• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.08.2018

20:23

AMERI I TURCI SE SVAĐAJU, RUSI SE KORISTE: Turska kriza-test Putinove moći na globalnoj sceni!

Vesti

AMERI I TURCI SE SVAĐAJU, RUSI SE KORISTE: Turska kriza-test Putinove moći na globalnoj sceni!

Podeli vest

Politički sukob Turske i SAD i kriza koja je zahvatila tursku liru su zapravo "zlatna" šansa za ruskog predsednika Vladimira Putina da okrene geopolitička kretanja u svoju korist i zadobije nove saveznike, ocenjuje njujorška agencija "Blumberg"

To, međutim, smatra agencija, možda neće ići tako jednostavno.

Iako su Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan popravili odnose koji su zapali u krizu kada je Turska 2015. godine oborila ruski borbeni avion, lider Kremlja može malo toga da ponudi kako bi ublažio ekonomske probleme Ankare ili da ubedi drugu po vojnoj brojnosti silu NATO-a da napusti taj savez i približi se Moskvi, navodi se u komentaru njujorške agencije.


- Odnosi sa Turskom su danas prilično konstruktivni. Ali, u politici ništa nije zauvek i sve se može promeniti - kaže Franc Klintševič, član Odbora za odbranu i bezbednost u gornjem domu ruskog parlamenta.

"Mi ne gradimo iluzije u ovim odnosima", dodao je on.

Turska je bila važan bedem protiv Sovjetskog saveza tokom Hladnog rata, a u njoj su trenutno američka avio-baza, dok su u Crnom moru i američki ratni brodovi.

reuter


Zbog novih sankcija, Erdogan je upozorio da je višedecenijska alijansa u opasnosti i da Turska može da počne da traži nove prijatelje i saveznike.

Kako se kriza lire intenzivirala, Erdogan je odmah razgovarao sa Putinom telefonom, uglavnom o "trgovinskoj i ekonomskoj saradnji".

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov završio je dvodnevnu posetu Turskoj u utorak, a poseta je podrazumevala razgovore o sukobima u Siriji i Ukrajini, kao i o ekonomskim projektima, uključujući gasovod i nuklearnu elektranu.

Putin je rekao Erdoganu da su Rusija i Turska "na istoj strani", a prošle godine složili su se da ukinu većinu trgovinskih sankcija koje su nametnute nakon što je Putin optužio Tursku za "nož u leđa" posle pada ruskog vojnog aviona u blizini sirijske granice.

tanjug ap


Ostala su ograničenja na uvoz turskog paradajza.Ekonomska ranjivost Turske znači da će američki predsednik Donald Tramp "verovatno pobediti", napisao je na svom Tviter nalogu Dmitrij Trenin, direktor moskovskog Karnegi centra.

"Erdogan neće napustiti NATO. Međutim, Trampov pristup saveznicima imaće velike posledice u oblikovanju svetskog poretka", ocenjuje on.

Tenzije je dodatno zapalila Trampova odluka da uvede sankcije Turskoj i da udvostruči tarife za čelik i aluminijum. Isto tako, upozorio je da će biti teško popraviti odnose ukoliko Erdogan kupi raketni sistem S-400 od Rusije.

TRAMP HOĆE DA UNIŠTI TURSKU: Šef Bele kuće ostrvio se na ekonomiju NATO saveznika I UDVOSTRUČIO CARINE!

TURSKA LIRA U VRTOGLAVOM PADU! ERDOGAN: Napadnuti smo, Turska je pod ekonomskom opsadom!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 5 godina

Hijene su na sve spremne. Ako Erdogan odigra onako kako sam ga shvatio, a Turska je velika sila, pocelo je pucanje po savovima NATO-FASIZMA. Dokaz je, sto u clanstvo primaju svakog, pa i onog koji nece.

Zlata

pre 5 godina

Ja bih se setila Njegoša,koji je rekao da ženi ,turčinu i trgovcu ,ne treba nikad verovati!!!! Zna Putin kako dišu svetski lideri i šta može od koga da očekuje !!!

Anarhista

pre 5 godina

Само је један пут, сваки дан из фабрике да изађе нова нуклеарка. Сагорети све што није руско.

Jovan

pre 5 godina

Ni Putin ni Erdogan nisu budale znaju šta rade svaki potez dobro promisle kau šahu Ameri znaju da Turska jaka i velika sila neće ih se lako odreći nek naprave anketu videće te da oni vole Amere nažalost za mene samo Putin i Rusija a voleo bih da se Erdogan okrene Moskvi !

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija