• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.08.2018

21:08

TRAMP UMISLIO DA JE BOG I BATINA! Kremlj razočaran neprijateljskim potezom šefa Bele kuće: ON JE TUŽILAC SUDIJA I DŽELAT!

Vesti

TRAMP UMISLIO DA JE BOG I BATINA! Kremlj razočaran neprijateljskim potezom šefa Bele kuće: ON JE TUŽILAC SUDIJA I DŽELAT!

Podeli vest

Predsednik SAD uveo nove sankcije Moskvi zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Britaniji

Američki predsednik Donald Tramp umislio je da je bog i batina, smatraju zvaničnici Moskve. Oni su kritike na račun šefa Bele kuće izneli nakon što je u sredu uveče objavio da će uvesti nove sankcije Rusiji, i to zbog trovanja bivšeg dvostrukog rusko-britanskog špijuna Sergeja Skripalja (66) i njegove ćerke Julije (33), koje se dogodilo pre pet meseci u Britaniji.

Na meti i "Aeroflot"

Vašington, koji je zbog Skripaljevih u martu već proterao

Mučenje

SAD se ponašaju kao policijska država koja preti i muči osumnjičenog da bi došla do dokaza

Konstantin Kosačov

60 ruskih diplomata, juče je ocenio da su oni definitivno otrovani ruskim nervnim agensom "novičok", iako nijedan dokaz o tome nije obelodanjen. Dodatno, SAD tvrde da je za trovanje odgovoran lično predsednik Rusije Vladimir Putin, navodeći da za sve to imaju dokaze, ali da ne mogu da ih objave jer su poverljivi?!

Stoga je Stejt department naveo da je Vašington odlučio da kazni Rusiju prema Zakonu o kontroli i eliminaciji hemijskog i biološkog oružja iz 1991.

- Utvrđeno je da je vlada Ruske Federacije koristila hemijsko i biološko oružje kršeći međunarodno pravo, ili koristila smrtonosno hemijsko i biološko oružje protiv svojih državljana. Vašington, uprkos ovome, želi da i dalje održava veze s Moskvom. Oštri smo prema Rusiji, ali istovremeno smo rešeni da radimo na održanju veza jer je to od velike važnosti - navela je u saopštenju portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

Sankcije će na snagu stupiti 22. avgusta, a na udaru će prvo biti izvoz američke osetljive robe koja se odnosi na bezbednost u Rusiju. U pitanju su, na primer, elektronski uređaji i komponente, kao i oprema za kalibraciju za avijatiku. Izvoz te vrste robe iz SAD u Rusiju ranije je bio dozvoljen, ali sa ograničenjima, tako da je odobravan u zavisnosti od slučaja do slučaja.

Međutim, Amerika je navela da će sankcije biti pooštrene ukoliko Rusija ne pruži dokaze da više nikad neće koristiti hemijsko i biološko oružje i ako ne pristane na inspekciju UN. Dodatne kaznene mere će, između ostalog, podrazumevati još veće degradiranje diplomatskih odnosa, zabranu ruskoj avio-kompaniji "Aeroflot" da leti u SAD i blokadu skoro svog uvoza i izvoza.

Reagujući na potez Vašingtona Kremlj je ponovio da nema dokaza da je Rusija imala bilo kakve veze sa trovanjem Skripaljevih i nove sankcije nazvao nelegalnim.

- Povezivanje sa trovanjem Skripaljevih u Britaniji za nas je neprihvatljivo. Restrikcije koje je uvela Amerika apsolutno su nelegalne i ne odgovaraju međunarodnom pravu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rublja odmah pala

Ruska rublja juče je bila u padu zbog novih američkih sankcija toj zemlji. Za jedan dolar moglo je da se kupi 66 rubalja, što je najniži nivo od kraja 2016. Za jedan evro bilo je potrebno 77 rubalja, što je na nivou od 16. aprila ove godine.

On je dodao da je prerano govoriti o kontramerama Moskve, te da će Rusija čekati 22. avgust da vidi kakve i koje sankcije će stupiti na snagu.

Ostali ruski zvaničnici nisu, međutim, bili tako blagi u kritikama na račun SAD. Oni su Trampu poručili da je umislio da je bog i batina, da može da deli pravdu po celom svetu i da izigrava dželata.

Ruska delegacija pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) navela je da se Zapad ponaša kao tužilac, sudija i egzekutor u slučaju trovanja Skripaljevih.

- Celokupni Zapad u takozvanoj "novičok" drami ponaša se kao tužilac, sudija i dželat u isto vreme. Zašto bi Rusija dokazivala svoju nevinost, a ne obrnuto? Pet meseci posle incidenta i dalje se postavlja pitanje: Da li je ijedan dokaz predstavljen? Odgovor je više nego očigledan - naveli su iz ruske delegacije pri OPCW.

Tradicija linčovanja

Slično misli i šef odbora za spoljne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov, koji je istakao da nove američke sankcije podsećaju na tradiciju linčovanja.

- SAD se ponašaju kao policijska država koja preti i muči osumnjičenog da bi došla do dokaza. Amerikanci uvode kaznu, iako zločina nema, što je u skladu s tradicijom linčovanja - rekao je Kosačov.

Reagovala je i ruska ambasada u SAD, koja je saopštila da su nove američke sankcije Moskvi drakonske i da su razlozi za njihovo uvođenje izmišljeni. Kako je naglašeno, nalazi Vašingtona nisu potkrepljeni ni činjenicama ni dokazima.

Britanija oduševljena

London je sa oduševljenjem dočekao nove američke sankcije Rusiji.

- Britanija pozdravlja ovaj i sve naredne poteze našeg američkog saveznika. Snažan međunarodni odgovor na upotrebu hemijskog oružja na ulicama Salsberija šalje jasnu poruku Rusiji da njeno provokativno i nesmotreno ponašanje neće proći nekažnjeno - saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.

(VIDEO) ŠOKANTNA TVRDNJA MAJKLA MURA: Tramp ZLI GENIJE, hoće da bude DOŽIVOTNI PREDSEDNIK AMERIKE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija