Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

18.08.2018

19:08

MERKELOVA BI BRAK IZ RAČUNA SA PUTINOM, A ZA SVE JE KRIV TRAMP: Nemačka kancelarka hoće dil sa Rusima!

Vesti

MERKELOVA BI BRAK IZ RAČUNA SA PUTINOM, A ZA SVE JE KRIV TRAMP: Nemačka kancelarka hoće dil sa Rusima!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Rusije Vladimir Putin mogli bi da se usaglase nakon godina konfrontacije, piše agencija Blumberg u članku pod naslovom "Zbog Trampa Merkelova sklapa brak iz računa s Putinom"

Merkelova je bila jedan od najogorčenijih kritičara Putina posle "aneksije Krima 2014. godine", zbog čega su se odnosi dveju zemalja pogoršali više nego ikad u proteklih nekoliko decenija.

Nemačka kancelarka primila je ruskog predsednika u baroknom dvorcu iz 18. veka nedaleko od Berlina. To će biti prvi bilateralni sastanak dvoje lidera u Nemačkoj posle više od pet godina, kao i važan korak unapred kada je reč o prekidanju izolacije Rusije i potvrđivanju ključne uloge Merkelove u Evropi bez obzira na njen neuspeh na izborima, ocenjuje autor teksta.

- Merkelova je oprezna, a Putin to koristi - naveo je nemački analitičar iz Saveta Evrope Jozef Janing. 

Prema njegovim rečima, nakon Trampovog susreta s Putinom i kritike američkog presednika upućene Merkelovoj i nemačkoj ekonomiji, "nemačka kancelarka ima potrebu da uspostavi sopstveni kontakt s Putinom".

Analitičar tvrdi da nemačka kancelarka ne želi da odustane od šanse da Putina zadrži u granicama prihvatljivim za Nemačku.

Iako zvaničnici dveju zemalja ne pridaju preveliki značaj Putinovoj poseti Berlinu, poziv je usledio nakon što se Tramp prošlog meseca obrušio na Nemačku izjavivši da je ona „potpuno pod kontrolom Rusije" zbog zavisnosti od isporuka prirodnog gasa iz Moskve.

Blumberg podseća da Kremlj posmatra nesuglasice SAD i Evrope povodom trgovine i iranskog nuklearnog programa kao šansu za Rusiju da popravi odnose s Nemačkom i da se predstavi kao pouzdaniji partner u pregovorima.

CIA ŠOKIRALA ĐETIĆE: CRNA GORA U RUKAMA UBILAČKE SEKTE! Ovi teroristi su gasom ubili 13 i povredili više hiljada osoba!

Prema rečima zvaničnika obeju zemalja, na dnevnom redu sastanka u Nemačkoj biće sirijski i ukrajinski sukob.

Kada je reč o ukrajinskom pitanju, neće biti nikakvog napretka, mada je "za Putina korisno da sarađuje s Merkelovom, jer u Evropi nema nikog drugog na koga može da računa", smatra generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

BOSANAC NA BAKRU IZ SRBIJE MAZNUO NEMCIMA 100 MILIONA EVRA: Vodio je kriminalni klan sa 50 kompanija!

- Merkelova shvata da je došlo vreme da se traže mogućnosti s Rusijom - naveo je savetnik Gasproma za evropska pitanja Aleksandar Rar - jasan je on. 

- Ako se može učiniti korak napred u vezi sa Sirijom, energetskim pitanjima ili Ukrajinom, to će biti korisno za Nemačku kao lidera Evrope.  Poslednjih meseci razmena Nemačke i Rusije je vidno povećana - saopštio je predsednik Istočnog komiteta za nemačku ekonomiju Volfgang Bjuhele i zaključio: "Raduje taj razvoj događaja".

Tanjug/AP

Blumberg tvrdi da bi se na sastanku u subotu moglo naći vremena i za razgovor o ekonomskoj krizi u Turskoj. Mogući napad sirijske vlade na provinciju Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika, mogao bi da isprovocira još jedan talas izbeglica, što će predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu dati mogućnost da dobije pomoć od Zapada, ukoliko odluči da otvori turske granice za migrante, tvrdi Džejkob Funk Kirkegard iz Instituta za međunarodnu ekonomiju iz Vašingtona.

PUTIN PRELOMIO, SRBIJI SEVER KIM I SRPSKA, Hrvatima Herceg-Bosna, tu je mini država za Bošnjake, ovo su nove granice na Balkanu?!

Imajući u vidu sve veći konflikt Trampa s Turskom, Merkelova ne bi volela da se Erdogan zbog Vašingtona približi Moskvi, smatra Jozef Janing. 

- Ona ne bi želela da Putin odvoji Tursku od NATO - zaključuje Janing.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bubasvaba

pre 5 godina

I Erdogan je oborio RUSKI avion i niko ga nije osudio sam je uvideo da ce bankrotirati u toj svadji i poklonio se putinu i otiso na noge u MOSKVU da se pokloni jer je PUTIN samo proterao turke koji rade u RUSIJI i rusima zabrani da letuju u TURSKU i nema svadje samo udaris po dzepu i sami dolaze da mole tako ce i zapad uskoro .

slađa

pre 5 godina

Merkelova da ukaže više poverenja Srbiji. Da shvati novu realnost i da je ono što predsednik Srbije predlaže zaista najbolje za budućnost. Srbija je davala podršku Merkelovoj na izborima u Nemačkoj, i ne odustaje od svog evropskog puta. Ali, mora se uvažiti reč, mišljenje i interes Srbije kada je KiM u pitanju.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija