• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.07.2018

12:28

MERKELOVA PRISILJENA NA TVRD KURS PREMA MIGRANTIMA: Zbog popustljive politike zamalo da ostane bez vlasti!

Vesti

MERKELOVA PRISILJENA NA TVRD KURS PREMA MIGRANTIMA: Zbog popustljive politike zamalo da ostane bez vlasti!

Podeli vest

Angela Merkel uspela je da očuva vladu, ali njena politika ruku pruženih za prihvat izbeglica sada je prošlost i kancelarka je prisiljena na tvrd politički kurs, smatra glavna urednica Dojče velea Ines Pol

Prethodne dve sedmice bile su sudbonosne za nemačku kancelarku. I više od toga, bili su to dani ogorčene borbe za osnovni pravac evropske izbegličke politike. 

Pobedile su snage koje igraju na kartu izolacije. Pobedili su oni političari koji žele da spreče ljude da ubuduće krenu na opasni put preko Mediterana. Oni koji su za pojačanu zaštitu na granicama, ali i kampove u Severnoj Africi. Tamo će izbeglice da čekaju dok se ne ustanovi da li ih u Evropi uopšte žele - zato što imaju pravo na azil ili zato što su potrebni kao radna snaga, piše Dojče vele.

Čak i unutar Evrope, ubuduće će se upravljati čvršćom rukom, a izbeglice će, teoretski, biti smeštane u izbegličke centre odnosno kampove. Njihovi slučajevi biće obrađivani brzo, a neželjeni gosti odmah će biti vraćani nazad.

Veliki su to planovi. Njih je Angela Merkel prošle sedmice u mukotrpnim pregovorima dogovorila sa svojim evropskim kolegama. Ona na taj način odbacuje svoju dosadašnju politiku otvorenih granica. To su planovi zbog kojih je njen ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer na kraju ipak popustio. 

Time je nemačka vlada ipak sačuvana od raspada. To je dobra vest - ne samo za Nemačku, već i za Evropu. 

Snaga Nemačke kao faktora stabilnosti veoma je važna, zbog toga je Merkelovoj uspelo da tako brzo organizuje samit EU na kome su dogovorene osnovne smernice nove evropske migracione i azilantske politike. 

Tanjug

Akutna kriza tako je okončana, ali pravi odgovor na izazove nije pronađen, tu se ne bi trebalo zavaraviti. navodi Dojče vele.

U kojoj će to severnoafričkoj zemlji da budu izgrađeni prihvatni centri? Dosadašnje reakcije tih zemalja pretežno su negativne. I s kojim to državama možete da se upustite u takav posao, ako želite da se izbeglicama poštuju bar osnovna ljudska prava? Pored toga, ko bi trebalo da se brine o snabdevanju izbeglica ako ih zaustave na njihovom putu prema Evropi?

Najnovije slike iz Alžira jasno pokazuju šta može da se desi: na hiljade izbeglica, uključujući i decu i trudnice, poslate su doslovno u pustinju. One tamo umiru na temperaturi od skoro 50 stepeni u hladu, žedne i izgladnele. U Libanu, recimo, već sada ima više izbeglica nego u čitavoj Evropi - i to je takođe deo istine o evropskoj politici izolacije od izbeglica.

OBRAČUN MIGRANATA U OBRENOVCU: Pakistanci izboli Avganistance!

Čak i u Evropskoj uniji trenutno ima više pitanja nego odgovora. Ni tu nije jasno u kojoj bi to zemlji trebalo da budu podignuti kampovi. Koje su vlade zaista spremne da ublaže teret pod kojim grcaju Italija i Grčka - zemlje sa najdužim spoljnim granicama i, shodno tome, zemlje s najvećim brojem izbeglica? 

Brz dogovor koji su postigle dve nemačke demohrišćanske stranke CDU i CSU bio je moguć, jer sve ostalo lebdi u vazduhu. A jedina stvar koja će brzo da bude implementirana jeste jačanje granica. Za Evropsku agenciju za zaštitu kopnenih i morskih granica Fronteks, dolaze unosna vremena, piše Dojče vele.

Angela Merkel se već tri godine bori za humanu izbegličku politiku. Pri tom je i sama pravila greške. Komunikacija joj je često bila loša, bilo je i zanatskih propusta. A sada je, zbog raspoloženja u njenoj sopstvenoj zemlji, zbog nove konstelacije političkih stranaka, situacije u Evropi i konačno zbog spora s koalicionim partnerom CSU, prisiljena na tvrd politički kurs.

(FOTO/VIDEO) MALI FUDBALERI BIĆE ZAROBLJENI U PEĆINI 4 MESECA! Neviđeno komplikovana akcija spasavanja dece iz pećine na Tajlandu!

Angela Merkel i njen ministar unutrašnjih dela Horst Zehofer su na jedvite jade pronašli kompromis u izbegličkoj politici i izbegli dublju krizu Vlade. Dogovoreno je da se na granici sa Austrijom grade „tranzitni centri" odakle bi se potražioci azila vraćali u zemlje gde su prethodno registrovani - ako te zemlje to uopšte prihvate.

Ali u utorak je trebalo u to ubediti i Socijaldemokrate, koalicione partnere iz vlade. Posle dva i po sata pregovora je šefica SPD Andrea Nales rekla nekoliko fraza o "intenzivnim razgovorima" i načinjenim "pomacima", ali dodala da će se debata nastaviti u četvrtak.

SPD nije nimalo srećna što je vrela lopta izbegličke tematike sada prebačena u njeno dvorište. Ono što su dogovorile demohrišćanske partije CDU i CSU ide možda i preko humanitarnih ubeđenja koja makar javno gaje Socijaldemokrate.

"Tranzitni centri" u kojima uslovi ne mogu biti bogzna kakvi, sloboda kretanja ne postoji, a komplikovane odluke o azilu se donose ekspresno... to kod nekih viđenih socijaldemokrata nema prođu.

(VIDEO) PUTIN IMA ŠEST ORUŽJA NA KOJE AMERI NE MOGU DA ODGOVORE: Ovi sistemi su najveća mora Zapada

Pre svega je teško da će opstati sam izraz "tranzitni centar". Prošle godine, a bila je to izborna godina, je tadašnji ministar pravosuđa, a sada šef diplomatije Hajko Mas (SPD) nazvao bavarsku ideju o "tranzitnim centrima" najgorim imenima, recimo "masovnim logorima na ničijoj zemlji". 

AP/Reuters

Kako sada da prihvati istu ideju u drugom pakovanju? Ideja je izgradnja centara van državne teritorije, tačnije u uskom graničnom pojasu između Nemačke i Austrije. Ambiciozni plan predviđa da se tu kroz nekoliko dana utvrdi da li je došljak već registrovan u nekoj drugoj zemlji EU - recimo Italiji ili Grčkoj - te da, ako jeste, bude vraćen tamo. Ali to samo ako se Italija ili Grčka slože, a do sada nisu. Ako se ne slože, da se vrati u Austriju što Beč strogo odbija. Sve je još na dugom štapu, navodi Dojče vele.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
caslav

pre 5 godina

pokušavaju da reše posledicu umesto uzrok migracije. Za ratove u državama odakle stižu migranti su krivi Amerikanci i Evropa. Kad prestanu da se mešaju tim narodima u život i budu um dali pare da se izbore sa siromaštvom i razviju svoju ekonomiju tada više neće biti migranata. To svi oni odlično znaju i sada mogu da se dogovaraju šta god hoće, od toga neće biti ništa.

zoki

pre 4 godine

Nema vise rata - sad mogu da idu kuci i obnavljaju njihovu drzavu - ZAR NE ???

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija