• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti.org

27.06.2018

19:08

(VIDEO) CIPRAS OD MEJ TRAŽI DA VRATI UKRADENI "MERMER PARTENONA": London ukrao grčko blago, hoće li ga najzad vratiti!"?

Vesti

(VIDEO) CIPRAS OD MEJ TRAŽI DA VRATI UKRADENI "MERMER PARTENONA": London ukrao grčko blago, hoće li ga najzad vratiti!"?

Podeli vest

Grčki premijer Aleksis Cipras posle susreta sa Terezom Mej izjavio je da je od Londona zatražio da njegovoj zemlji vrati "mermer Partenona"

Pritom je precizirao da Atina traži skulpture koje je početkom 19. veka nezakonito odneo tadašnji britanski ambasador u Carigradu lord Elgin.

Cipras je u trodnevnoj poseti Velikoj Britaniji, a nakon prvog razgovora sa premijerkom Mej dodatno je ukazao:

- Pokrenuo sam pred predsednicom britanske vlade pitanje koje je važno za Grčku i grčki narod. To je za nas pitanje od najvećeg značaja. Mermer Partenona pripada svetskom kulturnom nasleđu, ali je njegovo jedino prirodno mesto - sam Partenon. Jer, to je mesto i gde su skulpture nastale i gde su bile.
        
Elgin je punih deset godina - od 1802. do 1812. - odvozio grčko istorijsko i umetničko blago.

DONBAS JE PREJAK! UKRAJINA ODUSTALA OD NAPADA NA RUSE: Novo primirje stupa na snagu od 1. jula!

U Britanskom muzeje se nalaze metopi i statue Partenona, relefni friz Panatinska procesija, ploče friza iz hrama Beckrilne Nike u Atini, jedna karijatida Erehtejona, statua Dionisa.

  Grci tvrde da se lord svega toga domogao pomoću mita, a i da mu je turski ferman dozvoljavao da samo pravi skice i kalupe za skulpture i ostalo, a ne ih prisvoji i odnese iz Partenona.

MOSKVA, AMERI UZALUD SE TRUDITE, SEVERNI TOK 2 NEĆETE SRUŠITI: Priče da gasovod predstavlja pretnju su apsurdne!

Grčka već nekoliko decenija traži da joj se vrati oteto jer želi da Partenon vrati u stanje u kojem je bio do "Elginove pohare".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Riki

pre 5 godina

Lopovi, pa Englezi ništa drugo i ne znaju osim da kradu svuda po svetu. Tako su i Kosovo ukrali. Oni imaju obraz da bilo kome drže pridike i govore o poštenju. ENGLESKI LOPOVI. Kako ih nije sramota u pravu je Cipras.

mileta

pre 5 godina

E MOJ RIKI, SVE SI LEPO KAZAO ALI OVO NA KRAJU NE.NJIH NESTO SRAMOTA, PA ONI ZIVE JOS OD PLJACKI I KOLONIJALIZMA,NAJVECI OKUPATORI.BAS IM LEPO STOJI TO GRCKO BLAGO KOJE SU POKRALI ,PROKLETI BILI.

ZORA

pre 5 godina

Britanci...Zamoslite sta su sve odneli iz svojih bivsih kolonija.Decenijama pljackali pa su zato i bogati.Stalno su nam na ledjima ti svetski plackasi.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija