• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logično.com

17.07.2018

21:17

POROŠENKO NAREDIO VOJSCI DA ZAUZME AZOVSKO MORE! Rusija: Kijev platiti ako se usudi da to sprovede u delo!

Vesti

POROŠENKO NAREDIO VOJSCI DA ZAUZME AZOVSKO MORE! Rusija: Kijev platiti ako se usudi da to sprovede u delo!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je naredio ukrajinskim oružanim snagama da preduzmu odgovarajuće mere "kako bi se zaustavile ruske provokacije oko blokiranja ulaska brodova u ukrajinske luke u Azovskom moru. Kako izveštava televizija "112 Ukrajina", Porošenko je rekao da Moskva svojim provokativnim akcijama želi zaustaviti rad ukrajinskog rudarskog i metalurškog kompleksa

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko na naredio ministru obrane, načelniku Glavnog štaba i komandantu pomorskih snaga Ukrajine da preduzmu sve potrebne mere "kako bi zaustavili ruske provokacije i blokiranje brodova koji ulaze u ukrajinske luke u Azovskom moru".

- Nećemo tolerirati nezakonito oduzimanje ukrajinskih i stranih brodova koji plove prema ukrajinskim lukama, uključujući Mariupolj, kako bi s radom stao rudarski i metalurški kompleks koji posluje u Donbasu - rekao je Porošenko.

Dodao je kako prema odgovarajućim naredbama ministar obrane, načelnik Glavnog štaba i zapovednik pomorskih snaga Ukrajine moraju "zaustaviti kršenje zakona i zaustaviti ruske provokacije u ukrajinskom tesnacu Kerč".

- Rusija je okupirala i nezakonito pripojila Krim sa ilegalno raspoređenom Crnomorskom flotom, koja je zauzela i Sevastopolj. Nećemo to tolerisati - rekao je Porošenko.

Pre nekoliko dana Porošenku je napad na Rusiju savetovao ukrajinski general Nikolaj Malomuž, koji je predložio postavljanje granica u Azovskom moru koje Rusija ne bi smela prelaziti.

Ruska Federacija je objasnila kako će Kijev platiti ako se usudi da ovu odluku sprovede u delo.

MI HRVATIMA I ZGRADE I PARE, oni nama UBIJ, ZAKOLJI DA SRBIN NE POSTOJI, a pride oteli nam i IMOVINU!

General je u izjavio je kako je nakon zarobljavanja ruskog broda "Nord" od strane Kijeva Moskva navodno iskoristila situaciju kako bi stvorila "odskočnu dasku za napad na Ukrajinu u Azovskom moru". Kao znak takvog ponašanja general je pomenuo provere ukrajinskih brodova koji de facto plove kroz ruske vode i plove u ukrajinske luke.

Prema ukrajinskom generalu, Kijev će u Azovskom moru morati delovati prvi, jer Moskva neće izazvati sukob. Kao jednu od mogućnosti general Malomuž predlaže da ukrajinska mornarica prati "važne strani brodove" ili da u svojoj priobalnoj zonu najavi vojne pomorske vežbe.

TRAMP JE PUTINOVA PUDLICA: Mediji u SAD i Britaniji žestoko izvređali predsednika SAD!

- I neka onda Rusi pokušaju iskoristiti silu - zapretio je ukrajinski general.

Kao još jednu od mogućnosti, ukrajinski general spomenuo je i raskid sporazuma s Rusijom o Azovskom moru i uspostavljanje vlastitih granica od strane Kijeva u "ukrajinskim vodama".

- Otvorimo pitanje otkazivanja sporazuma, jer se ne može govoriti o zajedničkom korišćenju Azovskog mora, a ako se Rusija ne složi, granicu ćemo odrediti jednostrano - zapretio je general Nikolaj Malomuž.

U Rusiji su reagovali na predloge generala Malmoža podsećajući ga da je plovni put u Azovskom moru u potpunosti pod kontrolom Ruske Federacije, budući da su tesnac Kerč i Krimski most ruski.

AP/fotomontaža

U slučaju nezakonitih akcija, na primer, uspostavljanja vlastitih "granica" u Azovskom moru, Rusija može jednostavno blokirati prolaz za sve brodove koji ulaze u ukrajinske luke i zauvek blokirati Ukrajinu, upozorili su iz Moskve.

RUSKA AGRESIJA JE U TOKU, HITNO OJAČATI ISTOČNI BOK NATO: Poljaci ili ne znaju za dil Trampa i Putna, ili nešto opasno mute!

Podsetimo, Vrhovna Rada Ukrajine već je u proceduru uputila nacrt zakona o prekidu ugovora s Rusijom o Azovskom moru. 

U Ruskoj Federaciji veruju da Kijev sam sebi kopa grob u kojeg će upasti ukrajinska plovidba i ribolov, jer će promena pravila koja u Azovskom moru vrede gotovo petnaest godina samo pogoditi Ukrajinu, budući da je Rusija već u stanju samostalno poslovati u tom regionu i na Krimu.

Interesantno je i da je ukrajinski general Nikolaj Malomuž tražio način kako da isprovocira Rusiju da napadne prva, ali još uvek nije jasno kakve su to "odgovarajuće mere" koje bi ukrajinska vojska i ratna mornarica, odnosno ono što je od nje ostalo, trebalo da preduzmu protiv ruske Crnomorske flote koja je zadužena i za sigurnost Azovskog mora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 5 godina

Baš smešni ovi Ukrajinci, nemaju gram mozga. Izginuće ko Vlasi na ringišpil ! ! ! !

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59