• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.07.2018

10:08

(VIDEO) IZVUČEN I OSMI DEČAK! Za danas završena dramatična akcija spasavanja,  u poplavljenoj pećine na Tajlandu, u poplavljenoj pećini OSTAO TRENRER I ČETIRI DEČAKA!

Vesti

(VIDEO) IZVUČEN I OSMI DEČAK! Za danas završena dramatična akcija spasavanja, u poplavljenoj pećine na Tajlandu, u poplavljenoj pećini OSTAO TRENRER I ČETIRI DEČAKA!

Podeli vest

Međunarodni tim ronilaca spasao je danas četvoricu od osmorice dečaka koji su nakon jučerašnje akcije ostali zarobljeni u potopljenoj pećini na Tajlandu. Takođe četiri dečaka, koji su spaseni juče, oporavljaju se u bolnici. Neizvesna sudbina još četvorice i njihovog trenera.

14.05 - Iz pećine na nosilima izvučen osmi dečak, javlja Rojters pozivajući se na tvrdnje svedoka.

13.40 – Sedmi dečak je iznesen iz pećine, javlja Rojters.

13.10 – Pojavile su se informacije da je spasen i šesti dečak. Za sada nema potvrde, piše Gardijan.

12.02 -  Si-En-En piše da je peti dečak izašao iz pećine. Američki mediji poziva se na neimenovanog člana spasilačke ekipe koji tvrdi da je video kako dečaka iznose na nosilima u 4.27 časova po lokalnom vremenu. Vlasti još nisu potvrdile ovu informaciju.

10.50 - Roditelji ne smeju da vide spasenu decu

Razmatra se mogućnost da se roditeljima dozvoli da vide spasene dečake kroz staklena vrata. Sa dečacima ne sme biti fizičkog kontakta dok ne stignu nalazi krvi, saopštile su vlasti.

Dečaci u bolnici tražili su da jedu tajlandsku piletinu sa bosiljkom.

10.20 - Isti tim ronilaca spasava preostale dečake

Ronioci su u pećinu ušli u 11 sati po lokalnom vremenu, potvrdili su zvanični izveštaji.

- U pitanju je isti spasilački tim kao i juče, sa nekoliko zamena. Situacija je dobra isto kao i juče - izjavio je Narongsak Osatanakorn, šef komandnog centra koji koordiniše operacijom.

Očekuje se prvi sledeći dečak bude na sigurnom za oko tri sata.

10.15 - Mask šalje podmornicu za spasavanje dece iz pećine? 

Kompanija milijardera i preduzetnika Ilona Maska testira podmornicu za decu koja bi mogla da se iskoristi za spasavanje dečaka zaglavljenih u pećini na Tajlandu.

Mask je na svom Tviteru objavio video na kome se vidi testiranje aluminijumske podmornice u bazenu, a ako testiranje bude uspešno, podmornica će biti poslata na Tajland, prenosi AP.

Portparol Maskove „Boring kompanije“, koja je poslala četiri inženjera u pećinu, izjavio je da su tajlandski zvaničnici zatražili uređaj koji bi eventualno mogao da pomogne deci da prođu kroz uske i poplavljene pećinske prolaze. 

08.25 - Ronioci nastavljaju akciju

Ronioci na Tajlandu pripremaju se da danas nastave s veoma rizičnom akcijom izvlačenja preostalih osam dečaka i njihovog fubalskog trenera iz poplavljene pećine na severu Tajlanda.

Grupa od 12 dečaka i njihov trener nalazili su se u pećini od 23. juna, a u nedelju su izvučena četiri dečaka.

Operacija je morala da bude zaustavljena kako bi se zamenile boce s kiseonikom.

Spasioci su odlučili da nastave s rizičnom operacijom, jer strahuju da bi moglo da dođe do porasta nivoa vode.

tanjug ap

BBC navodi da aktivnosti zabeležene rano jutros na mestu ronjenja nagoveštavaju da je možda već u toku operacija spasavanja preostalih članova grupe ili da će se ona nastaviti.

Najmanje sedam vozila Hitne pomoći uputilo se ka ulasku u pećinu.

Tajlandski ministar unutrrašnjih poslova Anupong Paojinda rekao je da će isti ronioci, koji su učestvovali u jučerašnjoj spasilačkoj operaciji četiri dečaka, sprovesti i narednu operaciju jer su upoznati sa uslovima u pećini i znaju šta da rade.

U komentarima koje je objavila vlada, Paojinda je rekao da su se zvaničnici sastali rano jutros po lokalnom vremenu kako bi razgovarali o narednoj fazi operacije i tome kako izvući još devet osoba iz pećine.

Prema njegovim rečima, ronioci moraju da postave još kanistera sa kiseonikom duž podvodne putanje do mesta gde se nalaze dečaci i njihov trener.

Ministar je rekao da će biti potrebno nekoliko dana kako bi se okončao proces.

On je dodao da su dečaci, koji su juče spaseni, jaki i bezbedni, ali da moraju da prođu kroz detaljne medicinske provere.

U operaciji spasavanja učestvuje tim od 90 ronioca - 40 sa Tajlanda i 50 iz inostranstva.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop rekla je da 19 pripadnika australijskog osoblja učestvuje u spasilačkoj operaciji, uključujući lekara koji je igrao ključnu ulogu u proceni koji dečaci mogu da izađu iz pećine i kojim redom.

Bišop je novinarima u Australiji rekla da anesteziolog i iskusni ronilac u pećinama Ričard Haris sarađuju sa tajlandskim medicinskim timom u pećini "kako bi doneli odluke o redu kojim bi dečaci trebalo da budu izvučeni", navodi AP.

Američki predsednik Donald Tramp juče je, takođe, na svom nalogu na Tviteru objavio da SAD veoma blisko sarađuju sa Vladom Tajlanda kako bi pomogle da se sva deca izvuku iz pećine i odvedu na bezbedno mesto.

Prema navodima tajlandskih zvaničnika, prva faza misije je protekla bez problema, a spaseni dečaci su dobrog zdravlja.

Međutim, zbog jakih padavina tokom noći i vremenske prognoze za naredne dane ronioci moraju brzo da rade kako bi oslobodili one koji su još zarobljeni u pećini.

tanjug ap

Guverner provincije Čijang Raj, Narongsak Osatanakorn, koji je nadležan za akciju spasavanja, juče je ocenio da operacija teče "bolje nego što je očekivano".

Narongsak je naglasio da su iz pećine prvo izvučeni najzdraviji dečaci i dodao da je u akciji spasavanja učestvovalo 13 stranih i pet tajlandskih ronioca, a da je svaki dečak izvučen u pratnji dva ronioca.

Neki od dečaka prebačeni su helikopterom u obližnji grad Čijang Raj, gde su ih vozila hitne pomoći prebacila u bolnicu, navodi Rojters.

Dečaci, uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener u pećini su od 23. juna.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladimir

pre 5 godina

Da je covjecansto usmjerilo resurse u dobrobit civilizacije umjesto u oruzje, sada bi imali letece automobile, rudnike na mjesecu, istrazivacke baze na Marsu, jednomjesecne turisticke aranzmane sa panoramskim pogledom na Jupiterove satelite. Ali ne, lakse je ubijati po Zemlji

Riki

pre 5 godina

Pa gde su moćni Ameri da pomažu, oni izgleda znaju samo da ubijaju.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija