• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

01.06.2018

23:48

GUŽVA U SAVETU BEZBEDNOSTI: SAD uložile veto na pokušaj osiguranja "međunarodne zaštite" Palestinaca

Vesti

GUŽVA U SAVETU BEZBEDNOSTI: SAD uložile veto na pokušaj osiguranja "međunarodne zaštite" Palestinaca

Podeli vest

SAD su stavile veto na rezoluciju SB UN u kojoj se traži da generalni sekretar svetskog tela predloži kako da se osigura "međunarodna zaštita" Palestinaca.

Savet bezbednosti međutim još nije glasao o predlogu SAD da se osudi Hamas zbog nove eskalacije nasilja u pojasu Gaze. Današnjem glasanju prethodile su čitave nedelje hitnih diskusija o Gazi.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je najavila veto na rezoluciju koju su podržale arapske zemlje a pripremio Kuvajt. 

Ona ju je označila "grubo jednostranom" zbog zahteva da se zaustavi preterana izraelska sila, dok se ne pominje Hamas, ekstremistička islamska organizacija koja kontroliše pojas Gaze. 

Američka rezolucija ne aludira na izraelske snage i zaštitu Palestinaca, već zahteva da Hamas i druge palestinske ekstremističke organizacije prestanu "sve nasilne i provokativne akcije" u Gazi. 

Savet bezbednosti UN je duboko podeljen u odnosu na decenijski izraelsko-palestinski sukob. 

Posle niza sastanaka o Gazi to najmoćnije telo UN nije moglo da se složi ni o saopštenju. 

Hamas i manja organizacija Islamski džihad su u utorak ispalili dasetine raketa i minobacačkih projektila, na južnu izraelsku teritoriju, a Izrael je odgovorio napadima iz vazduha na mete ektremista širom pojasa Gaze. To je bila najveća eskalacija nasilja od rata u pojasu Gaze 2014. godine. 

Hamas je u sredu saopštio da je postignut prekid vatre s Izraelom. 

U nacrtu rezolucije se izražava "ozbiljna zabrinutost" za eskalaciju nasilja, napetost i pogoršanje situacije na palestinskim teritorijama, posebno od početka niza masovnih protesta Palestinaca na granici Gaze 30. marta. 
Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja oko 120 Palestinaca je poginulo od izraelske vatre u tim protestima, a na hiljade ih je ranjeno. 

Izrael tvrdi da vojnici brane svoju granicu i optužuju Hamas da protestima prikriva pokušaje napada.

AMBASADORKA IZRAELA Frankel: Ubijeni Palestinci su teroristi; BELGIJSKI MINISTAR Rejnders: Ne prihvatamo




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Haha pamet velika

pre 5 godina

Pa ko da štiti budale koje sa igračkama koje nemogu da naude išta izazivaju silu koja im ubija nevin narod. Možda palestinci ne trebali da ih sami pohvataju i prislone uz za zid. Ipak je to samo moje laičko mišljenje.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija