• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: expres.hr

28.07.2018

21:23

(VIDEO) RUSI UZELI NAJVEĆE ZALIHE NAFTE I GASA NA SVETU: Putinov je Severni pol, MOĆ RUSKOG ORUŽJA ne ostavlja dilemu!

Vesti

(VIDEO) RUSI UZELI NAJVEĆE ZALIHE NAFTE I GASA NA SVETU: Putinov je Severni pol, MOĆ RUSKOG ORUŽJA ne ostavlja dilemu!

Podeli vest

Arktik je zaboravljeni deo sveta, ali sve više rasprava i borbi vodiće se oko oleanskog dna ispod kilometarskog leda. Pretpostavlja se da se tamo nalazi četvrtina svih svetskih zaliha nafte i plina što je samo dodatni razlog za pokoravanje ledenog vrha sveta

Kad smo kod fosilnih goriva, zbog njih imamo globalno zagrevanje, a topljenje leda na Arktiku otvara i nove trgovačke rute između Evrope i Azije. Sad praktički svaki brod između Evrope i Azije ide kroz Sueski kanal, pa Crvenim morem i gusarima krcatim morima oko Roga Afrike. Topljenjem leda će se omogućiti direktan put uz rusku obalu i tako će taj deo sveta postati još važniji.

Vladimir Putin je svestan toga i već je uspostavio vojne baze i vojne oblasti zadužene za kontrolu zaleđenog severa. Rasporedio je 28 brodova i 42 podmornice, a svemu tome je pridružio i dve jedinice kopnene vojske posebno opremljene za ratovanje u zimskim uslovima i to uslovima sibirske zime.

Uzmimo za primer opremu 80. motorizirane brigade, jedne od ranije spomenutih jedinica, i njihov helikopter Mi-8AMTSh-VA. Reč je o posebnoj inačici Mi-8 namenjenje za delovanje po Arktiku opremljene električnim grejačima motora i teflonskim cevima za ulje, gorivo i hidrauliku. Sve to omogućuje helikopteru nesmetanu aktivnost na čak -60 stupnjeva celzijevih.

Za prevoz vojnika i opreme po kopnu zadužen je nedavno predstavljeni GAZ-3344-20 koji može putovati čak i po vodi. Može prevoziti 12 vojnika pod punom opremom ili oko tri tone tereta, a maksimalni domet je oko 450 kilometara.

EVO KAKO ĆE TEHERAN odgovoriti ako SAD I IZRAEL NAPADNU IRAN. Vojni eksperti ubeđeni da to znači TREĆI SVETSKI RAT!

Druga jedinica, 200. samostalna motorizirana brigada, elitna je jedinica opremljena tenkovima, višecevnim bacačima raketa, haubicama i sustavima protivvazdušne obrane. Najvažniji su deseci tenkova T80 preuređeni za arktičko ratovanje.

T80-ki Rusi imaju gotovo na bacanje, a priča se da je sovetska vojska raspolagala s gotovo pet hiljada takvih zveri. Posebnost je što T-80 koristi turbinu kao motor, a uobičajeno je da tenkovi koriste dizelske motore.

TEROR MILOGORACA NAD SRBIMA STRAŠAN: Ne samo da su poslali vojsku na Kosovo, već su i Srbe u Crnoj Gori proglasili za neprijatelje!

To znači da T-80 može u roku od jedne minute krenuti s mesta u zimskim uslovima, dok dizelskim tenkovima treba i do 45 minuta za kretanje. Naravno, sve to su okvirne brojke jer jako puno opreme može ubrzati ili usporiti kretanje tenka.

Važno je spomenuti da postoji samo još jedan tenk koji koristi turbinske motore i to je američki M1 Abrams, ali oni imaju ogromnih problema s filterima zraka i relativno često se moraju servisirati.

(VIDEO) ŠTA ĆETE SAD DUŠEBRIŽNICI! POLETEO PRVI RUSKI MIG 29: Uskoro će svih šest čuvati srpsko nebo!

Drugi veliki nedostaci su to da turbine ispuštaju ogromne količine vrelog vazduha što znači da su, kad ih se gleda termalnom opremom, "vidljivi iz svemira", a pešaštvo ne može pratiti tenkove zbog opasnosti od opeklina. Kako bilo da bilo, Putin je još jednom pokazao da je spreman razmišljati u napred i pokušati predvideti slabosti, kako vlastite, tako i protivnika.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija