• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

07.08.2018

22:58

(VIDEO) PUTINOVA PODVODNA SILA OD KOJE STREPI NATO: Večni nuklearni reaktor U NAJMOĆNIJOJ PODMORNICI "KNEZ VLADIMIR"

Vesti

(VIDEO) PUTINOVA PODVODNA SILA OD KOJE STREPI NATO: Večni nuklearni reaktor U NAJMOĆNIJOJ PODMORNICI "KNEZ VLADIMIR"

Podeli vest

Rusija je stvorila "večni" nuklearni reaktor za podmornice, što, kako ocenjuju vojni eksperti, ima ogroman značaj za borbenu gotovost podvodnih snaga Rusije

Prosečan radni vek savremenih borbenih podmornica traje 25 do 30 godina, a tokom tog perioda neophodno je pet-šest puta sprovesti takozvanu "Operaciju broj 1", koja podrazumeva kompleksan zahvat zamene glavnog konstruktivnog elementa jezgra nuklearnog reaktora, odnosno — nuklearnog goriva. Zahvaljujući "večnom" nuklearnom reaktoru, od ovog izuzetno zahtevnog postupka može se potpuno odustati.

(VIDEO) STIŽE NOVI GOSPODAR SVETKIH MORA I DUBINA! Ruska nuklearna podmornica "Knez Vladimir" gotova do 2018!

- Naši naučnici i industrijalci uspeli su da razviju ne samo vojni i civilni nuklearni program, nego i da stvore jedinstvenu aktivnu zonu nuklearnog reaktora, da stvore, uslovno govoreći, "večni" nuklearni motor podmornica. Nije slučajnost što američki eksperti s pažnjom gledaju na prednosti i specifičnosti koje imaju naše podmornice, kako po snazi, tako i po mogućnosti da budu nevidljive za radare, a sada se još pojavio i "večni" nuklearni motor koji omogućava neizmerno veliki resurs.

- Sve ovo, generalno, unosi promene u vojno-morsku borbu. Mi ne samo da prevazilazimo druge po nivou svetskih standarda, već smo lideri u tome i to već zna ceo svet. Sada se pojavljuju nuklearne podmornice sa novim nuklearnim reaktorima i vrlo je moguće da će se "večni" nuklearni reaktor naći u projektu podmornice "Knez Vladimir", rekao je za Sputnjik vojni analitičar Andrej Koškin.

Podmornica Knez VladimirPrintcreen

Podmornica Knez Vladimir

Podsetimo,u Rusiji je napravljena i testirana jedinstvena aktivna zona nuklearnog reaktora sa resursom za čitav životni vek podmornice.

Aktivna zona je "srce" reaktora, koje sadrži nuklearno gorivo i upravo u toj centralnoj oblasti se dešava kontrolisana lančana reakcija. To znači da nuklearnim podmornicama više neće biti potrebno novo punjenje nuklearnim gorivom.

U izveštaju "Rosatoma" se takođe navodi da se sprovode testiranja optimizovane aktivne zone za podmornicu četvrte generacije. Kako se navodi, njena uspešna eksploatacija potvrđuje pravilnost projektnih rešenja na kojima se baziraju novi projekti brodske aktivne zone.

Ruske podmornice četvrte generacije su "Borej" i "Jasenj".

Pogledajte video kako izgleda moćna ruska pomornica:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija