• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.06.2018

19:07

ERDOGAN ĆE VLADATI DO 2033: šef Turske bi mogao da da bude na vlasti ukupno 30 godina!

Vesti

ERDOGAN ĆE VLADATI DO 2033: šef Turske bi mogao da da bude na vlasti ukupno 30 godina!

Podeli vest

Turski predsednik, prema novom ustavu, ima pravo na dva uzastopna petogodišnja mandata, ali i na treći, ako mu parlament to odobri. Budući da sad ima apsolutnu vlast, veruje se da neće biti problem da vlada još 15 godina

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (64), koji je u nedelju pobedio na izborima u prvom krugu, mogao bi da vlada sve do 2033. Novi ustav, koji mu daje neograničena ovlašćenja, predviđa da predsednik može da bude na funkciji tri petogodišnja mandata.

Opasan režim
vladavine jednog čoveka

Najveći Erdoganov rival na izborima Muharem Indže priznao je juče poraz. On je, međutim, izbore opisao kao nefer i upozorio da zemlja ulazi u opasan režim vladavine jednog čoveka.
Indže, koji je bio kandidat Republikanske narodne stranke (CHP), izjavio je da nema veće razlike između zvaničnih podataka i onih koje je prikupila njegova partija. On je osvojio 31 odsto glasova, a Erdogan 52,5 procenata.

Nema premijera

To znači da bi Erdogan, koji je na vlasti već 15 godina, mogao da vlada još 15, odnosno ukupno 30 godina. 

Prema novom ustavu, koji su Turci izglasali na referendumu prošle godine, ta zemlja prelazi iz parlamentarnog u predsednički sistem. Međutim, za razliku od drugih takvih sistema u svetu, poput SAD i Francuske, gde je uloga predsednika ograničena, u Turskoj će Erdogan imati odrešene ruke.

Tako nova pravila u Turskoj predviđaju da predsednik može na funkciji da bude dva uzastopna petogodišnja mandata, ali i treći, ukoliko mu to odobri parlament. Budući da će Erdogan imati apsolutnu vlast, veruje se da će mu parlament bez ikakvih problema odobriti taj treći mandat. Njega može da dobije i ako u drugom mandatu raspiše prevremene izbore. To praktično znači da bi umesto u junu mogao da ih raspiše mesec dana ranije i izađe regularno na izbore za treći mandat. 

U UKRAJINI SVE SPREMNO ZA NOVOG PINOČEA: Kijev strepi da bi naoružani građani mogli da preuzmu vlast!

O tome kolika će Erdoganova ovlašćenja biti govori i to što će funkcija premijera biti ukinuta, pa će predsednik postati i šef države i šef vlade. On će sam direktno postavljati ministre i smenjivati ih po sopstvenoj volji. Donosiće zakone dekretima, postavljati potpredsednike zemlje, državne službenike, čak i sudije, a za sve to mu neće biti potrebno odobrenje parlamenta. Budžet će takođe predlagati predsednik.

Novi ustav je ostavio mogućnost da skupština opozove predsednika, za šta je potrebna dvotrećinska većina. Međutim, poslednju reč ima Ustavni sud, čije sudije postavlja upravo predsednik.

HOLANDIJA ZABRANILA BURKE: Žene ne smeju da pokrivaju lice u javnim zgradama!

Kad je o tome reč, broj članova Ustavnog suda će sa 17 biti smanjen na 15, a vojni sudovi će biti ukinuti. Vojska će moći da kažnjava samo disciplinski, dok će sve ostalo ući u domen civilnih sudova. Visoko sudsko i tužilačko veće, koje radi nadzor pravosuđa, biće preimenovano u Sudsko i tužilačko veće i imaće 13 članova, kao i dva ureda. Deo sudija u Veću biraće predsednik, a deo parlament.

Erdogan je promene u zemlji nazvao vrhuncem demokratije.

tanjug ap

- Izveli smo demokratsku revoluciju. Sa novim predsedničkim sistemom Turska je postavila visoko lestvicu kada je reč o naporima da se nadmaše okviri savremene civilizacije - rekao je Erdogan nakon izbora.

Doživotni vladar

Međutim, analitičari nisu saglasni s njim. Oni kažu da nova turska neće imati nijednu odliku demokratske zemlje.

- Novi ustav omogućava totalitarnu vladavinu. Erdogan će predstavljati i zakonodavnu, i izvršnu i sudsku vlast, što je u svakoj drugoj demokratskoj državi odvojeno. Primera radi, SAD imaju predsednički sistem, ali je šef države ograničen Kongresom i Senatom. U Americi sudije su nezavisne, pa tako sada imamo slučaj da sudija države Njujork tuži predsednika države. Tako nešto je novim ustavom u Turskoj onemogućeno - objašnjava američki profesor prava Rajan Blajt.

KURC I ZAEV POZIVAJU MAKRONA DA NE BLOKIRA MAKEDONIJU

Prema njegovim rečima, Erdogan bi mogao da vlada i duže od tri mandata.

- Ko garantuje da nakon 15 godina neće poželeti da bude doživotni predsednik? Ko garantuje da neće hteti da ga na mestu šefa države naslede deca? To se dešavalo dok je turska bila otomanski kalifat, sve dok Kemal Ataturk 1924. nije napravio Republiku Tursku. Ironija je u tome što će po svoj prilici Erdogan biti na vlasti da "proslavi" 100 godina od formiranja moderne Turske - navodi Blajt.

Nova Erdoganova ovlašćenja

- predsednički i parlamentarni izbori biće istovremeno održavani na svakih pet godina
- predsednik može da bude na funkciji u dva uzastopna petogodišnja mandata. Treći može da dobije ukoliko parlament za to glasa ili ako u drugom mandatu raspiše vanredne izbore 
- funkcija premijera će biti ukinuta, pa će predsednik postati i šef države i šef vlade
- predsednik će postavljati ministre i smenjivati ih
- donosiće zakone dekretima, postavljati potpredsednike zemlje, državne službenike, čak i sudije, uključujući i sudije ustavnog suda, bez odobrenja parlamenta
- Visoko sudsko i tužilačko veće, koje radi nadzor pravosuđa, imaće 13 članova, od kojih će deo birati predsednik, a deo parlament




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija