• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: avaz.ba

14.05.2018

13:30

NEMAČKI MEDIJI GRME: Tramp gurnuo Merkelovu u naručje Putinu!

Vesti

NEMAČKI MEDIJI GRME: Tramp gurnuo Merkelovu u naručje Putinu!

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp je svojom politikom uneo novu dinamiku u odnosima između Nemačke i Rusije. Već 11. maja savezna kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin telefonski su razmenili mišljenja

U Briselu će se 15. maja sa svojim iranskim kolegom sastati ministri spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Velike Britanije. A 18. maja je planiran i susret Merkel - Putin u ruskom Sočiju, piše DW.

- Tokom telefonskog razgovora naglašen je značaj sporazuma za međunarodnu i regionalnu stabilnost, ta se formulacija našla u saopštenju Kremlja. Portparol savezne vlade Stefen Seibert je objasnio kako Putin i Merkel zajedno žele da lobiraju kod drugih zemalja potpisnica (Velika Britanija, Francuska i Kina) za opstanak sporazuma.

SAM PROTIV SVIH! TRAMP ZARATIO SA EU ZBOG IRANA: Predsednik SAD izgubio podršku saveznika, NEMCI UZIMAJU SUDBINU U SVOJE RUKE?!

Na Kongresu nemačkih katolika u Munsteru, Merkel je kritikovalaa Trampovu odluku prilično jasnim rečima: 

- Nije u redu da se jednostavno tek tako otkaže sporazum o kojem se pregovaralo 12 godina i koji je u Savetu bezbednostui UN-a usvojen jednoglasno. To krši poverenje u međunarodni poredak.

Odlučujuće za "preživljavanje" sporazuma nije ponašanje Evrope, već prvenstveno politika Kine i Rusije. Kina je najveći kupac iranske nafte. U idućih deset godina Teheran i Peking žele da povećaju volumen trgovinske razmene na oko 502 milijarde evra.

TRAMP GURA CEO SVET NA IVICU RATA! Predsednik SAD izazvao novu planetarnu krizu!

Rusija je 2014. s Iranom potpisala petogodišnji energetski ugovor vredan 20 milijardi američkih dolara, kojim je zaobišla zapadne sankcije protiv Teherana. Poređenja radi: godišnja trgovinska razmena između Nemačke i Irana trenutno iznosi tri milijarde evra.

Već u februaru ove godine ruski ambasador u Teheranu je, sudeći prema jednoj vesti ruske novinske agencije Tass, najavio da dve zemlje traže alternativu američkom dolaru - kao valuti za realizaciju zajedničke trgovine.

Najveća opasnost za opstanak atomskog sporazuma su takozvane sekundarne sankcije SAD prema onim firmama koje posluju s Iranom. I u Nemačkoj je, po tom pitanju, prisutna velika doza nesigurnosti.

Posledica Trampove odluke je da sada na snagu stupaju sve sankcije koje su vredele pre potpisivanja sporazuma. Još se ne može nazreti u kojoj meri će SAD sankcionisati nemačke i evropske firme koje se ne budu pridržavale zabrane poslovanja.

MERKELOVA TRAŽI OD EVROPE DA OTKAČI SAD, Puškov odgovara da dok POSTOJI NATO TO NIŠTA NE ZNAČI!

Teoretski bi sve firme, koje istovremeno trguju sa SAD i Iranom, mogle biti pogođene sankcijama. Među njima su i proizvođač aviona "Airbus", francuski naftni koncern "Total", automobilski koncerni "Volkswagen", "Peugeot", "Renault" i tehnički gigant "Siemens".

Prema rečima njemačkog ministra spoljnih poslova Masa, država teško može zaštititi nemačke firme koje i dalje budu poslovale s Iranom od američkih sankcija.

- Jednostavno rešenje kojim bi zaštitili preduzeća od svih rizika američkih sankcija ja ne vidim - kazao je političar SPD-a za list "Bild am Sonntag".

Heiko Mas zato računa s ostalim zemljama potpisnicama, koje ostaju privržene nuklearnom sporazumu s Iranom. U zajedničkim razgovorima mora se pričati i o tome kako se ubuduće može omogućiti trgovina s Iranom, dodaje Mas.

Ministar privrede Peter Altmeier, koji će pratiti kancelarku Merkel na sastanku s Putinom iduće sedmice, pogođenim je firmama ponudio "pravno i praktično savetovanje kao sredstvo za ograničavanje štete".

Nije teško shvatiti nemačko defanzivno ponašanje o ovom pitanju. Prema navodima Američkog zavoda za statistiku, nemački izvoz u SAD je 2017. porastao na 118 milijardi američkih dolara - u poređenju s tom svotom Iran je za Nimce spoljno-trgovinski "patuljak".

- SAD su velika gorila na svetskoj pozornici - kaže za CNN američki stručnjak za trgovačko pravo Džudit Li.

- Mi ne samo da pokušavamo da kontrolišemo naša sopstvena poduzeća već i firme drugih zemalja - dodaje ona.

Trampovo povlačenje iz multilateralnih sporazuma u Nemačkoj i Evropi se tumači kao pokušaj Vašingtona da "progura" američko pravo i politiku i van SAD. Šefica nemačkih socijaldemokrata Andrea Nahles odluku o Iranu je nazvala "velikim udarcem transatlantskom savezu".

PUTIN I ERDOGAN U GLAS: SAD čini grešku povlačenjem iz nuklearnog SPORAZUMA S IRANOM

"Financial Times" komentariše da bi "8. maj mogao ući u istoriju kao dan kada se se SAD odrekle vere u svoje saveznike". Evropski zastupnik s najdužim stažem Elmar Brok, u intervjuu za radiostanicu "Deutschlandfunk", rekao je da je gorko razočaran potezima Vašingtona.

- Zapadno jedinstvo se raspada, to nije partnerstvo - kazao je konzervativni političar.

I sad bi Evropljani s Rusima i Kinezima trebalo da pokušaju da područje Srednjeg Istoka ostane regija u kojoj nema atomskog naoružanja, dodaje on.

Jedna posledica Trampove odluke već se nazire: Kina i Iran sve tešnje sarađuju. Samo dva dana nakon izlaska iz nuklearnog sporazuma, Kina je otvorila novu železničku prugu koja povezuje dve zemlje. Ukoliko francuski koncern "Total" "zamrzne" svoje poslove s Iranom, kineske su kompanije očigledno spremne da preuzmu i taj deo kolača, zaključuje se u tekstu DW.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija