• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.07.2018

10:24

PRAVI HEROJI:  Kako su deca uopšte preživela u pećini na Tajlandu

Vesti

PRAVI HEROJI: Kako su deca uopšte preživela u pećini na Tajlandu

Podeli vest

Nakon što se završila dramatična akcija spasavanja 12 dečaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine na severu Tajlanda, polako se zaokružuje cela priča

Svi su se pitali kako su dečaci i njihov trener uopšte uspeli da prežive devet dana u tami pećine, odnosno do trenutka kada su spasioci uspeli da ih pronađu i dopru do njih. Odgovor na to pitanje danas daje BBC. Kako navodi britanski javni servis, dečaci su pili kapi vode koja je kapala sa zidova pećine.

Jeli su komadiće rođendanskog kolača koje je neko od njih poneo sa sobom, a ostali su smireni zahvakljujući meditaciji, koja im je davala nadu da će biti pronađeni i spaseni.

Napor njihovog trenera, čiji je nadimak Ake, je ono što ih je održalo jakim i smirenim tokom 17 dana provedenih u poplavljenoj tajlandskoj pećini, piše BBC. Ake je bivši budistički monah, te je u pećini učio dečake meditaciji kako bi se izborili sa stresnom situacijom. 

Komandant tajlandskih Foka, kontra-admiral Arpakorn Jukongkaev rekao je da je Ake tehnike meditacije koristio ne samo da umiri dečake ali i da oni "što je manje moguće" koriste vazduh u pećini.


Komandant Foka ispričao je da je "nada postala realnost" kada je krenulo uspešno spasavanje 12 dečaka i trenera iz pećine Tam Luang. "Imali smo malu nadu da su možda živi ali smo to morali da uradimo, jednostavno smo morali da idemo napred", rekao je kontra-admiral. 

Kontraadmiral je govorio i o Samanu Gunanu, roniocu koji je u akciji spasavanja izgubio život. Bio je u mornarici, ali je penzionisan nekoliko godina. Za spasilačku misiju prijavio se dobrovoljno.

On je rekao da je misija bila veoma rizična jer je ronjenje bilo u uslovima u kojima niko ranije nije video. Tokom akcije spasavanja poginuo je ronilac-volonter Saman Gunan, za kojeg je komandat Foka rekao da je veoma požrtvovan i da je njegova žrtva veoma časna. 

- Ljudi na Tajlandu, a i širom sveta ga veoma poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo da uradimo je da izneverimo ljude - zaključio je Arpakorn Jukongkaev. 

U trodnevnoj akciji spasavanja, najpre su u nedelju izvučena napolje četiri dečaka, potom u ponedeljak četiri i na kraju, u utorak, preostala četiri dečaka i njihov trener. 

Svih 13 preživelih nalazi se u bolnici u gradu Čijang Raj pod nadzorom tima lekara i uspešno se oporavljaju.






Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)
Društvo

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)

Hraniteljku iz sela Voluja kod Kučeva (ime poznato redakciji), zaprepastila je tragična vest da je maleni A.J. (6) kojeg, kako kaže, voli više od života, tragično preminuo. Naime, u lokalnim medijima se pojavila informacija da se dete zadavilo čepom od soka u utorak 9. aprila i da je sahranjeno sutradan. Reporterka Informera uputila se na lice mesta, kako bi utvrdila šta se zapravo dogodilo.

15.04.2024

22:41

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija