• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.05.2018

18:19

(VIDEO) PUTIN IMA NAJJAČE ORUŽJE NA SVETU!  Novom ruskom raketnom sistemu nema ravnog, SMRTONOSNI S-500 OBARA SVE!

Vesti

(VIDEO) PUTIN IMA NAJJAČE ORUŽJE NA SVETU! Novom ruskom raketnom sistemu nema ravnog, SMRTONOSNI S-500 OBARA SVE!

Podeli vest

Ruski raketni sistem S-500 "prometej" dejstvuje na većoj udaljenosti nego bilo koji drugi, može da ruši stelt i obične letelice, balističke rakete, čak i hipersonične projektile. Oružje SAD mu ne može ništa, objavila američka TV mreža CNBC

Amerikanci su u panici zbog novog ruskog raketnog sistema S-500 "prometej", koji bi trebalo uskoro da se nađe u upotrebi. Mreža CNBC je objavila da je novi sistem protivvazdušne odbrane (PVO) ruskog predsednika Vladimira Putina najbolji na svetu i da mu oružje SAD ne može apsolutno ništa.

On dejstvuje na većoj udaljenosti nego bilo koji drugi raketni sistem na svetu i može da ruši stelt i obične letelice, balističke rakete, dronove, čak i hipersonične projektile.

Uspešni testovi

Rekord
S-500 je na testu uspeo da obori metu na udaljenosti od 480 kilometara, 80 više od bilo kog raketnog sistema

Kako je američka TV mreža naglasila, ruski S-500 je nedavno uspešno testiran i uspeo je da obori metu na rekordnoj udaljenosti od 480 kilometara.

- Test je sproveden u tajnosti, bez znanja američkih obaveštajnih krugova. Procenili smo da je raketa uspela da obori cilj na udaljenosti 80 kilometara većoj od bilo kog dostupnog raketnog sistema odbrane - rekao je jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

Ono što naročito zabrinjava Amerikance jeste to što rakete S-500 mogu da obore i američke stelt ili "nevidljive" lovce najnovije, pete generacije, koje su ponos ratnog vazduhoplovstva SAD.

Serijska proizvodnja
Putin je polovinom maja naredio da firma "Almaz Antej" počne masovno da proizvodi S-500

- Taj sistem može da obori više meta istovremeno, a među njima su i lovci F-22 i F-35 - naveo je izvor CNBC i naglasio da je S-500 mnogo bolji od najboljeg američkog raketnog sistema THAAD.

Ruski stručnjaci, međutim, tvrde da testiranja S-500 nisu tajna i da je odavno poznato da taj sistem treba da uđe u upotrebu najkasnije 2020.

- Testiranja S-500 su odavno u toku. Rusija ne krije ništa u vezi sa time. Na kraju, američki sateliti stalno nadgledaju ruske vojne poligone i tačno znaju kad je koji test izveden. Problem je, očigledno, u tome što su SAD u panici jer je ruski PVO najsavršeniji na svetu - kaže Viktor Murahovski, urednik ruskog vojnog časopisa "Arsenal otadžbine".

Karakteristike S-500 "prometej"


namena: dizajniran je da presreće i uništava interkontinentalne balističke rakete, hipersonične krstareće rakete, obične i stelt letelice, kao i za ometanje aviona

domet: 600 km za balističke rakete, 400 km za hipersonične krstareće rakete, a može da uništi i projektile na visini od 200 km, poput satelita
vreme reagovanja: 4 sekunde nakon što uoči metu, sistem ispaljuje raketu
sposobnost: istovremeno može da obori 10 balističkih hipersoničnih projektla, koji lete brzinom od 18.000 km/h do 25.000 km/h. Takođe, obara hipersonične krstareće rakete i ostale projektile koji se kreću brzinom od 6.125 km/h, kao i letelice
domet radara: 3.000 km

Prema njegovim rečima, javnosti još nisu poznati svi detalji o S-500, ali se zna da su mu performanse izvanredne.

- Sistem sam analizira podatke o mogućem raketnom napadu, koje dobija preko satelita i radara. On selektuje mete, bira kojim će ih redom oboriti, u zavisnosti od opasnosti. Prepoznaje i lažni napad, a sve to radi na velikoj udaljenosti. Istovremeno, on preračunava i krajnji cilj neprijateljskih raketa - objašnjava Murahovski.

Nakon uspešnih testova, ruski predsednik Vladimir Putin je polovinom maja naredio da firma "Almaz Antej" počne masovno da proizvodi S-500.

- Od velike je važnosti da završimo pripreme za masovnu proizvodnju S-500, najnovijeg sistema koji može da pogađa mete na velikoj visini, uključujući i one u nižim delovima svemira - rekao je Putin.

Izuzetno efikasan

On je dodao da je Rusija ove godine predstavila napredno oružje, koje ne može da se meri s rivalskim, a da će S-500 biti dodatak tome.

- Svako od tog oružja je u različitim završnim fazama. Ono mora biti spremno u slučaju da se pojavi bilo kakva pretnja - naglasio je Putin.

Inače, sistem S-500, koji je savremenija verzija S-400, trebalo bi već naredne godine da počne da ulazi u upotrebu, a 2020. bi trebalo da sve baterije budu postavljene na strateška mesta u Rusiji.

Zasad se zna da on može da ruši balističke rakete na 600 kilometara udaljenosti, hipersonične krstareće rakete na 400 kilometara, a može da uništi i projektile na visini od 200 kilometara, poput satelita. Izuzetno je efikasan jer za samo četiri sekunde otkad primeti metu, on ispaljuje raketu. Poređenja radi, kod S-400 to vreme je deset sekundi.

Strah i trepet za Amerikance i NATO

Putin je početkom marta predstavio niz naprednog ruskog oružja. Amerikanci i njihovi NATO saveznici su naročito bili zabrinuti zbog nove ruske krstareće rakete neograničene dužine leta i hipersonične glajding bojeve glave.
Moćna ruska krstareća raketa može da pogodi bilo koju tačku na planeti i zaobiđe antiraketne sisteme. Kako bi letela neprimećeno, raketa može da menja putanju i visinu, tako da može da leti i među planinama u klancima i kanjonima.
Kad je reč o glajding (plutajućoj) bojevoj glavi bržoj od zvuka, ona je nazvana "avangarda". Može da dostigne brzinu od 20 maha, odnosno 24.696 kilometara na čas (brzina zvuka je 1.234,8 kilometara na čas). Ima velike manevarske sposobnosti koje je čine imunom na sve protivraketno oružje koje danas postoji.



Uskoro opširnije na informer.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
svetijarac

pre 5 godina

ma kaki s 500 s 1000 NEMA nikakve sanse za to Sad je bog i batina sto se toga tice.cujte VI MAJMUNA lazanskog pa ste u redu.jebemti mater i krv ruski umri gustere bices pohapsen.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija