• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

07.08.2018

17:36

OTKRIVENI DETALJI SMRTONOSNE OPERACIJE U VENECUELI: Plaćenici SAD atentat na Madura spremali 6 meseci!

Vesti

OTKRIVENI DETALJI SMRTONOSNE OPERACIJE U VENECUELI: Plaćenici SAD atentat na Madura spremali 6 meseci!

Podeli vest

Šestoro uhapšeno u Venecueli nakon pokušaja ubistva predsednika te zemlje. Priznali su da su pažljivo spremali akciju i da su pare dobili iz SAD, a imali su i pomoć vlade Kolumbije, tvrde zvaničnici u Karakasu

Američki plaćenici, ultradesničari u Venecueli, šest meseci su planirali atentat dronovima na predsednika Nikolasa Madura, tvrde zvaničnici u Karakasu. Oni navode da je posle neuspešnog atentata u subotu uhapšeno šest osoba koje su u njemu učestvovale i koje su priznale da su novac dobile iz SAD, kao i da su imale pomoć vlade Kolumbije.

Protesti nisu uspeli

Ministar informisanja Venecuele Horhe Rodrigez nije želeo da otkrije imena privedenih, ali je naveo da su dvojica od šestorice poznata vlastima odranije.

- Jedan terorista je ranije optužen za učestvovanje u napadu na vojnu bazu 2017, kad je pokušan puč u Venecueli. Drugi je hapšen 2014. zbog učešća u nasilnim antivladinim protestima - rekao je Rodrigez.

On je dodao da su uhapšeni teroristi ispričali detalje o celoj akciji.

- Koristili su dronove M600. Svaki od njih je nosio po kilogram eksploziva C4. Jedan od dronova trebalo je da eksplodira iznad predsednika Madura, dok je drugi trebalo da bude detoniran ispred njega - saopštio je Rodrigez.

Reuters

Prema njegovim rečima, vojska je uspela da obori jedan od dronova, i to elektronskim putem, dok se drugi zabio u stambenu zgradu dve ulice dalje od mesta na kojem je Maduro držao govor.

Uhapšeno 11 novinara

Venecuelanski nacionalni sindikat novinara naveo je da je, osim šestorice učesnika u atentatu, privedeno i 11 predstavnika medija. Među njima su uglavnom Venecuelanci, ali i novinari iz Argentine, Španije i jedan iz agencije Frans pres (AFP).
- Novinari su nelegalno uhapšeni. Neki od njih su pretučeni, a neki su opljačkani. Oštro protestujemo zbog toga i tražimo da odgovorni za uskraćivanje prava na informacije budu kažnjeni - naveo je sindikat.

- Operaciju su spremali šest meseci, a samo zahvaljujući brzoj reakciji Madurovog obezbeđenja, atentat nije uspeo - istakao je Rodrigez, koji nije želeo da otkrije više detalja o operaciji.

Međutim, izvor iz istrage je za venecuelanske medije naveo da je cela akcija planirana veoma pažljivo.

- S planiranjem se počelo još u februaru. Američke službe znale su da će Maduro pobediti na izborima 20. maja jer je opozicija najavila bojkot. Shvativši da će Maduro osvojiti još jedan šestogodišnji mandat, odlučili su da ga smaknu, i to baš na 81. godišnjicu nastanka nacionalne garde. To je trebalo da bude spektakularan događaj i svojevrsno poniženje za bezbednosne službe Venecuele - naveo je taj izvor.

297 milijardi barela iznose rezerve nafte u Venecueli i najveće su na svetu

Kako je dodao, finansijeri iz Floride u SAD povezali su se sa ultradesničarima u Venecueli i sa kolumbijskom vladom i sa njima zajedno isplanirali detalje.

- U Floridi se nalazi velika venecuelanska dijaspora, koja je protiv Madura. Oni su uz pomoć svojih američkih saveznika finansirali celu akciju. Našli su ultradesničare u Venecueli, koji već godinama izazivaju haos. Interes je našla i Kolumbija, na čelu sa predsednikom Huanom Manuelom Santosom, koji se zalaže za smenu režima u Karakasu - objasnio je izvor iz istrage.

Analitičari kažu da SAD odavno žele smenu levičarske vlasti u Venecueli i da bi rado videli Madura mrtvog.

- Venecuela je zemlja sa najvećim rezervama nafte na svetu, većim čak i od Saudijske Arabije. Procenjuje se da Venecuela ima rezerve nafte od 297 milijardi barela, a Sudijska Arabija 268 milijardi. Amerikanci žele da se domognu te nafte, međutim, pokojni predsednik Ugo Čavez to nije dozvoljavao, kao što ni njegov naslednik Maduro to neće dozvoliti - uvereni su stručnjaci.

Izazvali hiperinflaciju

Prema njihovim rečima, nacionalno dobro Venecuele levičarska vlast ni po koju cenu neće prepustiti Amerikancima.

Situacija slična kao u Jugoslaviji 1992-1994.

Xinhua/Ap photo/tanjug

Ekonomska situacija u Venecueli može da se poredi sa onom u SR Jugoslaviji u periodu od 1992. do 1994. Tada je zabeležena hiperinflacija, jedna od najvećih u istoriji. Iznosila je čak 19.810,2 odsto, pa je na kraju izdata novčanica od čak 500 milijardi dinara. Cene su rasle i 300 odsto za samo nekoliko sati, a prodavnice su bile prazne.
Slično tome opisuju i građani Venecuele. Kažu da su im rafovi u prodavnicama prazni, da cene nenormalno rastu i da nemaju novca da kupe bilo šta. Zbog toga su hiljade njih otišle iz zemlje, a najviše u susednu Kolumbiju.

- Zbog toga SAD već godinama ubijaju Venecuelu sankcijama. Inflacija je ove godine dostigla 13.000 odsto, nema dovoljno hrane, lekova ni ostalih osnovnih potrepština. Vašington se nadao da će uništenjem ekonomije njihovi plaćenici u Karakasu uspeti da sruše vlast protestima ili pučem, ali se to nije dogodilo. Narod je na izborima izglasao Madura drugi put zaredom. Zbog toga nije isključeno da su se SAD odlučile na atentat - smatraju analitičari.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija