• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Inforemr

05.06.2018

18:47

(VIDEO) VIŠE OD 18.000 NATO VOJNIKA SPREMA NAPAD NA PUTINA: Zapad opasno provocira Moskvu u istočnoj Evropi NA NJENIM GRANICAMA!

Vesti

(VIDEO) VIŠE OD 18.000 NATO VOJNIKA SPREMA NAPAD NA PUTINA: Zapad opasno provocira Moskvu u istočnoj Evropi NA NJENIM GRANICAMA!

Podeli vest

Više od 18.000 NATO vojnika iz 19 zemalja na vežbama u Poljskoj i baltičkim zemljama - Litvaniji, Letoniji i Estoniji, sprema napad na Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina. Vežbe, koje su počele u nedelju i trajaće do 15. juna, nazvane su "Udar sablje 18" i najveći su vojni manevri ikad održani na samoj granici s Rusijom

Amerikanci komanduju multinacionalnim bataljonom u Poljskoj dok su Kanada, Velika Britanija i Nemačka na čelu sličnih bataljona raspoređenih u susednim baltičkim zemljama.

"Udar sablje"

4 domaćina - Estonija, Litvanija, Letonija i Poljska
19 nacija učestvuje
18.000 vojnika
45 tenkova M1 "abrams" i borbenih vozila M2 "bredli"
60 helikoptera "blekhok", "činuk" i "apač"
950 borbenih vozila i onih za podršku.

Jedinstvo i posvećenost

Komanda američke vojske u Evropi navela je da su vežbe demonstracija "posvećenosti i solidarnosti" među članicama Alijanse.

- Ovo se dešava u vreme kad Rusija svojim vojnim manevrima zabrinjava susedne NATO zemlje. Ipak, ove vežbe ne predstavljaju provokaciju za Rusiju - saopštili su iz komande vojske SAD.

Američki brigadni general Ričard Kofman, svečano otvarajući vežbe u Vilnjusu u Litvaniji, rekao je da će ratne igre poslužiti kao test jedinstva i integrisanosti članica Alijanse.

NA NIŠANU LAZANSKOG: NATO IMA NOVI PLAN! Hoće da kupe srca i duše građana Srbije!

- NATO bataljoni će biti specijalno testirani tokom "Udara sablje". U potpunosti moramo biti spremni da izvedemo mešovite i zajedničke operacije - naveo je Kofman.

Prema njegovim rečima, vežbe će naročito usavršiti fleksibilnost kopnenih i vazduhoplovnih snaga za zajednički brz odgovor na agresiju.

fotomontaža

Iako NATO tvrdi da ove vojne vežbe ne predstavljaju pretnju po Rusiju, niti je provociraju, mnogi analitičari se sa time ne slažu.

Izrael prvi put na
vežbama Alijanse

Vojska Izraela prvi put učestvuje na NATO vežbama. Prema navodima lista "Haarec", Izrael je poslao nekoliko desetina vojnika na manevre "Udar sablje". Oni će učestvovati u drugom, manje intenzivnom delu vežbi.

- "Udar sablje 18" upravo jeste provokacija. Vojska NATO kaže da vežba za eventualnu agresiju Rusije, međutim, oni u stvari usavršavaju spremnost za napad na Rusiju. Moskva je sto puta dosad ponovila da nema nameru da napadne bilo koju NATO zemlju, međutim, njima je potrebno da seju strah po državama istočne Evrope kako bi jednog dana mogli da napadnu Rusiju. To je isprobana šema, koja funkcioniše već dugi niz godina - kaže bezbednosni ekspert Igor Kovalenkov za ruske medije.

On dodaje da je interesantno i to što su skoro sve učesnice ovih NATO vežbi zemlje iz kojih se bar jedan bataljon tokom Drugog svetskog rata borio uz Adolfa Hirtlera. 

PUTINA MUNDIJAL NEĆE SPREČITI DA KIJEV NAUČI PAMETI: Ako Porošenko krene na Donbas žestoko će dobiti po prstima!

- Takođe, manevri se održavaju u državama čiji su se vojnici borili u Hitlerovim SS divizijama - ističe Kovalenkov.

Moguća eskalacija

Prema ocenama njegovog kolege Sergeja Markova, vojne vežbe "Udar sablje" samo su poslednja u nizu provokacija Rusije i Vladimira Putina.

NATO s "kalašnjikovima"?!

Plakat za NATO vežbe, koje je na Tviteru objavila poljska grupa podrške povećanju broja vojnika Alijanse u istočnoj Evropi, izazvao je podsmeh na društvenim mrežama jer se na njemu nalazi NATO vojnik sa ruskim "kalašnjikovim".
Na plakatu su predstavljeni naoružani vojnici iz Hrvatske, Britanije, Poljske, SAD i Rumunije, a na njemu piše: "Mi smo NATO... jedna misija, jedan tim." Međutim, rumunski vojnik je predstavljen sa puškom "pistol mitraliera" model 1990, što je rumunska licencirana kopija AK-47. 

- Još od konflikta u Ukrajini 2014, NATO je počeo da nagomilava trupe na zapadnoj granici Rusije. Ranije je krenulo širenje Alijanse na istok, čime su prekršeni svi sporazumi koji je severnoatlantski savez imao sa Moskvom. Manevri se od 2010. održavaju u istočnoj Evropi, međutim, ove godine oni su najmasovniji i sa najvećim brojem vojne tehnike. To pokazuje da su odnosi između Rusije i Zapada na najnižem istorijskom nivou i da bi u jednom trenutku mogli da eskaliraju u vidu oružanog sukoba - upozorava Markov.

Kako je naglasio, NATO nema nameru da prekine sa provokacijama.

- Diplomatski izvori iz Brisela kažu da Alijansa planira da u Evropi stacionira 30.000 rezervnih vojnika, kao i stotine borbenih aviona i brodova, koji će biti spremni na brzo reagovanje u slučaju imaginarnog napada Rusije. Ta rezerva će biti dodatak na 20.000 vojnika NATO za brzo reagovanje već raspoređenih u blizini zapadne ruske granice. Amerika i njeni saveznici stalno pričaju da to rade kako bi obezbedili sigurnost u Evropi, međutim, ne vidim da to poboljšava bilo čiju bezbednost - kaže Markov. 

Rusija podigla borbenu gotovost

Rusija je zbog NATO vežbi podigla borbenu gotovost na svojim zapadnim granicama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je juče da Moskva pažljivo prati vežbe NATO i sprovodi sve neophodne bezbednosne mere.
- Moskva uvek pažljivo prati sve NATO manevre, posebno one vežbe koje se održavaju blizu naših granica. Naravno, sva relevantna ministarstva su preduzela sve neophodne mere da osiguraju bezbednost naše zemlje - rekao je Peskov.
Međutim, ruski mediji navode da je na zapadnu granicu Rusije poslato pojačanje i da je vojska u pripravnosti.
- Svi u zapadnoj vojnoj oblasti prate dešavanja na NATO vežbama i u pripravnosti su. Dodatno naoružanje i vojska su tamo poslati. U slučaju da se dogodi bilo kakav incident, ruske snage imaju naređenje da odgovore na provokaciju - pišu ruski mediji.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala

pre 5 godina

Rusja bi trebala da im jasno i glasno kaže; Mi nikoga nećemo napadati ;ali ko nas napadne taj više neće postojati; Tačka

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17