• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/avaz.ba

27.06.2018

19:21

EVROPSKA UNIJA OTPISALA TURSKU: Ministri 28 država EU zaustavili pregovore sa Ankarom!

Vesti

EVROPSKA UNIJA OTPISALA TURSKU: Ministri 28 država EU zaustavili pregovore sa Ankarom!

Podeli vest

Ministri inostranih poslova 28 država Evropske unije zaključili su da su pregovori o ulasku Turske u ovu asocijaciju zaustavljeni!

- U zaključcima oni su konstatovali da “nema osnova da se otvaraju nova poglavlja”, kao ni da se vode pregovori o zatvaranju poglavlja koja su trenutno otvorena. Vrlo kritički šefovi diplomatija članica Unije osvrnuli su se na ponašanje Turske u proteklih više od godinu dana.

Iako su diplomatski istakli da je neophodno da EU i dalje tesno sarađuje sa Turskom i ocenili je kao “ključnog partnera” u mnogim oblastima, posebno bezbednosti i migranatskoj krizi, ministri EU su ponovili solidarnost posle neuspelog državnog udara pre dve godine, ali su i oštro upozorili.

- Ozbiljno smo zabrinuti zbog mera odmazde koje su preduzete posle tog događaja -  ističe se u saopštenju ministara 28 država.

Nastavlja se u istom, pa i oštrijem tonu stavom da je Veće EU posebno zabrinuto zbog stalnog nazadovanja u oblasti vladavine prava i poštovanja osnovnih sloboda, uključujući i onu koja se odnosi na pravo slobode govora.

- Ne možemo da pristanemo na dalje gušenje slobode i nezavisnosti pravosuđa, pritvaranja i hapšenja i druge mere koje se poduzimaju protiv novinara, članova akademske zajednice, poslanika i pripadnika političkih partija, advokata ljudskih prava, korisnika društvenih mreža… Veće izražava svoju veliku zabrinutost zbog toga - navodi se u zaključcima.

Turska se poziva da neodložno izvrši sve presude Suda za ljudska prava u Strazburu i da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet suseda, pogotovo onih koji su u EU.

-  Veće je primetilo da Turska nastavlja da se udaljava od Evropske unije. Zbog toga su pregovori efektivno zaustavljeni i blokirani. Nova poglavlja se, stoga, ne mogu razmatrati niti otvarati ili zatvarati postojeća. Takođe, nema daljnjih aktivnosti na modernizaciji carinske unije između EU i Turske u skoroj budućnosti - zaključili su ministri 28 država.

ERDOGAN ĆE VLADATI DO 2033: Šef Turske bi mogao da da bude na vlasti ukupno 30 godina!

OVO NEĆE PROĆI BEZ ŽRTAVA! BEČ PROTERUJE IMAME I ZATVARA DŽAMIJE: Erdogan: Turska to neće gledati "skrštenih ruku"!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Vratice on njima milo za drago, jos kako vratiti.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija