• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logično.com

14.06.2018

22:57

(VIDEO) HRVATI OTKAČILI PUTINA! Zadržali ruskog oligarha, MOSKVA TRAŽI ODGOVOR, Zagreb bi mogao da žestoko nadrlja!

Vesti

(VIDEO) HRVATI OTKAČILI PUTINA! Zadržali ruskog oligarha, MOSKVA TRAŽI ODGOVOR, Zagreb bi mogao da žestoko nadrlja!

Podeli vest

Kako prenosi ruski RBC, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske odbilo je da izruči ruskog državljanina Sergeja Kapčuka, koji je na popisu javnog pravnobranioca Borisa Titova, koji zastupa interese preduzetnika koji su pobegli iz Rusije, ali se žele vratiti u zemlju

To je za RBC potvrdio sam Kapčuk, ali i predstavnik Borisa Titova, ovlašćen za kontakte s predsednikom Rusije, Dmitrij Grigoriadi.

Sergej Kapčuk tvrdi da je 12. juna ministar policije Hrvatske Davor Božinović odbio da odobri njegov dobrovoljni odlazak u Rusiju, ne objašnjavajući razloge svoje odluke.

- Ambasador je dobio potrebna uputstva iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova i počeo je da deluje preko službenih kanala s telima za sprovedbu zakona Hrvatske o povratku Kapčuka kući - rekao je u pismu ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov, čiju kopiju ima i RBC.

-  Ministar Božinović je odbio da dozvoli odlazak, ali nikada nismo čuli jasan odgovor o razlozima takve odluke - rekao je Grigoriadi.

RBC je uputio zahtev službi za odnose s javnošću policije Hrvatske i ruskoj ambasadi u Zagrebu.

Naime, početkom maja Sergej Kapčuk je iz Londona otputovao u Francusku, nadajući se da će u ruskoj ambasadi u Parizu dobiti potvrdu o njegovoj nacionalnosti. Ranije je u intervjuu za ruske medije rekao kako se boji za svoj život i da mu je poručeno da britanske tajne službe pripremaju atentat na njega. U početku nije verovao, ali je sedam dana posle upozorenja u Londonu umro Nikolaj Gluškov, bivši visoki menadžer Aeroflota, a brojni britanski mediji su, među svim bogatim Rusima Londonu, došli do njega kako bi dobili komentar o smrti Gluškova i trovanju Sergeja i Julije Skripal.

Kapčuku je to bilo sumnjivo, uplašio se i otputovao je u Pariz u nadi da će tamo rešiti svoj status, te da će se vratiti u Rusiju. 

Printskrin

Ne čekajući odgovor, otišao je u Hrvatsku, gde je zadržan. Na granici su hrvatske vlasti Kapčuku oduzele pasoš, koji je povučena je na zahtev Londona.

- Oni traže da me vrate u London na zahtev britanskih vlasti. Budući da Hrvatska nije zemlja Šengenskog sporazuma, sada sam zatečen bez dokumenata i jedini izlaz mi je Rusija - rekao je Kapčuk za RBC.

Osim toga, Kapčuk je, takođe, primetio da su mu britanske vlasti zamrzle tamošnje račune, mogućnost internet poslovanja s bankama i poništile vozačku dozvolu.

ČEŠKI REDITELJ RASTURA LAŽI ZAPADA, SNIMA FILM O SRPSKOM STRADANJU U SREBRENICI: Ameri mu ovo neće oprostiti!

Nakon oduzimanja pasoša, on je u više navrata zvao rusku ambasadu, ovaj put u Hrvatskoj, od koje je tražio izdavanje potvrde o ruskom državljanstvu.

Prema navodima istrage, krajem '90-ih je Kapčuk bio zamenik predstavnika guvernera regije Sverdlovsk, a zatim zastupnik regionalnog parlamenta. 

Sergej Kapčuk i njegov brat Konstantin optuženi su da su 1997. ukrali dve milijarde rubalja iz nepoznatih izvora kako bi kupili stan u Moskvi. Prema istrazi, Sergej je preneo taj novac na račun brata, a stan je uknjižen na njegovu bivšu suprugu. 

TRAMP: KRIM PRIPADA RUSIJI: Šef SAD jasno stavio do znanja liderima G7 DA JE PUTIN U PRAVU!

Nakon što je biznismen napustio položaj zamenika predsednika, stan je preprodan, a osumnjičeni su zadržali novac.

Kapčuk je Rusiju napustio 2015. godine, izbegavajući suđenje. Skinut je sa Interpolove liste 2016. godine, a njegov britanski pasoš vredio je u svim zemljama osim Rusije.

PUTIN SPREMA PAKAO! AKO KIJEV ŽELI RAT, DOBIĆE GA: Moskva neće sedeti skrštenih ruku, UKRAJINA SE IGRA VATROM!

Sada se, umesto pravnog, slučaj Sergeja Kapčuka pretvara u diplomatski skandal, jer je ministar hrvatski Božinović odlučio da zadrži ruskog biznismena bez obrazloženja svoje odluke ambasadi Rusije.

Desetine ruskih oligarha i bogataša, obratili su se Borisu Titovu za pomoć, Svi oni tvrde da su bili prisiljeni pobeći iz Rusije, ali i da se žele vratiti i pomoći razvoju nacionalne ekonomije.

Nazad u majčicu Rusiju

U februaru ove godine je javni pravobranilac Ruske Federacije Boris Titov je predsedniku Putinu uručio listu ruskih oligarha i preduzetnika koji su ranije pred pretnjom sudskog progona pobegli u inostranstvo. Međutim, oni su sada, suočeni s progonom britanskih vlasti, izrazili želju da se vrate u domovinu i obratili se za pomoć ruksim organima.
Boris Titov je najavio da će od Interpola zahtevati da se skinu sa liste svi ruski preduzetnici čija krivica nije dokazana.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentirišući mogućnost kaznenog oprosta za biznismene koji su pod progonom u Londonu, rekao je da je najbolja garancija imuniteta za njih zakon Rusije, a ne predsednička uprava.
Ne čekajući odluku Kremlja, Prvi se u Rusiju krajem februara vratio Andrej Kakovkin, koji je nakon saslušanja u sudu pušten kući, uz obavezu da se javlja na sudske pozive.
Kakovkin se tereti za proneveru 10 miliona rubalja na ime zajma, koje nije vratio.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Net

pre 5 godina

Evo zašto Srbija ne treba i NESME da ide u EU...Espreso.rs ZAKLJUČNO SA JUČERAŠNJIM DANOM, HRVATSKU JE NAPUSTILO 348.000 LJUDI! To je 23 puta više nego poginulih u Domovinskom ratu!

JAO

pre 5 godina

KOLINDA U IZAZOVNOM CRVENOM DONJEM VEŠU?! Šta bi joj Šešelj rekao da je vidi u ovakvom IZDANJU? (FOTO)

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija