• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.07.2018

20:37

ZAKUVALO SE GADNO IZMEĐU RUSIJE I GRČKE: Podrivanje dogovora u Makedoniji i prodaja S-400  Ankari  ŽESTOKO NALJUTILA ATINU!

Vesti

ZAKUVALO SE GADNO IZMEĐU RUSIJE I GRČKE: Podrivanje dogovora u Makedoniji i prodaja S-400 Ankari ŽESTOKO NALJUTILA ATINU!

Podeli vest

Sistematski napori da se ugrozi dogovor o novom imenu Makedonije, u kombinaciji sa pojačanom saradnjom Ankare i Moskve, glavni su razlozi nedavne eskalacije napetosti između Grčke i Rusije, navode diplomatski izvori u analizi briselskog portala Euractiv.com.

Kako prenosi RSE, odnosi između Atine i Moskve su se pogoršali u poslednje vreme nakon odluke grčke vlade 11. jula da protera dvojicu ruskih diplomata i zabrani dolazak još dvojice.
Grčka vlada je rekla da poseduje dokaze da su oni pokušali da podriju nedavni dogovor između Grčke i Makedonije, koji bi Skoplju trebalo da otvoriti put ka ulasku u NATO.

Atina navodi da je o tome informisala Rusiju već duže vreme.

Sa druge strane, Kremlj je saopštio da SAD stoje iza ovog poteza, koji je, prema rečima ruskog ambasadora u Atini, Andreja Moslova, "razočaravajući".

Novinska agencija TASS je 19. jula izvestila da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazati planirani sastanak u Atini u septembru, zbog napetosti izmedu dve zemlje.
- Mislim da u trenutnoj situaciji ova poseta gubi smisao, bar što se tice rokova o kojima smo razgovarali, to jest u septembru - rekao je on.

AP PHOTO


- Pitali su da posete Atinu i mi smo poslali poziv... Lavrov je dobrodošao u Atinu- izjavio je grcki izvor za Euraktiv.

DIPLOMATSKA KRIZA: Lavrov otkazao posetu Grčkoj, nakon što su proterali ruske ambasadore


Grčki amabasador u Moskvi je u petak pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije radi daljnjih objašnjenja po pitanju proterivanja dvojice diplomata, ali, kako se navodi, nisu najavljene nikakve kontramere.

I Skoplje i Atina su, navodi se, upozorili Evropsku uniju i SAD na rusku mobilizaciju u regionu uoči referenduma o imenu koji će se na jesen održati u Makedoniji.
Makedonski premijer Zoran Zaev nedavno je izjavio da je grčki biznismen koji ima bliske veze sa Moskvom platio građanima Skoplja da "vrše nasilje" uoči referenduma.

Pored toga, dodaje se, ministarka odbrane Radmila Šekenriska je 13. jula izjavila da njena zemlja neće dozvoliti Moskvi da ugrozi sporazum o imenu sa Grčkom.

- Bilo je sistematskih napora od strane ruskih krugova da podriju sporazum o imenu- izjavili su diplomatski izvori za Euraktiv dodajući da su takođe pokušali da pojačaju svoj uticaj u Grčkoj pravoslavnoj crkvi i kod jerusalimskog patrijarha.

tanjug ap


Kako RSE navodi, novi odnos snaga u širem regionu je još jedan faktor koji je doprineo eskalaciji napetosti između Moskve i Atine.

OPASNO ZAOŠTRAVANJE: Grčka proteruje dvojicu ruskih diplomata, MOSKVA NAJAVLJUJE ODGOVOR!


Približavanje Turske i Rusije i njihove zajedničke akcije u sirijskom ratu su iznenadili Atinu.

Turska je tradicionalno bila glavni rival Grčke i samo je članstvo obe države u NATO-u sprečilo njihov ulazak u vojni sukob.

- Bliska saradnja u sirijskom ratu između Rusije i Turske je pojačala naše sumnje - izjavili su grčki izvori i dodali da je sledeće zabrinjavajuće pitanje za Atinu plan Turske da kupi ruski raketni odbrambeni sistem S-400 u okviru napora da pojača odbrambene sposobnosti u regionu.

RSE podseća da je agencija Rojters u aprilu izvestila da je americki državni sekretar Majk Pompeo naglasio turskom ministru spoljnih poslova Mevlutu Cavušogluu "ozbiljnost američke zabrinutosti ... u slučaju da oni (Turska) ostanu pri (dogovoru o raketnom sistemu)".
"Ovo vodi većem oprezu u NATO-u," kazali su izvori.

Međutim, iz ugla Atine, Turska takođe pojačava uticaj kod njenih severnih suseda.

tanjug ap

Ankara uopšte nije neutralna po pitanju nedavnog dogovora o imenu.

ZAHAROVA: Sporazum Grčke i Makedonije nije u interesu bezbednosti na Balkanu



Sa druge strane, Atina se nada da će sporazum o imenu na kraju okončati sve jači turski uticaj na Balkanu.
Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas nedavno je u intervjuu za Euraktiv izjavio da Grčka neće "biti u okruženju kada reši svoje probleme" (sa severnim susedima).

Govoreći na skupu u Atini u četvrtak, Kocijas je rekao protivnicima sporazuma o imenu da stvarna opasnost nije u poštenom sporazumu sa malom državom kakva je Makedonija, već u njenom prepuštanju u ruke Turske, navodi se.

- Zar nismo u opasnosti (kada Turska) trenira vojsku svih naših severnih suseda i uspostavlja vojne baze na severu - upitao je Kocijas tada retorički.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DxD

pre 5 godina

Putin zbog Turske gubi pravoslavne prijatelje,prvo Jermeniju,pa sada Grcku,a prethodno je,zbog tajkuna Deripaske,izgubio Crnu Goru. Turska je Rusiji bila najveci neprijatelj tokom cijele istorije i sumnjam da ce sadasnje "prjateljstvo" te dvje drzave potrajati.To je Putinu govorio i Sergej Ivanov pa bio smijenjen.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Majka Dankinog ubice otkrila detalje saslušanje i susreta sa sinom monstrumom: Nisam grlila muža, pretresali su me
Hronika

Majka Dankinog ubice otkrila detalje saslušanje i susreta sa sinom monstrumom: Nisam grlila muža, pretresali su me

Svetlana Dragijević majka monstruma Dejana Dragijevića koji je u policiji priznao da je ubio devojčicu iz Bora, Danku Ilić koja bi 6. maja napunila dve godine, uz kuknjavu i očaj primila je našu ekipu u kuću iz koje su slobode lišeni pored Dejana i njegov otac Radoslav Dragijević i brat Dalibor Dragijević. S tim, da je Dalibor(40) preminuo u pritvoru.

25.04.2024

16:51

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija