• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.06.2018

17:46

POTPUNI RASPAD U EU! Petak je bio dan opšteg haosa u Evropi, NOVA KRIZA NA POMOLU!

Vesti

POTPUNI RASPAD U EU! Petak je bio dan opšteg haosa u Evropi, NOVA KRIZA NA POMOLU!

Podeli vest

Evropska unija ušla je u trgovinski rat sa SAD, premijer Španije smenjen je zbog korupcije, a Italija je dobila vladu koja se zalaže za izlazak iz EU i ukidanje evra. Stručnjaci kažu da to vodi ka krahu Unije

Evropska unija je u potpunom raspadu. Sa Amerikom je u petak ušla u trgovinski rat, premijer Španije, četvrte ekonomije u Evropi, smenjen je zbog korupcije, a Italija je dobila vladu koja želi da izvede zemlju iz EU i ukine evro. Stručnjaci kažu da sve to vodi ka potpunom krahu Unije.

Politički potres

Politički potres nastao je nakon što je španski parlament u petak ujutru izglasao nepoverenje premijeru Marijanu Rahoju (63) iz Narodne partije. On je na vlasti bio od 2011, a smenjen je zbog nelegalnog finansiranja njegove stranke i njenih zvaničnika. Partija je primala mito, prala novac i utajila porez, zbog čega je još 2013. osuđeno 29 biznismena i partijskih zvaničnika. Iako postoje dokazi da je i Rahoj uzimao pare, on je uvek to negirao.

Reuters

SMENJEN Marijano Rahoj

Na Rahojevo mesto izabran je socijalista Pedro Sančes (46). On je naveo da će pokušati da ostane na čelu vlade do kraja mandata aktuelnog parlamenta 2020, međutim nije izvesno koliko će njegova administracija sa samo 84 socijalista u parlamentu od 350 poslanika uspeti da potraje. To je dodatni problem za Španiju i EU.Osim sa time, Evropska unija se suočava i sa velikim problemom u Italiji, u kojoj je u petak zakletvu položila evroskeptična vlada. Nakon parlamentarnih izbora 4. marta, koalicija ultradesničarske Lige i antisistemskog pokreta Pet zvezdica došla je na vlast. 

Šef nove vlade je Đuzepe Konte, koji je prošle nedelje vratio mandat jer predsednik Serđo Matarela nije prihvatio njegov izbor za ministra ekonomije. On je formirao vladu koja se zalaže za izlazak Italije iz EU, kao i za odbacivanje evra, što stvara veliki problem za EU. 

tanjug ap

Stručnjaci novu vlast u Italiji zato nazivaju prvom populističkom vladom u Zapadnoj Evropi i misle da bi ona mogla da rasturi Evropsku uniju.Uporedo s tim, EU je suočena s trgovinskim ratom sa SAD. 

Američki predsednik Donald Tramp uveo je carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, koja je dosad toga bila oslobođena. Od petka dažbine na uvoz čelika u Ameriku iznose 25 odsto, a na aluminijum 10 procenata. Zbog toga je Brisel najavio uzvratne mere. 

reuter


Kako je najavljeno, biće povećane carine na uvoz gomile proizvoda iz SAD, od voća i povrća, preko džinsa, obuće i alkoholnih pića, sve do metalnih proizvoda, stakla, papira, nameštaja i motora. 

Tako će ubuduće čuveni američki proizvodi poput "levis" farmerki, "najki" patika, "harli dejvidson" motora i burbona "four rozis" i "džim bim" biti znatno skuplji zbog povećanja carina.

GDE JE NESTALA MELANIJA!? Niko je nije video već 20 dana, TRAMP PIŠE POSTOVE NA TVITERU UMESTO NJE!

Sledeća je auto-industrija

Analitičari kažu da bi najnovija dešavanja u Evropi mogla do dovedu čak i do kraha EU, koja je već godinama oslabljena.
- Smena španskog premijera mogla bi da dovede do prevremenih izbora u Španiji i novog referenduma o otcepljenju Katalonije. To je nešto čega se Brisel najviše pribojava u ovom trenutku. S druge strane, Italija bi mogla da pokrene lavinu. Ne treba zaboraviti da su u Evropi već jaki evroskeptični pokreti i da su njihovi lideri, poput francuske desničarke Marin le Pen i mađarskog premijera Viktora Orbana, sve popularniji. Ako još neka zemlja krene putem Italije, vrlo brzo možemo računati na ukidanje evra i same Unije - ocenjuju analitičari.

Kad je reč o trgovinskom ratu sa SAD, stručnjaci kažu da bi ovo mogao da bude samo početak.
- Nakon što EU uvede uzvratne mere, nije isključeno da će Tramp uvesti dodatne carine i na druge proizvode iz Evrope. On je nekoliko puta najavio da razmišlja o podizanju dažbina na uvoz evropskih kola u Ameriku. Ukoliko se to dogodi, cela evropska auto-industrija izgubiće pravo bogatstvo, a samo Nemačka bi ostala bez šest milijardi dolara godišnje - objašnjavaju ekonomisti.

TRAMP OBJAVIO TRGOVINSKI RAT! JUNKER ODGOVORIO: Evropa će uzvratiti ISTOM MEROM!

Antrfile EU pokrenula spor protiv SAD

Evropska unija u petak je pokrenula spor protiv novih američkih carina pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO). Time se blok evropskih država pridružio Kini i Indiji. Generalni direktor STO Roberto Azavedo rekao je da je vrlo zabrinut zbog narastanja trgovinskih tenzija i rizika od njihove eskalacije. - Globalni trgovinski sistem upravo je izgrađen radi rešavanja ovakvih problema na način koji sprečava dalju eskalaciju. Ovo što se dešava, međutim, nije u skladu sa praksom trgovinskog sistema - rekao je Azavedo.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vickasti

pre 5 godina

Španski premijer je smenjen jer je sprečio secesiju Katalonije i odbio da se rukuje sa Tačijem, pa su vladari iz senke morali da reaguju. Častan čovek eh da ih je više.

Lule

pre 5 godina

Amerika je zlo koje se nemoze opisati recima.ispravka , americka politika i rukovodsrvo je nesto najgore sto postoji

deda Raša

pre 5 godina

Neka, neka, i oni rasturise Jugoslaviju radi tudjih interesa, a stvorise od nje trusno podrucje, rat i siromastvo. Da su to uradili zbog Evropskih interesa, pa i nekako, ali zbog americkih!!!!!

Goran

pre 5 godina

Eeeeejjjjj dace bog da se konacno raspadne ova fasisticko-ustaska tvorevina.

DxD

pre 5 godina

Govorio sam da nas Srbe,Ruse,Bjeloruse i sav slobodarski i posteni svijet moze spasiti samo ako se posvadjaju dvije obale Atlantika,koje,od 1945 god zare i pale po svijetu sto smo mi Srbi najbolje osjetili na svojoj kozi.I evo,svedoci smo procesa u kome Amerika svoju nekompetitivnost na svjetskom trzistu brani silom dodatnih taksi i carina i nagovjestava trgovinski rat neslucenih razmjera koji ce uciniti slabijim obe strane Atlantika i dovesti do jacanja azijskih ekonomija predvodjenih Kinom.Jer,dok su SAD gradile silne nosace aviona,avione,podmornice,raketne sisteme Evropa i Azija su ulagale u svoje ekonomije kojima SAD danas ne mogu konkurisati sa zastarjelim tehnologijama u proizvodnji celika,aluminijuma i mnogih drugih roba. Dakle,ponovo se potvrdilo ona krilatica da je sve prolazno i da su samo interesi vjecni..

Ljube

pre 5 godina

Samozvani gospodari sveta još uvek smatraju da mogu da komanduju svima i da rade šta im je volja bez kontra mera. Izgleda da su konačno i Evropski političari počeli da uviđaju da ih Vašington iskorišćava i tera da rade na sopstvenu štetu a čim počnu da ostvaruju profit Amerika im stavlja brane i carine.

RALEX

pre 5 godina

Daće bog da se unija raspadne i zarti sa amerikom.

dragan

pre 5 godina

Daj Boze da se EU raspadne pre nego sto nas nasi vrli politicali tamo uguraju (protiv volje naroda)

Dida

pre 5 godina

Srpski fasista to je dva ceka jer zver ne voli demokratiju

Neko

pre 5 godina

Španac mora da ode jer podržava nezavisnost Kosova, U Italiju ubačen protiv EU čovek da se ona sto pre raspadne, sto ide USA u prilog... Britanija izlazi jer se znalo šta će doći, tako ti i treba EU kad si se ponizila trampu pa čim ne pariras vidiš kako vas voli

Branko

pre 5 godina

Ako se EU raspadne kome ce se sad Hrvati prikrpiti kao krpelj da ga sisaju!!!???? YU se vise ne moze obnoviti, a jedino su sa Siptarima i trnutno Amerima u ljubavi, haa haa haa

Milan

pre 5 godina

EU je konkurencija SAD. Zato SAD nameće poreze, nagovorio je Veliku Britaniju da izađe iz EU, podstiče krizu u i drugim zemljama EU. To je šansa za Rusiju, a možda i za Srbiju. Možda šansa, a možda još veća tragedija, videćemo. Ako se EU raspadne, rizici ratovanja i kriminala će se značajno povećati. Ostaje pitanje šta će biti sa SAD. Hoće li jačati ili slabiti dotle dok se i oni ne raspadnu na nekakve državice ili već šta. Ovaj svet jednstavno ne poznaje "zamrznuto" stanje. Naprotiv sve se menja i teško je predvideti šta će se izdešavati u doglednoj budućnosti

branko

pre 5 godina

Koju će valutu koristiti crnogorci kad se ukine evro ?

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija