• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

26.08.2018

14:54

MRZEO SRBE I RUSE! MEKEJN O NATO AGRESIJI: Gađajte fabrike, škole, bolnice, bilo šta!

Vesti

MRZEO SRBE I RUSE! MEKEJN O NATO AGRESIJI: Gađajte fabrike, škole, bolnice, bilo šta!

Podeli vest

Američki senator iz republikanske partije Džon Mekejn, koji je preminuo u 81. godini od posledica tumora na mozgu, bio je poznat po svojoj srbofobiji i rusofobiji

Američki senator iz republikanske partije Džon Mekejn, koji je preminuo u 81. godini od posledica tumora na mozgu, bio je poznat po svojoj srbofobiji i rusofobiji, a na račun ova dva naroda izneo je niz spornih tvrdnjim, koristeći svaku priliku da Srbe nazove ubicama koje ne zaslužuju slobodu i civilizovane tekovine društva.

Po njegovom mišljenju, Balkan nije mogao bez pomoći SAD da se odbrani od ekspanzije "Ruske imperije", koju je navodno, želeo da obnovi Vladimir Putin.

Mekejn je tvrdio da Rusija navodno "pojačava napore kako bi proširila svoj poguban uticaj na region i sprečila zemlje jugoistočne Evrope da same izaberu svoju budućnost".

Vašington post objavio je prošle godine njegov autorski tekst na ovu temu.

- Ovog meseca sam putovao kroz sedam zemalja jugoistočne Evrope i zaustavio sam se u Sarajevu. Stajao sam kod Latinske ćuprije (nekada most Gavrila Pincipa), na uglu koji je promenio svet, gde je metak ubice usmrtio nadvojvodu Franca Ferdinanda i izazvao ciklus nasilja i rata koji su obeležili prvu polovinu 20. veka, region koji sedi na raskrsnici istorije i koji se još jednom suočava sa izazovima - naveo je Mekejn.

On je objasnio da je to bio podsetnik na staru poslovicu da, iako se istorija ne ponavlja, ona se rimuje i da jugoistočna Evropa, regija koja se nalazi na raskršću istorije, još jednom se suočava sa rastućim izazovima, na šta Sjedinjene Države treba da obrate veliku pažnju.

- Neizvesnost se oteže o budućnosti ujedinjene Bosne i Hercegovine. Nedavne provokacije su pogoršale tenzije između Kosova i Srbije, ugrozile napredak u pravcu normalizacije odnosa između dve zemlje. Možda najviše uznemiravajuće od svega je što Rusija intenzivira napore da potvrdi svoj maligni uticaj u regionu i da spreči narode jugoistočne Evrope da biraju svoju budućnost. Najdramatičniji primer za to je rusko podržavanje puča u Crnoj Gori u oktobru prošle godine - zaključio je Mekejn.

PREMINUO američki senator DŽON MEKEJN!

Kako je naveo tada, da bi se zaustavio ulazak Crne Gore u NATO, ruski obaveštajci su planirali da zbace vladu i izvrše atentat na premijera zemlje na dan izbora. Verujem da kada se u potpunosti shvati obim ovog nečuvenog napada na Crnu Goru, to će pokazati da će Putin učiniti sve što je potrebno da ostvari svoju ambiciju, da obnovi rusku imperiju.

- S obzirom na ove izazove, ne čudi da sam u svakom mestu gde sam bio, čuo istu molbu za reafirmaciju američkog vođstva. Narodi ovog regiona su spremni i voljni da se suoče sa svojim izazovima. Ali oni ne mogu sami. I njihov izbor partnera su Sjedinjene Države - poručio je on i upitao "šta može da se uradi po tom pitanju.

- Prvo, Sjedinjene Države treba da budu prisutne. Kao što mi je premijer jedne jugoistočne evropske zemlje rekao, u ni jednom drugom regionu sveta reči američkog lidera ne nose toliku težinu - objašnjava Mekejn i kaže da je to razlog zašto su toliko važni angažmani i posete regionu od strane visokih zvaničnika SAD.

- Drugo, Sjedinjene Države treba da pruže podršku narodima jugoistočne Evrope na njihovom putu integracija u evroatlantsku zajednicu kroz institucije NATO-a i EU. To je proces integracije koji pruža najveću nadu za mir i prosperitet u regionu. To znači da Sjedinjene Države treba da pruže snažnu podršku programima koji pomažu da se ojača vladavina prava i borba protiv korupcije, bitnim koracima na putu ka evroatlantskim integracijama - navodi se u tekstu.

- Konačno, Sjedinjene Države moraju da stanu iza prava svakog naroda u jugoistočnoj Evropi da izabere svoju budućnost bez spoljnog mešanja, bilo da je iz agresivne Rusije koja želi da prekraja granice Evrope nasiljem ili terorista koji žele da unište našu zajedničku civilizaciju. Proširivanje i produbljivanje bezbednosne saradnje sa našim regionalnim saveznicima i partnerima je od suštinskog značaja - zaključio je nekadašnji senator.

Nakon dva svetska rata, Sjedinjene Države su se posvetile Evropi koja je sada cela, slobodna i mirna.

- Mi smo to uradili jer su generacije državnika priznale da je američko rukovodstvo od suštinske važnosti za postizanje mira i prosperiteta u Evropi, a koja je bila i još uvek je u interesu nacionalne bezbednosti SAD. Tokom proteklih sedam decenija, napravili smo izbore i žrtve da bi podržali tu obavezu: širom Evrope tokom hladnog rata, u Bosni i na Kosovu u 90-tih, i danas narodima na istočnom krilu NATO-a. Moramo biti spremni da ponovo podržimo ovu obavezu u jugoistočnoj Evropi, jer su jasne lekcije iz istorije: Mi ignorišemo ovaj region na našu opasnost - rekao je Mekejn.

Srbija će upamtiti Mekejnove reči o podršci miru i stabilnosti i kako je pričao o bombardovanju naše zemlje kada je pozivao na "masovni, strateški i održivi vazdušni napad".

- SAD rizikuju da izgube rat sa srpskom vojskom i njihovom zastarelom opremom. Rizikujemo ukoliko ne sprovedemo masovni, strateški i održivi vazdušni napad. Nijedan infrastrukturna meta ne bi trebalo da bude izuzetak – fabrike, vodovodne mreže, škole, bolnice, prodavnice, bilo šta. Da, svi mi žalimo zbog civilnih žrtava kao i naših gubitaka, ali one su neizbežne - govorio je Mekejn tokom NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 5 godina

Crklo cudoviste.. jeremic jankovic djiki obradovic pozvani na komemoraciju....

Cobe

pre 5 godina

Jedan neprijatelj manje srbiji taj nas unistio od 90te na ovamo.A Milo neka mu podigne spomen u centu Podgorice jel spasio crnogorce od nas srbe

Ivan

pre 5 godina

Znam da nije hriscanski i da nisam u pravu ali nadam se da se mucio i da je patio bar delic onoga sto su propatile nase zrtve njegove kaubojske politike. I nadam se da je konacno u paklu gde je odavno i trebao da bude,...

ARiki

pre 5 godina

I? Šta treba, možda da ga žalim? Malo kasno ali stigla ga kletva, gori u paklu.

dragan

pre 5 godina

MRZIO I MRZIO PA OBOLIO I DODJE VREME I ODE ,A MOGAO JE DA ODE KAO PRIJATELJ ALI ON JE IZABRAO OVO DRUGO.

Milos

pre 5 godina

E moj senatore do juce kao neki bog i batina a danas si nista.....

Otkud ovo

pre 5 godina

Od kude ove informacije? Zašto to niste pisali dok je bio "zdrav", u svojoj pameti? Plašili ste se odmazde?

Miki

pre 5 godina

Cudoviste u ljudskom obliku sa fasisickim mozgom.....idiot, monstrum!

Goran

pre 5 godina

Američko go*no, dabogda mu se kosti raspadale!

Zoran 52

pre 5 godina

Zločinac ostaje zločinac,a još pilot,to je radio u Vijetnamu,ubijao decu po selima.

Petar

pre 5 godina

Crko siptarima još jedan ker, uskoro će kerusa Klintonova i Saksofon.

Mićko

pre 5 godina

Gledao sam njegov intervju za vreme bombardovanja, kada je rekao da na SRJ treba baciti čak i atomsku bombu ako je potrebno.

SS

pre 5 godina

Slabo su ga vijetnamci učili pameti da ne pomisli na ratovanje više,kad je postao još veći zagovornik,i nas i druge zavio u crno.Bog mu je nažalost praštao grehe da živi ovoliko i propagira mržnju.

AH

pre 5 godina

on srbe nije ni poznavao__tu su iskusni politicari i nekadasnji vojskovodje__koji znaju na koji nacin nekoga privolet za pregovaracki sto nista vise od toga__americki senatori nemaju nista personalno sa svojim politickim oponentima_vi na balkanu mislite da vas tamo neko u bijelom svijetu mrzi kao sto si na balkanu mrzite__uopste ne mrze oni ni ruse naprotiv shtuju kuski narod ka jedan od najvecih ali radi se o uticajnim sferama gde ce ko imati vise uticaja o nicemu drugom_jer amerikanci smatraju da su rusi previse ne grubi ali bez senzibiliteta u svojim analizama _sto zacudjuje amerikance jer je moskva dosta napredovala u nano tehnologiji

Baba Persa

pre 5 godina

Sjajna vest - jedan zlotvor - plaćenik šiptarske narko mafije - manje! 5 miliona dolara koje je dobio za lobiranje šiptarske lažne države nek ponese u grob i potpali lepu vatricu u paklu, gde će večno goreti. Šteta što ga borci za slobodu u Vijetnamu svojevremeno nisu ubili kao psa.

Dušan

pre 5 godina

Pa stara poslovica kaze djubre u djubre! Još Jedan zlikovac manje ???????????????? E baš me nešto zabole za njim????????

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija