• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.09.2018

15:05

BRISELSKI MOĆNICI NASRNULI NA ORBANA! EP izglasao početak kaznene procedure Mađarskoj!

Vesti

BRISELSKI MOĆNICI NASRNULI NA ORBANA! EP izglasao početak kaznene procedure Mađarskoj!

Podeli vest

Evropski parlament izglasao je danas početak kaznene procedure Mađarskoj zbog navodnog kontinuiranog kršenja demokratskih zakona?!?

Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu.

Ovo je drugi put da EP pokreće Član 7. Protiv Mađaske je pokrenut zbog navodnog ozbiljnog kršenja EU vrednosti.

Ova odredba Ugovora o EU podrazumeva suspenziju određenih prava zemlje članice uključujući i zabranu prava glasa u EU institucijama.

Poslanici su rezoluciju o pokretanju procedure protiv Mađarske usvojili velikom većinom glasova nakon žestoke debate i između različitih frakcija Evropskog parlamenta i unutrašnjih podela među članovima najveće Evropske narodne partije kojoj pripada stranka mađarskog premijera Viktora Orbana.

Pokretanje Člana 7 podrazumeva između ostalog suspenziju EU finansijskih transfera određene članice, ali i moguće privremeno ukidanje glasa te zemlje u EU institucijama.

Posle usvajanja u Evropskom parlamentu odluka o suspenziji Mađarske naćiće se pred Evropskim savetom na glasanju.

Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja EU principa i uvođenja sankcija od EU i dalje biti u dužnosti da poštuje obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Odluka o ukidanju procedure protiv zemlje članice na osnovu Člana 7 takođe se donosi u Evropskom savetu pri ćemu je potrebno da to podrži većina, a ne sve zemlje članice.

Pokretanje Člana 7 je do sada je bilo jedno u slučaju Poljske i to zbog sprovedenih reformi za koje je Evropska komisija ocenila da podrivaju nezavisnosti pravosuđa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 5 godina

Najbolje bi bilo da njima Madjari kazu pa-pa.Eto vama vasa vrazija unija.

Zlata

pre 5 godina

Orban,je retko pametan i trezven političar,patriota u EU !!! Svaka mu čast ,kako štiti interese svog naroda!!!

Branislav

pre 5 godina

Stali nas ceka kada ovako "disciplinuju" nase komsije. Vratiti carine I krenuti kako je sve bilo ranije, ami da prestanemo uvoziti I jesti njihovo smece

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija