• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.06.2018

07:59

SVET U ŠOKU! Trampova odluka o povlačenju SAD iz Saveta UN za ljudska prava MENJA STVARI IZ KORENA!

Vesti

SVET U ŠOKU! Trampova odluka o povlačenju SAD iz Saveta UN za ljudska prava MENJA STVARI IZ KORENA!

Podeli vest

EU saopštila da odluka administracije američkog predsednika o povlačenju SAD iz Saveta UN za ljudska prava menja ulogu SAD u svetu

Portparolka EU Maja Kocijančič saopštila je da 28-člani blok ostaje "čvrsto i pouzdano posvećen" tom telu svetske organiazcije sa sedištem u Ženevi, u čijem je sastavu 47 zemalja, prenosi AP.

U saopštenju EU se navodi da su SAD "uvek bile u pročelju" zaštite ljudskih prava i "snažan partner" evropskog bloka u Savetu. 

Izrael: Hrabra odluka

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua pozdravio je kao "hrabru" odluku administracije američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju SAD iz Saveta UN za ljudska prava.Netanijahuov Kabinet je saopštenje izdao svega nekoliko minuta nakon što je američka ambasadorka u UN Niki Hejli, zajedno sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom, objavila odluku o povlačenju iz 47-članog tela sa sedištem u Ženevi, prenosi AP.
U saopštenju Kabineta izraelskog premijera ponavljaju se kritike koje su SAD prethodno uputile Savetu UN za ljudska prava.
- Pokazalo se da je Savet pristrasna, neprijateljska i antiizraelska organizacija koja je izneverila svoju misiju zaštite ljudskih prava - zaključuje se u saopštenju.

Unija poručuje da deli cilj da se Savet učini efikasnijim, napomenuvši da se ove godine obeležava 70-godišnjica usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, za koju se delimično založila i bivša američka prva dama Elenor Ruzvelt. 

EU je to saopštila nakon što je američka ambasadorka u UN Niki Hejli, zajedno sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom, objavila odluku o povlačenju iz Saveta UN za ljudska prava. 

AMBASADORKA SAD U UN HEJLI: Amerika se povukla iz Saveta UN za ljudska prava!

Hejli je, u obraćanju u Stejt departmentu, istakla da je Savet "organizacija koja nije vredna svog imena". 

Ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi".

Šef UN za ljudska prava nakon odluke Trampa zaprepašćen

 Šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein rekao je da je zaprepašćen zbog odluke SAD da se povuku iz Saveta UN za ljudska prava.

On je naveo da bi Vašington trebalo da pojača svoje angažovanje s obzirom na raširenost kršenja ljudskih prava u svetu, a ne da se povuku iz Saveta UN.

Tannjug/AP

Odluka SAD, koju je saopštila američka ambasadorka u UN Niki Hejli, je "razočaravajuća, iako zapravo nije iznenađujuća", naveo je on na Tviteru, prenosi Rojters. 

TRAMP ĆE OTKAČITI UN ZBOG IZRAELA: Američki predsednik pred odlukom koja će ŠOKIRATI SVET!

Zeid je dodao da bi s obzirom na današnje stanje ljudskih prava u svetu, SAD trebalo da pojačaju svoj angažman a ne da se povlače. 

SAD se povlače iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavila je prethodno američka ambasadorka u UN Niki Hejli, istakavši da je to "organizacija koja nije vredna svog imena". 

Objavljujući povlačenje u obraćanju u Stejt departmentu, zajedno sa državnim sekretarom Majklom Pompeom, ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Abe

pre 5 godina

Ameri smatraju da su ljudska prava samo ono što oni žele tako da tretiraju, niko dugi po njima nema pravo da ocenjuje šta su ljudska prava. Po njima je i Gvantamo u redu kad oni kažu.

papundek

pre 5 godina

Ameri spremaju nesto veoma krupno, dolaze nove odluke i akcije koje ce tek sokirati svet.

Bratislav Grujovic

pre 5 godina

Početak kraja...treci svetski u najavi

Lala iz Banata

pre 5 godina

То је морални чин административног апарата фашистичке ДРЖАВЕ....Која највише у свету, ... - крши људска права...!!

Mikan

pre 5 godina

Ujedinjene nacije su lepo mesto za caskanje.tako je tramp u vreme izbora najavio da ce UN nestati.odavno un nema nikakav znacaj.od bombarovanja srbije je fakticki prestao da radi ono zasta je osnovan.treba ga sko pre raspustiti

zlata

pre 5 godina

Amerika zeli da im ceo svet bude KOLONIJA! Sve zemlje sveta treba da uvedu ekonomske sankcije Americi !

caruga

pre 5 godina

E to je parvo lice amerike, ako nije po njihovom oni se povlace. E ja mislim da je vreme da svet shvati da je to licemerje prevazislo sve mere. Pod hitno treba staviti na dnevni red raspravu u UN i SB za njihovo izmestanje sa teritorije usa.

bubasvaba

pre 5 godina

Nemogu vise da se kriju iza tih navodnih ljudskih prava i bombarduju druge drzave kao sto su IRAK,LIBIJU ,SRBIJU, BOSNU I.T.D sad je sve doslo na naplatu jer ITALIJANI imaju dokaza i neko treba da plati stetu a SRBIJA se sprema da to isto potegne i kako bi izbegli oni ce pobeci ali neznam GDE jer stetu neko mora da plati i za izgubljene zivote i za obolele koji i dalje oboljevaju . To su ljudska prava koje ameri FASISTI zagovaraju da su oni komandanti a ceo svet njihova KOLONIJA .I kad to ne ide jer u siriji su porazeni i dalje im se ne pise dobro jer uvode sankcije svima i kako ce sami????? .

MALI PERICA

pre 5 godina

Citam ovaj text. Kakvo pljuvanje u lice celom svetu. . Ova evropa i svet ,nekapiram,gde je ta svecka inteligencija da kaze koju rec. . Ta AMERIKA je trrebala da bude IZBACENA iz svih organizacija jel nepostuju ni jednu. I iz sporckih jer i tu su im sportasi nadopingovani. . IZBACITE IH. .

Mimome

pre 5 godina

Moramo se polako navikavati na povlačenje Amerike uopšte. Beše si njeno!

Dragan

pre 5 godina

Oni koji najviše krše ljudska prava u svijetu sada se povlače iz tog tijela da bi ucjenjivali cio svijet, ako ne mislite onako kako vam ja kažem ostavljam vas,a onda ćete vidjeti šta vam sledi.Povući će se oni i iz UN. A onda će nastati opšti haos u svijetu u kome amerikanci neće ništa i nikoga poštovati,i krenuće sa nametanjem svoje volje po svijetu,kao što su uradili na bliskom istoku proglašenjem Jerusalima za glavni grad Izraela ,a što će biti uvod u novi rat.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija