• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BBC News

20.07.2018

15:34

OVO JE OZBILJNO BOLESNO! Barberi spalio garderobu, torbe i parfeme vredne 30 MILIONA FUNTI da "zaštite brend"?!

Vesti

OVO JE OZBILJNO BOLESNO! Barberi spalio garderobu, torbe i parfeme vredne 30 MILIONA FUNTI da "zaštite brend"?!

Podeli vest

Kako se navodi, kompanija uništava višak robe da ih neko ne bi prodavao na popustu

Luksuzna modna marka Barberi uništila je neprodatu garderobu, šalove, torbe i parfeme vredne 28,8 miliona funti (više od 3,5 milijardi dinara) kako bi "zaštitili brend". 

To je za šest odsto veća nego vrednost uništene robe, od one koju je kompanija uništila prošle finansijske godine. 

Modne firme, među kojima je i Barberi, uništavaju neželjene proizvode kako bi sprečili krađu ili jefitniju prodaju svojih stvari. 

Tanjug/AP

Iz Barberija navode da je energija od spaljivanja svojih proizvoda sačuvana, zbog čega je čitava akcija ekološki prihvatljiva. 

Kako kažu, prošla godina je bila neobična jer su morali da unište veliku količinu parfema posle potpisivanja novog ugovora sa američkom kompanijom Koti, koja proizvodi kozmetiku. 

Pošto će Koti napraviti novu zalihu, Barberi je morao da uništi proizvode - uglavnom parfeme - u vrednosti od 10 miliona funti (1,3 milijarde dinara). 

- Barberi ima pažljive procese kako bismo minimalizovali količinu viška zaliha koje napravimo. U slučajevima kada je neophodno uništavanje proizovda, to radimo na odgovoran način i nastavljamo da tražimo načine da smanjimo naš otpada - kaže portparol Barberija. 

Tanjug/AP


Tokom proteklih nekoliko godina Barberi je dosta radio na tome da njihov brend ponovo postane ekskluzivan, nakon faze u kojoj su "svoj znak lepili na sve što su mogli", kaže glavna predavačica na modnom biznisu Univerziteta Mančester MET, Marija Meloun. 

Prema njenim rečima, uništavanje neželjenih proizvoda je deo tog procesa. 

- To rade da tržište ne bi bilo preplavljeno popustima - kaže Marija Maloun. 

- Ne žele da Barberi proizvodi dođu u ruke nekoga ko bi ih prodavao na popustu i time devalvirao brend.

Tim Džekson sa Britanske škole mode na Univerzitetu GCU u Londonu, kaže da su se luksuzne modne firme poput Barberija suočile sa paradoksom. 

Moraju da rastu pod rizikom od "razblaživanja identiteta i stvaranja viška zaliha". 

- Ne postoji način na koji je moguće srediti ovaj problem. 

Prošlog novembra Barberi je objavio da poboljšanje firme, sa namerom da "reenergizuje" svoje proizvode tokom sledećih nekoliko godina. 

Tanjug/AP


To uključuje još veću ekskluzivnost brenda, zatvaranje prodavnica koje nisu na "strateškim lokacijama" i stvaranjne "centra izvrsnosti" za luksuzne kožne stvari. 

Takođe su smanjili troškove, što je dovelo do povećanja profita. 

U poslednjoj finansijskoj godini kompanija Barberija, do 31. marta prijavila ovećanje profita za 5%, na 413 milion, dok je prodaja malo promenjena na 2,7 milijardi funti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija