u svom obraćanju iranskom narodu i vlastima Irana poručila da ne dozvole rušenje sporazuma o nuklearnom programu za koji je ponovila da je "jedno od najvećih dostignuća diplomatije". 

Tanjug

Ona je ocenila da je sporazum o iranskom nuklearnom programu dokaz da se do rešenja u kome svi dobijaju moguće doći kroz dijalog, angažovanje i istrajnost, kao i da se zajednički stav može naći iako se pozicije i interesi razlikuju. 

- Ovaj sporazum pripada svakome od nas. Vi se pridržavajte vaših obaveza kao što ćemo i mi naših i zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice mi ćemo očuvati ovaj sporazum - poručila je Mogerini.

AMERIKA U ŠOKU, VAŠINGTON TAJMS OTKRIO ZAVERU PROTIV PREDSEDNIKA SAD! Banda Obama-Klinton progoni Trampa!

Ona je naglasila da i pored odluke američkog predsednika o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma EU nastavlja da bude najbliži partner i prijatelj sa SAD i da nastavljaju da rade zajedno na mnogim drugim programima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija