• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.06.2018

22:07

CIA REGRUTUJE ŠPIJUNE ZA RUSIJU! Traže se Amerikanci sa znanjem stranih jezika!

Vesti

CIA REGRUTUJE ŠPIJUNE ZA RUSIJU! Traže se Amerikanci sa znanjem stranih jezika!

Podeli vest

Američka Centralna obaveštajna agencija objavila oglas na Tviteru preko kog traži državljane SAD sa fakultetskom diplomom, ali je uslov da govore ruski jezik, pišu na njemu i prevode s njega

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) regrutuje špijune za Rusiju. Ta agencija je na svom zvaničnom Tviter nalogu objavila da traži američke državljane sa fakultetskom diplomom, ali je uslov da govore ruski jezik.

Putinovi protivnici

Oglas sadrži fotografiju muškarca koji drži transparent sa ruskim natpisom: "Da li govorite ruski". Tekst oglasa na engleskom glasi: "Sve je u vašem znanju! Znate li ruski? Da li ste državljanin SAD sa fakultetskom diplomom? Želite li da služite svojoj zemlji?" Ispod toga je navedeno da svi zainteresov

Hladni rat

Ovaj oglas podseća na vreme Hladnog rata, kad su špijunske aktivnosti bile na vrhuncu

Džo Halegan

ani treba da posete sajt CIA, odeljak za zapošljavanje, čiji je link postavljen.

Kako CIA na svom sajtu navodi, trenutno joj je prioritet zapošljavanje kadrova koji znaju strane jezike.

- Sposobnost kandidata da govore strane jezike, čitaju na njima i prevode sa njih, uz dodatno razumevanje kulturnih razlika, vitalna je za misiju CIA. Zato što obaveštajni prioriteti mogu da se promene, pa neke zemlje i njihovi jezici mogu postati neophodni, CIA mora da ima zaposlene sa znanjem stranih jezika kako bi se izborila i sa trenutnim nacionalnim bezbednosnim zahtevima i potencijalno novim misijama - objašnjeno je na sajtu CIA.

Zvaničnici te američke špijunske agencije na kraju pozivaju sve zainteresovane sa potrebnim znanjem da doprinesu zaštiti Amerike.

Pravnik i član Javne komore Rusije Ilja Remeslo smatra da bi navedeni posao u CIA bio idealan za Leonida Volkova, šefa izbornog štaba Alekseja Navaljnog, velikog protivnika predsednika Vladimira Putina.

- Pitajte Leonida Volkova. On se trenutno nalazi na studijama na Jejlu, govori ruski i mislim da želi da služi vašoj zemlji - naveo je

Sve je u vašem znanju! Znate li ruski? Da li ste državljanin SAD sa fakultetskom diplomom? Želite li da služite svojoj zemlji?

Remeslo u komentaru ispod tvita CIA.

S druge strane, Tviter oglas su mnogi na toj društvenoj mreži ismejali. Veliki broj Rusa ironično je naveo da bi rado radio za CIA, ali im je žao što nemaju američko državljanstvo. Neki su pisali da bi im čak dobro došao posao tokom leta, te su pitali je li moguće privremeno zaposlenje. Građani SAD su se šalili da dobro poznaju rusku votku i interesovali su se da li je to dovoljna preporuka da se jave za posao.

Slaće ih i u EU

Bez obzira na to što je oglas CIA izvrgnut ruglu na Tviteru, stručnjaci kažu da to predstavlja ulazak u novu fazu "hladnog rata".

- Amerika i SSSR, odnosno Rusija, imaju dugu istoriju regrutovanja državljana iz protivničke zemlje za špijunske poslove. Ovaj oglas podseća na vreme Hladnog rata, kad su špijunske aktivnosti bile na vrhuncu. Agenti su bili ubacivani u društvo, pa čak i u institucije, i na taj način su obezbeđivali vredne podatke za svoju zemlju - objašnjava bivši operativac CIA Džo Halegan.

Gramatička greška u oglasu

Zvaničnici CIA napravili su gramatičku grešku u svom oglasu, i to u pitanju "Da li ste državljanin SAD sa fakultetskom diplomom". To pitanje na engleskom je napisano: "Are you an US citizen with a college degree", gde je umesto "a US citizen" napisano "an US citizen". Na to su ukazali korisnici Tvitera, koji su zaključili da u CIA ne znaju da pišu na sopstvenom jeziku, a s druge strane traže agente koji govore ruski.

Prema njegovim rečima, regrutovanje Putinovih protivnika u SAD verovatno će ubuduće postati praksa.

- S obzirom na to da Amerika proteruje ruske diplomate i obrnuto, možemo očekivati da se špijunske aktivnosti povećaju. Predsednik Donald Tramp, istovremeno, gubi saveznike po svetu, uključujući i EU, te nije isključeno da će čak i u Evropu, u zemlje koje su nekad bile čvrsti saveznici SAD, slati svoje špijune - kaže Halegan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija