• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.07.2018

10:58

(VIDEO) SVET STREPI! SAD POČELE NAPAD NA KINU, PEKING SPREMA KONTRAUDAR! Ima li i vremena da se SPREČI KATASTROFA?!

Vesti

(VIDEO) SVET STREPI! SAD POČELE NAPAD NA KINU, PEKING SPREMA KONTRAUDAR! Ima li i vremena da se SPREČI KATASTROFA?!

Podeli vest

Nove tarife Sjedinjenih Država na uvoz kineske robe stupile su na snagu, a iz Pekinga poručuju da će biti primorani na kontraudar u sporu dve svetske ekonomske velesile, za čiju je eskalaciju američki predsednik Donald Tramp, kako sam kaže, spreman

Vašington je povećao carine na 34 milijarde dolara vredan uvoz iz Kine u 12:01 časova po istočnom američkom vremenu, što je prvi korak koji bi mogao da dovede do lančane reakcije i ubrzavanja serije novih tarifa, izveštava sgencija AP.

Kinesko ministarstvo za trgovinu saopštilo je da će biti "prisiljeno da preduzme nužan kontranapad", ali nije iznelo nikakve bliže detalje. 

Peking je, međutim, ranije objavio listu američke robe koja će biti predmet odmazde, a na kojoj se, između ostalog, nalaze soja, električni automobili i viski.

Finansijska tržišta su odmah reagovala na najnoviji razvoj događaja. Indeks japanske berze Nikei 225 je skočio za 1,4 odsto, dok je Kompozitni indeks na berzi u Šangaju ojačao za 0,7 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,8 odsto.

Tramp je u četvrtak razgovarao o trgovinskom ratu sa novinarima koji su sa njim leteli u Montanu povodom izborne kampanje.

(VIDEO) UŽASNO OTKRIĆE: Misionarke Majke Tereze prodavale bebe, odbravale i popust!

Predsednik SAD je tom prilikom najavio dodatne američke tarife na uvoz iz Kine u vrednosti od 16 milijardi dolara, koje će biti uvedene za dve nedelje.

Američka agencija navodi da bi nakon toga neprijateljstvo moglo još više da se zaoštri, i da je Tramp rekao da su SAD spremne da ciljaju dodatnih 200 milijardi dolara kineskog uvoza, a zatim još 300 milijardi dolara - ako Peking ne popusti zahtevima Vašingtona ako nastavi sa merama odmazde.

ERDOGAN U AKCIJI! U toku hapšenje generala i pukovnika u Turskoj zbog veza sa Gulenom!

Time bi ukupan iznos kineske robe koja je na udaru američkih tariha dostigao potencijalnih 550 milijardi dolara - što premašuje prošlogodišnji izvoz proizvoda iz Kine u SAD od 506 milijardi dolara.

Trampova administracija tvrdi da je Kina razvila "predatorske taktike" u nastojanju da potezu da pretekne SAD na planu globalne tehnološke dominacije. Ove taktike, prema tvrdnjama Vašingtona, uključuju sajber-krađe i uslovljavanje američkih kompanija da ustupe svoje tehnologije Kinezima u zamenu za pristup kineskom tržištu.

SPASAVANJE NA TAJLANDU SE PRETVARA U NOĆNU MORU! Jedan spasilac PREMINUO zbog nedostataka kiseonika!

Provladin list Čajna Dejli je optužio Trampovu administraciju da se "ponaša kao banda huligana", koja bi mogla da nanese štetu globalnoj ekonomiji ukoliko je druge zemlje ne zaustave, dodajući da "ne treba da postoje dvoumice u pogledu u odlučnosti Pekinga".

Američka privredna komora u Kini apelovala je na obe strane da pregovaraju o rešavanju situacije.

IZRAEL PRETI RATOM: Spremni da uzvratimo Siriji ako militarizuje Golan!

- Nema pobednika u trgovinskom ratu - naveo je predsednik te komore Vilijam Zarit u saopštenju, dodajući da američke kompanije žele pravedniji tretman,dok će im tenzije između SAD i Kine naškoditi.

- Pozivamo dve vlade da se vrate za pregovarački sto - poručio je Zarit.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zlata

pre 5 godina

Sve zemlje sveta treba da uvedu ekonomske sankcije Americi !!!

Stevan

pre 5 godina

Da li vi to senzacionalističkim naslovima koji su postali svakodnevni, širite paniku medju stanovništvom, objavljujući redovne i obične vesti ili vam je namera da skrenete misli našeg stanovništva sa domaćih mnogo težih i gorih dešavanja.

bubasvaba

pre 5 godina

Ameri sto je bilo bilo je propas vam se smesi jer se sami ubijate tako kad kina povuce akcije koje ima u vasim preduzecima ko ce bankrotirati a dolar ce biti izbacen iz medjudrzavnog placanja i necete moci da ga stampate jer se nece traziti . Dosta je bilo da se zivi na tudja ledja.

Ljubo

pre 5 godina

Iz svega ovoga ,najgore ce da prodje radna snaga u SAD ,bez ikakvih prava ,bez sindikata ,( UNION) ,pretvoreni u robove odavno .Po tim semama se pravi sistem u celom svetu ,vidimo i u cuvenim zemljama Evrope ,na sta su radnicka klasa(?) spale .

Lala iz Banata

pre 5 godina

Кинези у сваком америчком граду имају... "Кинеску четврт"...?! Да ли Американци у Кини имају - " Америчку четврт"..?! ... Јасно Вам је онда ... Ко је овде ... - "обрао бостан"...!!

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija