• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.05.2018

18:59

IRAN TUŽI AMERIKU ZBOG NAPADA ISIS: Islamska Republika želi da istera pravdu na sudu!

Vesti

IRAN TUŽI AMERIKU ZBOG NAPADA ISIS: Islamska Republika želi da istera pravdu na sudu!

Podeli vest

Iranci tvrde da su SAD organizator terorističkog napada u Teheranu 2017, u kom je ubijeno 17 ljudi. Podsećaju da je Tramp priznao da je njegova zemlja napravila ISIS, pa je samim tim kriva za masakr

Iran planira da tuži Ameriku kao organizatora terorističkog napada koji se dogodio prošlog juna u Teheranu, u kom je stradalo 17 osoba.

Taj napad izveli su pripadnici Islamske države (ISIS), a iranski zvaničnici podsećaju da je predsednik SAD Donald Tramp sam priznao da je njegova zemlja odgovorna za uspon te terorističke grupe, te je samim tim kriva i za masakr u Teheranu.

Dokaz
Reči lidera jedne države morale bi da budu uvažene kao dokaz na bilo kom sudu
Abolfazl Aboutorabi

Hilari i Obama

Iran se poziva na Trampove reči za vreme predsedničke kampanje u SAD 2016. On je stalno optuživao administraciju Baraka Obame, u kojoj je Hilari Klinton bila državni sekretar, da je odgovorna za stvaranje ISIS.

- Hilari Klinton je sa Obamom napravila ISIS - rekao je Tramp u januaru 2016.

On je kasnije i na televiziji CBS ponovio te optužbe.

- Hilari Klinton je napravila ISIS svojom glupom politikom - naveo je Tramp 17. jula 2016.

Sada Teheran na osnovu tih Trampovih reči namerava da izgradi slučaj na sudu.

SAD okrivile Teheran za napade Al Kaide

Zvanični Teheran je na ideju da tuži SAD došao manje od mesec dana nakon što je sud u Njujorku Iran proglasio krivim za terorističke napade u Americi 11. septembra 2001. Iako je odavno utvrđeno da je te napade direktno pomogla Saudijska Arabija, federalni sud u SAD je naveo da Teheran snosi odgovornost za pružanje "materijalne podrške" planerima i izvršiteljima krvoprolića iz Al Kaide. Zbog toga je Iranu naloženo da plati više od šest milijardi dolara porodicama skoro 3.000 žrtava napada. Teheran je to odbio, navodeći da nema nikakve veze s terorističkim napadima u SAD.

- Tokom predsedničke kampanje Tramp je jasno govorio o radu svoje rivalke Hilari Klinton, tvrdeći da su SAD napravile ISIS - naveo je Abolfazl Aboutorabi, član pravne komisije u iranskom parlamentu.

On je dodao da bi reči lidera jedne države morale da budu uvažene kao dokaz na bilo kom sudu.

- Parlament je odlučio da podnese tužbu protiv Vašingtona na međunarodnom sudu. Javni tužilac će uskoro predati tu tužbu - objasnio je Aboutorabi, koji nije precizirao pred kojim međunarodnim sudom će biti vođen postupak.

Dogovor sa Saudijcima

Inače, napad u Teheranu dogodio se 7. juna 2017. Petorica iranskih državljana, pripadnika ISIS, naoružana bombama i "kalašnjikovima" napala su parlament i Mauzolej ajatolaha Homeinija. Ubili su 17 civila i ranili još 43 pre nego što su ih specijalne snage likvidirale.

Iranska revolucionarna garda optužila je Saudijsku Arabiju i SAD za organizaciju napada, navodeći da je sve dogovoreno nedelju dana ranije na sastanku saudijskih zvaničnika s Trampom.

NEMCI OTKRILI TRAMPOV PLAN ZA IRAN, SVE PODSEĆA NA IRAK: Teheran ne sme da slavi 40 godina islamske revolucije!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija