• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2018

19:06

(VIDEO) UKRAJINSKA NAMEŠTALJKA KRATKOG DAHA: Ubistvo (anti)ruskog novinara inscenirano DA BI SE RAZOTKRILI RUSKI AGENTI?!

Vesti

(VIDEO) UKRAJINSKA NAMEŠTALJKA KRATKOG DAHA: Ubistvo (anti)ruskog novinara inscenirano DA BI SE RAZOTKRILI RUSKI AGENTI?!

Podeli vest

Ruski novinar Arkadi Babčenko za koga se tvrdilo da je sinoć ubijen u Kijevu, danas se pojavio živ i zdrav na konferenciji za novinare u Ukrajini, javlja BBC.

Babčenko se pojavio na konferenciji za novinare na ukrajinskoj televiziji. Šef ukrajinske bezbednosne službe Vasilij Gricak rekao je da je "ubistvo" bilo inscenirano kako bi se razotkrili ruski agenti i osujetile njihove namere.
- Prema informacijama Ukrajinske bezbednosne službe, ubistvo ruskog novinara Arkadija Babčenka su naredile ruske bezbednosne agencije- kazao je Gricak.

Babčenkova žena je ranije rekla da je njen muz ubijen dok je napuštao stan.

BBC navodi da novinar očigledno nije rekao supruzi da je ubistvo iscenirano.
- Posebno se izvinjavam mojoj ženi - kazao je Babčenko na konferenciji.

Mediji su sinoć izvestili pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, da je Babčenko upucan u leđa vatrenim oružjem na ulazu ispred stana u kom je živeo u Kijevu, a da je preminuo od posledica prostrelnih rana na putu ka bolnici.


Šef ukrajinske bezbednosti optužio Rusiju za pokušaj ubistva

- Po podacima koje ima SBU, ubistvo ruskog novinara Babčenka naručile su upravo ruske specijalne službe- rekao je Gricak.

On je naveo da je "pre tri sata u Kijevu uhvaćen organizator tog zločina" i da su "u toku istraga i pretresi".

Prema rečima Gricaka, osumnjičeni je predložio svom poznaniku, učesniku vojnih operacija na istoku Ukrajine, 30.000 dolara za ubistvo Babčenka, a unapred mu je isplatio 15.000 dolara.

- Poznato je da je posle izvršenja zločina G. planirao da napusti Ukrajinu, i da kroz treću stranu udje u Rusiju- dodao je Gricak.

Babčenko je na konferenciji rekao da je operacija ukrajinskih specijalnih službi trajala dva meseca, a da joj se on pridružio pre mesec dana.

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov nazvao je "glupošću" i "provokacijom" izjave ukrajinskih vlasti o povezanosti ruskih specijalnih službi sa navodno naručenim ubistvom Babčenka.

"Potpuna glupost. Stiče se utisak da oni govore gluposti. Neka se obračunaju izmedju sebe", rekao je Bortnikov Interfaksu.

Na pitanje da li može da se izjednači ubistvo Babčenka sa trovanjem bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji, Bortnikov je odgovorio potvrdno, nazivajući to provokacijom.

Prema pisanjima zapadnih medija, ruski novinar poznat je kao oštar kritičar Kremlja, a AP navodi da su neki njegovi tekstovi i postovi nailazili na osudu velikog broja Rusa.

AP je sinoć izvestio da je Babčenko, koji je rođen 1977. godine, bio veliki kritičar politike Kremlja poslednjih godina, a da je u jednom od tekstova naveo i da mu nije žao članova ruskog vojnog hora Aleksandrov i drugih zvaničnika koji su poginuli kada se avion Tupoljev Tu-154 srušio u Crno More na letu iz Sočija u Siriju u decembru 2016.

tanjug ap

Neki su nakon toga pozivali da se Babčenku oduzme rusko državljanstvo, navela je američka agencija koja piše da je on u svojim tekstovima poslednjih godina kritikovao odluku o pripajanju Krima Rusiji, podršku Rusije proruskim snagama u Ukrajini i ruske akcije u Siriji.

Zapadni mediji, pozivajući se na policijske zvaničnike iz Ukrajine, naveli su ranije da je njegov rad najverovatnije bio razlog ubistva, a "Independent" je naveo da se smatra da je Babčenkovo kritičko izveštavanje o sukobima u Ukrajini i Siriji doprinelo njegovom ubistvu.

Bi-Bi-Si je ranije preneo da je Babčenko na svom Fejsbuk nalogu opisivao Rusiju kao "agresora", a da je nakon pada ruskog vojnog aviona 2016, počeo da prima pretnje smrću, što to ga je primoralo da napusti "zemlju u kojoj se više ne oseća bezbednim".

"UBIJENI" RUSKI NOVINAR SE ŽIV I ZDRAV POJAVIO NA KONFERENCIJI: Sve namestila državna bezbednost?



Babčenko je, kako je dalje navedeno, pisao za veliki broj različitih medija među kojima i za BBC, izveštavajući sa lica mesta na istoku Ukrajine 2014. kada je oboren ukrajinski vojni helikopter.

tanjug ap

Od avgusta 2017. godine, Babčenko je živeo i radio u Kijevu, gde je vodio program "Prime. Babčenko" na kanalu ATR.

Tas s je sinoc preneo izjavu šefa kijevske policije Andreja Krišćenka koji je kazao da policija smatra da su profesionalne aktivnosti najverovatniji motiv ubistva ruskog novinara Arkadija Babčenka.

- Profesionalne aktivnosti su prvi i najočigledniji motiv- rekao je sinoć Kriščenko, dodajući da je "isuviše rano da bi se pričalo o bilo kojoj verziji", prenela je agencija Tas s.

tanjug ap

 On je tada potvrdio sinoćnje izveštaje koji su prethodili njegovom obraćanju a u kojima je navedeno da je Babčenko zadobio nekoliko prostrelnih rana, od kojih je preminuo na putu do bolnice.

- Prikupljamo informacije i analiziramo ih - rekao je on tada i dodao da su na tom slučaju angažovana dva tima- jedan na mestu ubistva i drugi u bolnici.

On je takođe naveo da Babčenkova supruga, koja je pronašla muža i pozvala Hitnu pomoć, ne može da bude saslušana do daljnjeg "zbog stanja šoka".

tanjug ap

Istovremeno, ruska agencija je sinoć izvestila da je portparolka Ruskog istražnog komiteta Svetlana Petrenko izjavila da je započeo krivični postupak u vezi ubistva Babčenka u Kijevu.

Petrenko je tada navela da je nekoliko ruskih državljana ubijeno u Ukrajini poslednjih godina.

Ruski istražni komitet neće ignorisati brutalne zločine protiv ruskih državljana, istakla je ona sinoć.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17