• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.06.2018

08:22

VIŠE NE ŽIVE U STRAHU OD KIMA: Japan obustavio pripremne vežbe za raketni napad Severne Koreje

Vesti

VIŠE NE ŽIVE U STRAHU OD KIMA: Japan obustavio pripremne vežbe za raketni napad Severne Koreje

Podeli vest

Japan je odlučio da obustavi vojne vežbe čiji je cilj bio priprema za eventualni raketni napad Severne Koreje, a tu odluku je doneo nakon što je nedavni istorijski samit predsednika SAD i severnokorejskog lidera ublažio tenzije, javila je danas agencija Kjodo

Japanska agencija je ranije prenela da su za ovu godinu postojali planovi za vežbe evakuacije u devet prefektura.

Neimenovani zvaničnik japanske vlade rekao je Rojtersu da će u petak izdati saopštenje u vezi sa vojnim vežbama.

Neimenovani zvaničnik u Jaiti, na severu Japana, rekao je britanskoj agenciji da je prefektura Tošigi, gde se taj grad nalazi, obavestila gradske vlasti da je centralna vlada odlučila da obustavi planirane vežbe "uzevši u obzir međunarodnu situaciju".
Kjodo navodi da je još nekoliko preferektura takođe obavešteno o odluci da se vežbe obustave.

Američki predsednik Donald Tramp sastao se sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom u Singapuru prošle nedelje i Kim je tada obećao da će "raditi na poptunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", dok je Tramp rekao da će okončati vojne vežbe SAD i Južne Koreje, koje je nazvao "provokativnim".

SI ĐINPING: Susret Kima i Trampa korak ka političkom rešavanju nuklearnog pitanja Korejskog poluostrva


Japan je taj samit pozdravio kao prvi korak ka denuklearizaciji Severne Koreje, ali je, takođe, saopštio da su vežbe SAD i Južne Koreje ključne za odvraćanje severnokorejskih pretnji.

Pjongjang je, inače, prošle godine lansirao dve rakete koje su preletele iznad Japana, a izveo je i šestu nuklearnu probu.

Tokio je svoju prvu vežbu evakuacije sproveo u januaru, a manji japanski gradovi i sela održali su slične vežbe nakon što je Severna Koreja nastavila sa razvijanjem svojih raketnih i nuklearnih programa naoružanja.
Inače, japanski premijer Šinzo Abe želi da se sastane sa Kimom kako bi razgovarali o japanskim državljanima koje su severnokorejski agenti kidnapovali pre više decenija, napominje Rojters.

Naime 2002. godine Severna Koreja je priznala da su njeni agenti kidnapovali 13 Japanaca tokom 1970-ih i 1980-ih godina. Japan, s druge strane, navodi da je 17 državljana te zemlje oteto, od kojih je pet vraćeno kući.
Abe je to pitanje postavio kao stub svoje političke karijere i obećao da se neće smriti dok svi oteti japanski državljani ne budu vraćeni u svoju zemlju.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija