• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Vukčević - B. Babić

06.08.2018

19:11

PODELITE KOSOVO, ALI SAMO KREATIVNO: Donald Trap poručio iz Vašingtona, AMERIKA MENJA POLITIKU PREMA SRBIJI?!

Vesti

PODELITE KOSOVO, ALI SAMO KREATIVNO: Donald Trap poručio iz Vašingtona, AMERIKA MENJA POLITIKU PREMA SRBIJI?!

Podeli vest

Stejt department pozvao Srbe i Albance da pronađu 'kreativno rešenje' za kosovski problem. Ambasador Skot: Amerika pruža ruku Srbiji. Dačić: Dobro je, menja se politika SAD prema nama

SAD pod predsednikom Donaldom Trampom polako ali sigurno menjaju stav prema kosovskom problemu, pa sada već otvoreno pozivaju na podelu Kosova!

Tako je Stejt department u zvaničnom saopštenju pozvao Srbe i Albance da pronađu "kreativno rešenje" kosovskog problema. U saopštenju američkog ministarstva spoljnih poslova, povodom komplikovane političke situacije na Kosovu, jasno se poručuje da je došao trenutak da obe strane nešto dobiju, odnosno izgube.

Srbi sve masovnije napuštaju KBS

AP Foto

Ministar u vladi lažne države Kosovo Rustem Beriša izjavio je da je još 51 pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga srpske nacionalnosti izrazio želju da napusti tu instituciju.- To svedoči o tome da broj srpskih pripadnika koji nameravaju da napuste KBS raste - izjavio je Beriša za portal 'Indeksonlajn', što je potvrdio i portparol KBS Ibrahim Šalja.

- SAD snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine. Sada je vreme da strane budu kreativne i fleksibilne. Normalizacija odnosa otvorila bi jasne puteve obe zemlje ka konačnom članstvu u Evropskoj uniji - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Jasna promena kursa

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot potvrdio je da je Vašington "spreman da pomogne dvema stranama" i doslovce ponovio poruku o potrebi "kreativnih rešenja".

- O eventualnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniću se tek kada ga budem video. SAD smatraju da bez normalizacije odnosa i dugoročnog sporazuma između Beograda i Prištine nema stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana. Rešavanje problema Kosova traži hrabre lidere i spremnost na kreativna rešenja. Američka ruka je pružena Srbiji, a na Srbiji je da je prihvati -zaključio je Skot.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić smatra da je ovakav stav Vašingtona jasan pokazatelj postepene ali dosledne promene u američkoj spoljnoj politici posle dolaska Donalda Trampa na čelo SAD.

mojugao

MAJA KOCIJANČIČ

PORTPAROLKA EU

EU očekuje da neće biti zategnutosti na terenu koja bi mogla da ugrozi zajednički cilj normalizacije odnosa.

- Oni sada podržavaju predlog da se dođe do kompromisa, što je velika promena. Ranije nisu ni hteli da o tome razgovaraju jer su smatrali da je pitanje Kosova zauvek rešeno - ističe Dačić.

Milan Mišić, bivši dugogodišnji dopisnik 'Politike' iz Vašingtona, kaže da još nema dovoljno elemenata da bismo sa sugurnošću mogli da tvrdimo da se stav SAD prema kosovskom problemu promenio, ali da ima naznaka.

- Intonacija u saopštenju Stejt departmenta upućuje na to da SAD napuštaju stari kolosek u odnosima prema Srbiji, koji je uspostavljen još 90-ih godina prošlog veka, i da u primeni mogu da budu neke nove nijanse u odnosu na srpsko-albanski problem - naglašava Mišić, podvlačeći da je sastav Stejt departmenta značajno promenjen:

- Ekipa instalirana još za vreme Klintona, koja je učestvovala u kreiranju i sprovođenju politike prema Kosovu, sklonjena je i sada su tu neki novi ljudi. Možda sa njima stiže i novi stav prema ovom problemu.

čekajtebre!

DUŠAN PROROKOVIĆ

CENTAR ZA STR. ALTERNATIVE

Ne vidim nikakvu promenu u stavu SAD prema Kosovu i mislim da je ovo što Tači govori o pripajanju Preševske doline lažnoj državi Kosovo u potpunosti usaglašeno sa stavovima Vašingtona.

Albancima sada frka

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ističe da "treba prihvatiti ruku SAD".

- Ako to ne učinimo, napravićemo istorijsku grešku. Došlo je do promene stava u Vašingtonu prema Kosovu jer su do juče govorili da se uopšte ne može razgovarati o statusu. Sada govore da treba da se postigne sporazum između Beograda i Prištine. Zašto to govore? Zato što su suočeni sa našim čvrstim stavom. Zato se sada Albanci pribojavaju i pokušavaju da podignu sopstveni ulog s namerom da pokažu da SAD moraju mnogo više da daju Albancima nego što bi Srbija trebalo da dobije -ukazao je Drecun.

ANGELA IMA "GENIJALAN" PLAN ZA KOSOVO! "ZSO plus", zatim priznanje sadašnjeg stanja, pa veliko finale - ZA 20 GODINA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milorad Culibrk

pre 5 godina

Kako da ne Gospodo. Najgore je to sto mi sada Treba da vam poverujemo. Prevarili ste Slomodana Milosevica., Karadzica, Kostunicu, Zorana Djindjica. Piter Galbrajt je jahao na hrvatskom tenku kao komadant koji odobrava pocetak parade. Oluja moze da pocne.Prethodno ste vasim avionima iz Avijana srusili releje da bi onemogucili koordinaciju odbrane RSK. Bombardovali Republiku Srpsku. Bombardovali SRJ. Stbe u Hagu osudili na 1200 hodina robije. Ubili Djindjica kada vam se suprostavio. Rezirali ste Racak, Markale, Vase Miskina, Tuzlansku kapiju, Srebtenicu. Naoruzali siptarske teroriste. I STA JOS HOCETE DA VAM VERUJEMO ???

Zlata

pre 5 godina

Da,treba prihvatiti ruku Amerike ! Ne sto je volimo ,nego sto je nuzno zlo! Mala smo i nejaka drzava ...nazalost..Kosovski problem, ne sme kao problem da saceka buduce nase generacije..

deda Raša

pre 5 godina

A sta ti to znaci KREATIVNO????? Jeli to ono ko na zidu kad pise P.... a slomis Q?

SS

pre 5 godina

Kako je to kreativno,jel po američki,Ibar reka njima ostalo nama?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija