• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/ Informer.rs

27.08.2018

15:45

NI MRTAV NE ŽELI DA GA VIDI! Mekejn zabranio Trampu da mu dođe na sahranu!

Vesti

NI MRTAV NE ŽELI DA GA VIDI! Mekejn zabranio Trampu da mu dođe na sahranu!

Podeli vest

Američki senator Džon Mekejn, koji je preminuo u subotu, zatražio je u političkom testamentu da mu na sahrani govore bivši američki predsednici Barak Obama i Džordž Buš, ali i poručio da ne želi prisustvo aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa

U Vašingtonu je čak i smrt politička stvar, što je senator iz Arizone dobro razumeo, budući da je poslao nepogrešivu poruku Beloj kući, nakon što je i za života govorio da su Trampovo ponašanje i populistički stil suprotni osnovnim vrednostima SAD i svetskoj ulozi koju ta zemlja treba da ima, piše CNN.

PREMINUO američki senator DŽON MEKEJN!

Priznanje Mekejnu za njegovu hrabrost, čast, poštenje, karakter i spremnost da preispita svoje greške dolaze u vreme kada se Tramp suočava sa javnom debatom o svojoj ličnosti i ponašanju.

Prošlonedeljno priznanje krivice njegovog bivšeg advokata Majkla Koena i presuda bivšem šefu kampanje produbili su političku i pravnu oluju koja besni oko Bele kuće, ali nisu naterali mnoge republikance da počnu da kritikuju Trampa.

Džon MekejnAP PHOTO

Džon Mekejn

U tom kontekstu, ceremonije odavanja pošte preminulom Mekejnu postaju više od žaljenja za velikim političarem, postaju debata o političkom moralu i principima koji se očekuju od javnih ličnosti u već polarizovanoj političkoj eri koju je Tramp dodatno produbio.

To što je Mekejn izabrao Baraka Obamu i Dzordza Buša, dva čoveka zbog kojih nikada nije ušao u Ovalnu sobu, da održe govor na njegovoj sahrani, a Trampu praktično zabranio dolazak, šalje jasnu poruku.

S druge strane, u normalnim okolnostima, od predsednika bi se očekivalo da u službenom saopštenju oda počast nakon smrti tako važne političke figure.

Tramp je samo napisao tvit, i dok su članovi njegove najbliže porodice veličali Mekejnov karakter i zasluge, on to nije učinio.

"Vašington post" piše da je Tramp odlučio da Bela kuća ne izda saopštenje u kojem se hvali Mekejnova karijera u Senatu i u vojnoj službi, kao i činjenica da je bio ratni zarobljenik u Vijetnamu i u kojem je senator označen kao heroj.

Nije dobrodošao ni na sahranuAP Foto

Nije dobrodošao ni na sahranu

Činjenica da nije pozvan na veliki nacionalni događaj koji će okupiti politički establišment i svetsku elitu sigurno će zasmetati čoveku poput Trampa, koji voli da pravi teatar od svog mandata.

Međutim, navodi CNN, Tramp možda dobije i izvesne političke poene, budući da postoji baza njegovih posvećenih glasača koji su na Mekejna gledali kao na političku relikviju, pogotovo nakon čestih napada na Trampa.

MRZEO SRBE I RUSE! MEKEJN O NATO AGRESIJI: Gađajte fabrike, škole, bolnice, bilo šta!

Antagonizam između Trampa i Mekejna na neki način pokazuje i mikrokosmos promene koju je bivši njujorški biznismen identifikovao, a potom i iskoristio u Republikanskoj stranci.

Kada je kandidat Tramp 2015. godine rekao da ne smatra da je Mekejn heroj zato što je u Vijetnamu bio zarobljen, mnogi politički analitičari predviđali su da je na taj način stopirao svoj put ka Beloj kući.

Ali činjenica da je Tramp odbio da se izvini i čak prosperirao bila je znak da razume promene u Republikanskoj partiji bolje nego bilo ko drugi.

Mekejn je do kraja svog života smatrao da Tramp predstavlja istorijsku anomaliju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
baki

pre 5 godina

Idi bre, on se sada sigurno češe iza uveta zbog tvoje zabrane, pojede se ziv !!!!!

Stojan

pre 5 godina

Sta li ce mu Bush govoriti na sahrani, morace neko da ga dobro uvezba. A tek Obama, pa on je iz druge partije. Tramp je jedini koji je mogao nesto kazati da svi poveruju. Inace niko sem medie ne veruje u izmisljeno herojstvo samo zato sto je bio zarobljen.

Zagor

pre 5 godina

Ma ista gov.a americka!!!Nek idu zajedno! Za onog skota,ako je crkao!

Srpko

pre 5 godina

ŠTA TI JE PASIJA NARAV .... MISLI NA SEBE I MRZI POSLE SMRTI

bogoljub

pre 5 godina

Ne idi Trampe taj je ozračen Kosovskim parama koje dobio, isijava mu i iz sanduka osiromašeni uranijum

Darko

pre 5 godina

Tramp je ceo dan plakao zbog toga, a dugi su mu zavideli.

Srbin

pre 5 godina

U pakao otisao da mu bog ni u grobu dao mira tesko mu zemlja koja ga pokradeni kao planina neka povede za Sibin Klintona,Olbrajt i sve koji su ga podrzali

Prle

pre 5 godina

Naudio Trampu !!! A i ja ne znam kako cu posle ovog saznanja !!!

Ljubo

pre 5 godina

Uvek sam se pitao , " da li ova go*na ljudska kao ova dva tipa ,mogu imati istog Boga kao ja " ...ako je to moguce ,veoma sam razocaran !?....

Sasa

pre 5 godina

Sam sotona ga licno docekao u paklu sa njegovom svitom.

Perakaže

pre 5 godina

Jedna od najvećih budala na svetu i krvolok je konačno crko. Neka gori u paklu gde je sigurno već stigao.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija