• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.05.2018

21:33

BERLUSKONI BEZ DILEME:  Biću opet premijer! Skandal majstor nameravaa da se VRATI U VELIKOM STILU?!

Vesti

BERLUSKONI BEZ DILEME: Biću opet premijer! Skandal majstor nameravaa da se VRATI U VELIKOM STILU?!

Podeli vest

Nakon što je juče odlučeno da Italija izlazi na vanredne parlamentarne izbore na jesen, bivši italijanski premijer ubeđen je da će pobediti na novom glasanju i da će opet postati najmoćnija figura u državi

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni ubeđen je da će se ponovo naći na toj funkciji, nakon što su skoro tri meseca posle izbora propali svi pokušaji da vlada bude formirana. On je juče izjavio da je siguran u pobedu njegove stranke Forca Italija na novim, vanrednim parlamentarnim izborima, koji bi trebalo da budu održani na jesen.

Vraćen mandat

Predsednik Serđo Matarela juče je najavio nove izbore za period posle avgusta, a Berluskoni misli da je to jedini izlaz iz političke krize i ističe da njegova stranka u parlamentu ne bi podržala nijednu vladu.

- Ne želimo tehnokratsku, niti manjinsku vladu. One nemaju podršku stranaka desnog centra u parlamentu, te ne mogu biti formirane - naveo je Berluskoni.

On je dodao da su novi izbori najbolje rešenje.

- U tom slučaju onaj ko bude dobio najviše glasova biraće premijera.

Ubedljivo prvi

Siguran sam da će Forca Italija na novom glasanju doneti promene i biti ubedljivo prva

Silvio Berluskoni

A siguran sam da će Forca Italija na novom glasanju doneti promene i biti ubedljivo prva - rekao je Berluskoni.

Na pitanje ko bi mogao biti premijer ukoliko na vanrednim izborima pobedi njegova Forca Italija, Berluskoni je kratko uz osmeh odgovorio:

- Naravno, ja!

Bivši premijer i skandal majstor, koji je zbog raznih afera 2011. bio prinuđen da podnese ostavku, više nema nijednu prepreku da se kandiduje na izborima. Njemu je polovinom maja, godinu dana ranije, ukinuta zabrana bavljenja politikom, koja mu je uvedena 2013. zbog utaje poreza.

Tako bi Berluskoni mogao da se vrati na vlast nakon haosa koji vlada u Italiji od 4. marta, kad su održani parlamentarni izbori. Tada nijedna stranka nije dobila većinu, a na kraju je jedva sastavljena koalicija između antisistemskog i evroskeptičnog pokreta Pet zvezdica i desničarske Lige za sever. 

Mandat za sastav nove vlade prošlog četvrtka dobio je Đuzepe Konte, koji ga je, međutim, već u nedelju vratio predsedniku Matareli. Razlog je taj što predsednik nije prihvatio Konteov izbor za ministra ekonomije - evroskeptičnog Paola Savonu (81). Matarela je naveo da bi ovaj izveo Italiju iz zone evra, što smatra velikom opasnošću po celu EU. Zbog toga je predsednik najavio vanredne izbore, ali i formiranje tehničke vlade, koja će voditi zemlju do novog izlaska na birališta.

To, prema ocenama svih analitičara, najviše odgovara Berluskoniju.

- Građani više neće glasati za one koji dosad nisu mogli da naprave novu vladu. Berluskoni, koji više nema nikakve prepreke da se vrati u politiku, sada ima dovoljno vremena za oštru kampanju. Bez obzira na sve, Italijani vole Silvija - kaže politički analitičar Đovani di Salvio.

Žene mu došle glave

Inače, Berluskoni se sa mesta premijera povukao 2011. tokom svog četvrtog mandata, i to zbog seks-skandala. Tada je otkriveno da je u svojoj vili u Milanu organizovao takozvane bunga-bunga zabave. Glave mu je došla plesačica iz Maroka Karima el Marug, poznatija pod imenom Rubi. Berluskoni je optužen da je platio za seks sa njom kad je imala 17 godina. Zbog seksa sa maloletnicom i zloupotrebe službenog položaja 2013. osuđen je na sedam godina zatvora, ali je ta presuda kasnije ukinuta.

Salvini: Za Italiju su jedino rešenje izbori

Lider desničarske Lige za sever Mateo Salvini, kom je u koaliciji sa pokretom Pet zvezdica propao pokušaj formiranja vlade, izjavio je da su za Italiju jedino rešenje novi izbori.

- Italijani su na prvom mestu, njihovo pravo da rade, da budu bezbedni i srećni. Nedeljama radimo danonoćno kako bismo formirali vladu koja štiti interese italijanskih građana. Međutim neko kaže NE pod nečijim uticajem. Nikada više nećemo biti robovi, Italija nije kolonija - rekao je Salvini.

U to vreme pokrenuta je i istraga o poslovanju njegove medijske kuće "Medijaset", kojom je utvrđeno da je utajio 7,3 miliona evra poreza. Zato je osuđen na godinu dana kućnog pritvora, društvenokoristan rad i zabranjeno mu je da se bavi politikom.

Tehnička vlada do izbora

Italijanski predsednik Serđo Matarela dao je mandat za sastavljanje tehničke vlade bivšem zvaničniku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Karlu Kotareliju (62). Ovaj će je voditi do izbora.

- Predsednik mi je rekao da se u parlamentu predstavim sa vladom koja će voditi zemlju do izbora, planiranih za period posle avgusta. Vrlo brzo ću sastaviti vladu i onda predložiti budžet. Ukoliko mi ne bude izglasano poverenje, odmah ću podneti ostavku - poručio je Kotareli.

Traže opoziv predsednika

Luiđi di Majo, lider pokreta Pet zvezdica, iz kog potiče mandatar za premijera Italije Đuzepe Konti, izjavio je da bi trebalo opozvati predsednika Serđa Matarelu, nakon što je odbio predlog za ministra finansija.

- Predsednik je izdao državu. Tražiću da parlament glasa o njegovom opozivu - izjavio je Di Majo.

On je obećao da će vlada zadržati potpunu neutralnost u odnosu na predizbornu debatu.

- Obavezaću se da se ne kandidujem i tražiću isto od svih članova buduće vlade - naveo je mandatar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija