• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

01.09.2018

12:40

REVOLUCIONARNI RUSKI PROJEKAT: Mamuti i ostale izumrle životinje će OPET HODATI ZEMLJOM!

Vesti

REVOLUCIONARNI RUSKI PROJEKAT: Mamuti i ostale izumrle životinje će OPET HODATI ZEMLJOM!

Podeli vest

Severoistočni savezni univerzitet u Rusiji predstaviće na Četvrtom Istočnom ekonomskom forumu investicioni projekat izgradnje naučnog centra za paleogenetiku, koji će se baviti pitanjima kloniranja mamuta i proučavanjem genetske istorije naroda sa severoistoka Rusije, saopštila je pres-služba vlade Jakutije

Naučnici centra će tražiti i proučavati cele održive ćelije u ostacima dobro očuvanih drevnih životinja zahvaljujući permafrostu kako bi pokušali da kloniraju izumrle organizme, uključujući i mamute, objašnjava se u saopštenju.

Osim vunastih mamuta, ruski genetičari najavili su i proučavanje DNK drugih izumrlih vrsta, uključujući vunastog nosoroga, koji je izumro pre oko 10.000 godina, pećinskih lavova i nekih vrsta davno izumrlih konja.

U saopštenju se dodaje da će orijentacioni troškovi projekta iznositi oko 400 miliona rubalja (oko 5,1 milion evra).

(VIDEO) MORSKA NEMAN U RUSIJI! More izbacilo dlakavo čudovište bez očiju, NAUČNICI FRAPIRANI!

Laboratorije za kloniranje, od kojih su neke duboko u permafrostu Jakutska, predstavljaće proširenje trenutnih ruskih istraživanja koji rade zajedno sa timom naučnika Južne Koreje u cilju oživljavanja mamuta. Jakutsk, glavni grad Jakutije, prepun je smrznutih ostataka životinja.

U ovom regionu je pronađeno 80 odsto svih ruskih uzoraka iz vremena pleistocena i holocena sa sačuvanim tkivom. DNK drevnih životinja može da ostane sačuvan u smrznutom tlu, poznatom kao permafrost, desetinama hiljada godina. Naučnici se nadaju da će izvlačenjem DNK imati bolji uvid i razumevanje biologije drevnih životinja, kao i živih organizama, uključujući i čoveka, koje su naseljavale i naseljavaju ekosisteme severoistoka Evroazije, zaključuje se u saopštenju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17