• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

07.06.2018

15:03

U TOKU VELIKI RAT! EU I SAD STRAHUJU OD ARMAGEDONA: Na snazi "direktiva za sprečavanje smaka sveta"!

Vesti

U TOKU VELIKI RAT! EU I SAD STRAHUJU OD ARMAGEDONA: Na snazi "direktiva za sprečavanje smaka sveta"!

Podeli vest

U toku je rat koji se vodi u sajberprostoru „jedinicama i nulama" umesto mecima, a glavne mete su najveće svetske banke, upozoravaju eksperti za sajber bezbednost

To nije hipoteza, to je dokazano, sledeći veliki rat će se voditi u sajber prostoru, a ja ću otići toliko daleko da kažem da se on već vodi, rekao je Džastin Fir, direktor obaveštajnog i analitičkog odeljenja za sajber prostor u kompaniji "Darktrace".

Rusija i Kina velika pretnja

Američke i evropske vlasti zabrinute su da bi moglo doći do svojevrsnog "armagedona" izazvanog uspešnim sajber napadom na zapadne banke i druge oblasti infrastrukture od strane neprijateljskih država, nacija i drugih aktera.

Dr Viktor Madeira, član Instituta Stejtkraft i bivši strateški savetnik za nacionalnu bezbednost Velike Britanije, kaže da Rusija i Kina "agresivno razvijaju i koriste svoje sajber sposobnosti protiv Zapada".

- Pravi rat se uglavnom odvija u sali za sastanke, a ne na bojnom polju. Rusija i Kina će pokušati da podriju ili potpuno parališu međunarodni finansijski sistem ukoliko se nađu pod pritiskom - rekao je on.

Na Zapadu raste bojazan od korišćenja ruskih i kineskih električnih uređaja poput telefona i rutera koji bi mogli da ugroze nacionalnu bezbednost.

Američki sud je optužio kinesku kompaniju "ZTE" da služi Kini za špijuniranje drugih država, a britranska obaveštajna agencija GCHQ trenutno analizira potencijalne opasnosti od korišćenja produkata kompanije "Huawei" u britanskoj infrastrukturi.

Kako je rekao Tim Ris, trenutno je teško predvideti sve moguće posledice eventualnog uspešnog napada na finansijski sektor.

- Finansijske institucije su izuzetno dobro razvijene, u smislu tehničke otpornosti, upravo iz tog razloga. A upravo zbog toga ovde u Londonu vlada blisko sarađuje sa finansijskim institucijama da osigura da one budu snažne. To je važno da bismo zaštitili ekonomiju - rekao je Ris.

pixabay.com

Zbog ovakvih napada sve više raste vrednost industrije za sajber osiguranje. Od 2014. godine je vrednost industrije sajber osiguranja širom sveta porasla za oko 2,8 milijardi dolara i projekcije pokazuju da će se ona povećati za još dve milijarde do 2020. godine.

RUSIJA MOŽE DA ZGAZI UKRAJINU ZA NEKOLIKO DANA! Bivši šef NATO nema dilemu šta će se desiti AKO PUTIN KRENE NA KIJEV!

Posledice slabih sajberi odbrana u infrastrukturama od velike važnosti kao što su vodovod, transport energije i finansijske usluge mogu biti ogromne.

- Ukoliko od sajber napada ne obezbedite svoje sektore od kojih zavise životi, značaj sajber bezbednosti postaje stvaran na potpuno drugačiji način. Tada se neće raditi o ukradenim podacima, šiframa ili zdravstvenim informacijama. Tada će se raditi o tome da nećete moći da nahranite porodicu ili da idete na posao ili čak da upalite svetlo, a mi želimo da izbegnemo upravo takav scenario armagedona - rekao je Tim Finan, šef odeljenja za sajber strategiju u "Willis Towers Watson USA".

Napadi na banke su ravni kataklizmi

Banke su posebno ranjive na napade zbog brzine kojom se transakcije vrše, količine novca i podataka koje one imaju i zbog osetljivosti finansijskih tržišta.

(VIDEO) SRPSKI I RUSKI VOJNICI U SEDAM ZAJEDNIČKIH AKCIJA: NATO može samo da gleda i da se ljuti!

Uspešno koordinisani napad na banku koja je „previše velika da bi propala" mogao bi da ima "kataklizmičke" posledice po globalni finansijski sistem i da pričini značajnu štetu nacionalnoj bezbednosti država zapada, kažu stručnjaci za „Biznis insajder".

IZETBEGOVIĆ NAJAVIO UDAR NA SRBE I HRVATE: Oni su manjine i vreme da se ukine diktatura manjine nad većinom!

- Recimo da napadnete neku od tih banaka, nastaće globalne ekonomske posledice i brine me šta će dalje uslediti. To će biti posledice po nacionalnu i po globalnu bezbednost - rekao je Tim Ris, stručnjak za sajber strategiju iz kompanije „Willis Towers Watson UK" i nekadašnji član britanskih vojnih obaveštajaca.

Bezbednost banaka se tretira kao pitanje nacionalne bezbednosti jer je "ekonomska bezbednost jedna nacionalnoj", rekao je Finan.

pixabay.com

Zato je u Evropskoj uniji na snazi Direktiva o merama za obezbeđivanje najvećeg nivoa bezbednosti mrežnih i informacionih sistema (NIS direktiva), osmišljena kao prevencija scenarija "armagedona" u vidu ojačavanja sajber bezbednosti banaka i drugih infrastruktura od najvećeg značaja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija