• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.05.2018

22:11

PRIČA BEZ KRAJA: ​SAD uvele nove sankcije Rusiji; MOSKVA ODGOVORILA: Revanš zbog fijaska u Siriji

Vesti

PRIČA BEZ KRAJA: ​SAD uvele nove sankcije Rusiji; MOSKVA ODGOVORILA: Revanš zbog fijaska u Siriji

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije ruskim, iranskim, severnokorejskim i kineskim pojedincima i pravnim entitetima, optuživši ih za kršenje američkog zakona o neširenju oružja za masovno uništenje, javlja danas Tas s pozivajući se na saopštenje američkog Stejt departmenta

Na listi sankcionisanih se nalaze 28 pojedinaca i pravnih entiteta, navodi ruska agencija.
Američka vlada je saopštila da bi svi oni mogli da "imaju potencijal da pruže materijalni doprinos" razvoju krstarećih ili balističkih raketnih sistema u Iranu, Siriji ili Severnoj Koreji.

Među sankcionisanima su, između ostalih, ruski Centar za obuku za korišćenje raketa zemlja-vazduh, 18. Centralni naučno-istraživački institut ruskog Ministarstva odbrane u Kursku, ruski Istraživačko-proizvodni koncern (BARL), a nove sankcije uvedene su i Glavnom obaveštajnom direktoratu Generalštaba ruske vojske (bivši GRU).

Na listi je i korpus iranske islamske Revolucionarne garde, iranske vazduhoplovne i vojne kompanije, jedna kineska trgovinska korporacija, libanski Hezbolah, sirijske vazduhoplovne snage i Centar za naučne studije i istraživanja, kao i tri pravna entiteta iz Egipta, Turske i UAE.

Mnogi od gorepomenutih pravnih entiteta odavno su pod sankcijama američkog Ministarstva finansija, napominje Tass.

Uvođenjem novih sankcija Rusiji, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da se revanširaju za fijasko raketnog napada na Siriju, koji je izvršen 14. aprila, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Sputnjik.

Informer

- Rusiju formalno pokušavaju da optuže da narušava američki zakon kojim se zabranjuje vojno-tehnička saradnja sa Iranom, Severnom Korejom i Sirijom, što nema nikakve veze sa našom zemljom. 

Zapravo, očigledno se radi o banalnoj želji da se obračunaju zbog fijaska koji je bio raketni napad na Siriju, koji su SAD izvršile 14. aprila zajedno sa Britanijom i Francuskom, protivno međunarodnom pravu - stoji u saopštenju.

Rusko ministarstvo precizira da su takvi zaključci doneti na osnovu činjenice da se na američkom spisku sankcija nalazi Centar Gatčinski za obuku protivavionskih snaga Vojno-kosmicke akademije "Možajski" i 183. gardijskog protivavionskog raketnog puka oružanih snaga Rusije.

- Očigledno zbog toga što su dobro obučavali vojnike sirijske protivvazdušne odbrane koji su oborili većinu raketa zapadnih agresora- dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Navodi se da se ograničenja SAD odnose na Glavnu obaveštajnu upravu Generalštaba oružanih snaga Rusije i kompaniju "Rosoboroneksport", protiv kojih je američka strana više puta uvodila sankcije.
- Sadašnje sankcije su faktički priznanje da su pripadnici sirijske protivvazdušne odbrane 14. aprila ubedljivo pokazali mogućnosti sovjetskog i ruskog oružja, pogađali su pravo u raketne ciljeve - zaključuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

NAPAD NA RUSKU BAZU U SIRIJI: Novi udar dronovima, Putinovi raketaši oborili sve što je poletelo na njih!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija